MF DNES

Konžská dívka Pala díky Světlu pro svět poprvé vidí své rodiče

Několikade­nní jízda v džípu savanou a tropickým lesem, blátivé cesty a tropické bouře. Kola zapadlá v bahně, vyprošťová­ní auta navijákem. Vypadá to jako dobrodružs­tví, ale někdy je ho až moc. Především je to tvrdá práce.

-

Maďarský lékař Richard Hardi absolvuje podobné dobrodružs­tví několikrát ročně, aby se dostal za pacienty se zrakovým postižením v odlehlých oblastech. Pracuje už více než 20 let jako oftalmolog Světla pro svět v konžském East Kasai. Jeho základnou je oční klinika Saint Raphael v Mbuji Mayi. Jako jediná slouží pacientům v jižní oblasti Konga s 12 miliony obyvatel.

„Lidé, kteří žijí na venkově ve vnitrozemí, se na naši kliniku nedostanou, proto se musíme dostat my k nim,“říká doktor Hardi. Se svým týmem cestuje až 800 kilometrů, aby léčil pacienty v terénní oční nemocnici. S sebou si veze generátor, operační lehátko, mikroskop a další nezbytné vybavení.

Doktor Hardi se svým týmem terénních zdravotník­ů a sester pracuje v improvizov­ané nemocnici několik týdnů. Celé dny operuje v náročných podmínkách, kdy teplota na sále přesahuje 40 stupňů Celsia. Za den zvládne 20 až 30 operací. Na stejné místo se se svou terénní klinikou vrátí znovu až za mnoho měsíců, mezitím bude objíždět další vzdálené vesnice. Jednou z pacientek doktora Hardiho byla i dívka Pala.

Konečně vidí rodiče

Pala se s šedým zákalem už narodila. Objevila ji komunitní zdravotní sestra, která prošla oftalmolog­ickým proškolení­m v organizaci Světlo pro svět, a dokáže proto rozpoznat základní oční nemoci. Vysvětlila matce, že po operaci by Pala mohla vidět. Matka s Palou absolvoval­a dlouhou plavbu loďkou po řece, než se dostaly do dočasné ordinace doktora Hardiho. Operace proběhla dobře, ale protože Pala byla slepá od narození, její mozek se teprve bude učit „vidět“.

Teprve asi dva týdny po operaci její oči začnou správně reagovat a poprvé rozpozná i svou matku.

 ?? Foto: Světlo pro svět ?? Pala se se šedým zákalem už narodila. Nyní díky lékařům Světla pro svět vidí. Náplastmi nad očima personál označuje chirurgovi, které oko se má operovat. Pala byla úplně nevidomá, měla oboustrann­ý šedý zákal. Děti se operují v celkové anestezi, a proto...
Foto: Světlo pro svět Pala se se šedým zákalem už narodila. Nyní díky lékařům Světla pro svět vidí. Náplastmi nad očima personál označuje chirurgovi, které oko se má operovat. Pala byla úplně nevidomá, měla oboustrann­ý šedý zákal. Děti se operují v celkové anestezi, a proto...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia