MF DNES

„P+R začneme stavět příští rok,“tvrdí radní

-

nezapadá“, na mysli hvězdu, tak i slávu rodu.

Palác samotný je dnes nejstarším sídlem Národní galerie, neb Šternberko­vé byli odjakživa velkými podporovat­eli výtvarného umění. Na konci 18. století stáli při založení takzvané Jednoty vlasteneck­ých přátel umění, což byla obdoba dnešní Národní galerie. Šternberko­vé byli mezi zakladatel­i, zejména hrabě František Kašpar, který stál i při založení Národního muzea.

V roce 1817 pak Šternberko­vé palác prodali tehdejší Jednotě vlasteneck­ých přátel umění. Od té doby je palác majetkem Národní galerie. Drobná přestávka nastala jen od konce 18. století do druhé světové války, kdy v paláci sídlil ženský zaopatřova­cí spolek svaté Anny. Pak byl objekt galerii vrácen.

měli

jak

Palác Šternberků čeká uzavírka

Tři patra Šternbersk­ého paláce představuj­í návštěvník­ům díla antického starověku, umění nizozemské, italské, francouzsk­é, španělské, německé i rakouské od středověku do konce 18. století. Momentálně se však uvažuje o jeho dočasném uzavření.

„Uzavírka by měla nastat z důvodu rekonstruk­ce, měly by se zejména reorganizo­vat sbírky. Některé se uloží do depozitáře, jiné se přesunou. Termín uzavření se však neustále posouvá, měl být už letos, ale přesný termín ještě neznáme,“uvedla externí lektorka Kingham. Parkovací dům s kapacitou mezi 1 500 a 3 500 míst na Zličíně by se podle tvrzení pražského radního pro majetek Karla Grabeina Procházky (ANO) měl začít stavět v polovině příštího roku. První fáze stavby by podle něj mohla být dokončená do dvou let. Zatím však není jasná podoba, rozsah ani způsob financován­í stavby za 1,5 miliardy korun. „Chtěli bychom kopnout v polovině roku 2018, do dvou let by mohla být hotová první etapa,“uvedl Procházka s tím, že stavba celého projektu by měla zabrat tři až čtyři roky. Procházkův kolega z městské rady, primátorči­n náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD), označil harmonogra­m za zcela nereálný. Před samotnou stavbou je podle něj mimo jiné nutné nejprve vybudovat nový most s dostatečno­u kapacitou. „ANO slibuje něco, co se nestane,“uvedl Dolínek na sociálních sítích. Nedostatek P+R parkovišť je dlouhodobý­m problémem metropole. Magistrát poslední z nich zprovoznil v roce 2008 v Letňanech. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia