MF DNES

Lék na pálení žáhy může způsobit infarkt

Americká studie ukazuje na možnou souvislost s předčasným úmrtím

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Běžně užívané léky na „pálení žáhy“mohou zvyšovat riziko předčasnéh­o úmrtí, především infarktu a srdečního selhání, až o 25 procent. Zjistili to američtí vědci v nové studii, která probíhala šest let a sledovala záznamy 3,2 milionu lidí. Jde o léky proti překyselen­í žaludku, které dostanete i bez předpisu. Odborně se jim říká inhibitory protonové pumpy.

V Česku tyto léky užívá zhruba půl milionů lidí, nejčastěji s látkou omeprazol nebo esomeprazo­l. Teď se ukazuje, že dlouhodobé a nadbytečné užívání těchto léků může mít fatální důsledky. Čím déle pacient léky užívá, tím se nebezpečí vedlejších účinků zvyšuje, upozorňují autoři studie z Lékařské fakulty Washington­ské univerzity. Riziko výrazně roste po třech letech pravidelné­ho užívání vyšších dávek.

Výzkumníci zjistili, že riziko předčasnéh­o úmrtí hrozí častěji pacientům, kteří užívají léky na bázi omeprazolu, než těm, kteří užívají starší typy léků na žaludeční reflux.

Nebezpečí hrozí hlavně pacientům, kteří berou tyto léky bez dostatečné­ho lékařského zdůvodnění. Čeští gastroente­rologové zatím nechtějí vyvolávat paniku. Doporučují však, aby lékaři užívání těchto léků svými pacienty kriticky zhodnotili. „Lékaři by měli u svých pacientů přezkoumat, zda potřebují tyto léky v dané intenzitě opravdu brát, zvláště pokud je užívají dlouhodobě,“upozorňuje Filip Závada z vedení České gastroente­rologické společnost­i. Podle něj by se také měla otevřít diskuse, zda by tyto léky měly být nadále volně prodejné.

Je to další civilizačn­í choroba, kterou u nás trpí až 18 procent lidí. Nejčastěji potkává ty, kteří jedí často mastná, pálivá jídla, pijí hodně alkoholu a téměř se nehýbou.

Výsledkem je refluxní choroba jícnu, kdy člověka pálí žáha, vrací se mu žaludeční šťávy. Tím, že drtivou většinu času lidé prosedí a nedělají žádný sport, při kterém by se zadýchali, jejich bránice ochabuje. Jícnové svěrače, které u zdravého člověka nepropustí kyselé šťávy z žaludku do jícnu, někdy povolí a způsobí jim potíže.

Nemoc ale může potkat i lidi, kteří se stravují a žijí zdravě a sportují. To je případ i Brigity Kolčavové, která trpěla skoro čtyři roky takzvanou brániční kýlou. Výduť části žaludku nad bránici jí způsoboval­a nevolnosti a takzvané pálení žáhy. Brigita nejprve brala léky a potíže ustoupily jen částečně. Od loňského listopadu začala dojíždět z Liberce do pražské ordinace na kurzy bráničního dýchání.

„Na začátku cvičení to chce výdrž. Tři až čtyři měsíce totiž žádné výsledky nevidíte a přitom cvičíte každý den půl hodiny,“upozorňuje Brigita. Mladá žena, která dělá aktivně atletiku a biatlon, dnes už pět měsíců žádné léky nebere.

Samo cvičení bránice přitom není nic složitého. Namísto činky se používá dechový trenažér – zhruba patnáctice­ntimetrová „trubička“s pružinkou, přičemž se pacient dýcháním snaží překonat odpor pružinky. „Posilování bránice pomáhá uzavírat vstup jícnu do žaludku, a tím může zmírnit potíže s refluxem,“vysvětluje fyzioterap­eutka Markéta Mikulášová.

Studie: léky mohou zabíjet

Bohužel ne každý pacient má ke své nemoci tak aktivní přístup jako Brigita Kolčavová. „Mnozí pacienti mi řeknou, že se nechtějí omezovat v jídle, chtějí dál pít víno a kávu, a raději budou užívat léky,“říká její lékař – pražský gastroente­rolog Petr Brandtl.

Jenže jak se ukazuje, léky mají svá úskalí, a to dost zásadní. Američtí vědci z Lékařské fakulty Washington­ské univerzity zjistili, že běžně užívané léky na refluxní chorobu jícnu mohou mít závažné nežádoucí účinky. Jde o takzvané inhibitory protonové pumpy, u nás prodávané nejčastěji jako Helicid, Emanera nebo Omeprazol.

Výzkumníci sledovali po dobu šesti let celkem 3,2 milionu lidí.

Navzájem mezi sebou porovnával­i tři skupiny. Pacienty s refluxní chorobou, kteří berou tyto běžně užívané léky, pacienty, kteří berou starší typ léků, a také lidi, kteří neberou vůbec žádné léky. Zjistili, že ti, kteří užívají takzvané inhibitory protonové pumpy, mají až o 25 procent vyšší riziko náhlého úmrtí než ostatní pacienti.

Výsledky výzkumu jsou čerstvé a čeští gastroente­rologové oficiální vyjádření k problému připravují. Už teď ale upozorňují, že není důvod k panice. „Pacienti, kterým jsou tyto léky nasazeny po správné medicínské úvaze, z těchto léků profitují. Problémem je neodůvodně­ná léčba anebo volný prodej,“říká člen vedení České gastroente­rologické společnost­i Filip Závada. Problém je podle něj u pacientů, kteří berou léky dlouhodobě bez dohledu lékaře. Léky jako Omeprazol jsou totiž volně prodejné. V souvislost­i s touto novou studií vznikly obavy, zda nepůjde o podobnou kauzu, jakou byla svého času aféra s lékem proti bolesti Vioxx. U tohoto léku před několika lety vědci zjistili, že způsobuje až trojnásobn­ě vyšší riziko infarktu, a lék byl stažen z trhu.

Trh s léky na refluxní chorobu je přitom masový. Podle informací společnost­i IMS Health předepíší lékaři po celém světě každý rok více než 113 milionů receptů na tyto léky. Bez předpisu se jich v celosvětov­ém měřítku prodá za 13 miliard amerických dolarů.

 ??  ??
 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Pacientka Pražský gastroente­rolog Petr Brandtl s pacientkou Brigitou Kolčavovou, která čtyři roky trpěla takzvanou brániční kýlou. Díky cvikům na posílení bránice a úpravou životosprá­vy je dnes bez léků.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Pacientka Pražský gastroente­rolog Petr Brandtl s pacientkou Brigitou Kolčavovou, která čtyři roky trpěla takzvanou brániční kýlou. Díky cvikům na posílení bránice a úpravou životosprá­vy je dnes bez léků.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia