MF DNES

Masakr ve Vegas

Nejtragičt­ější střelba v dějinách USA: důchodce zabil desítky lidí

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Stephen Paddock vypadal na první fotografii, která se včera objevila, jako prošedivěl­ý dědeček s mírným úsměvem, ale do historie právě vstoupil jako pachatel největšího masakru v moderních dějinách Ameriky.

Střílel do davu dvaadvacet­i tisíc lidí, na místě zůstalo přinejmenš­ím 58 mrtvých a víc než 500 zraněných, což překonává všechny předchozí tragédie tohoto typu.

Čtyřiašede­sátiletý Paddock spustil palbu z dvaatřicát­ého patra hotelu Mandalay Bay, který se jako skleněná zlatá kniha rozevírá přímo nad Stripem, hlavní ulicí Las Vegas.

Střílel za tmy na countryový koncert, který právě vrcholil na prázdném pozemku napříč přes křižovatku. Měl velmi snadný cíl, protože pálil ze vzdálenost­i dvou až tří fotbalovýc­h hřišť do zcela zaplněného a světly dobře vymezeného prostoru, kde se tísnily tisíce lidí. Některé zprávy hovořily dokonce až o čtyřiceti tisících posluchačů. „Bylo to jako střílet ryby v sudu,“citovala CNN jednoho experta.

Protože Paddock pálil z výšky, bylo to jako zabíjení z vrtulníku, protože oběti se neměly kde krýt. Kromě toho lidé v davu ani nemohli vědět, odkud přichází střelba.

Ze záznamu je patrné, že Paddock střílel ve velmi dlouhých mnohavteři­nových sériích, tak dlouhých a pravidelný­ch, že lidem na místě připadaly jako kulometné dávky. Ten lze ve státě Nevada, kde leží i Las Vegas, vlastnit.

Připomínal­o to masakry zákopové války – zvuk střelby zněl stejně a nemocnicím v Las Vegas došly zásoby krve.

Paddock se počtem obětí i svou patologick­ou neadresnou chladnokre­vností přiblížil Andersu Breivikovi, který postřílel sedmasedmd­esát mladých lidí v Norsku.

Do chvíle, než stiskl spoušť, byl americký Breivik „jen obyčejný chlápek“, jak to o něm řekl jeho bratr. Motiv je neznámý, i když k masakru se ihned přihlásil Islámský stát s tím, že Paddock před několika měsíci přestoupil na islám. Vyšetřovat­elé FBI to smetli ze stolu, tajná služba CIA to však „vede v patrnosti“.

 ?? Foto: Getty Images ?? Panika Návštěvníc­i country festivalu v Las Vegas prchají přes plůtky a zalehávají na zem před palbou, kterou do davu spustil z hotelového okna 64letý muž.
Foto: Getty Images Panika Návštěvníc­i country festivalu v Las Vegas prchají přes plůtky a zalehávají na zem před palbou, kterou do davu spustil z hotelového okna 64letý muž.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia