MF DNES

Příznakem může být i kašel či chrapot

- — Iva Bezděková

Refluxní chorobou jícnu dnes u nás trpí téměř každý pátý člověk. Pět procent Čechů přitom každý den užívá na tuto chorobu léky. Ne každý pacient ale musí užívat léky dlouhodobě, upozorňuje pražský gastroente­rolog Petr Brandtl.

Jak člověk pozná, že může mít refluxní chorobu?

Varovnými příznaky jsou zatékání obsahu žaludku do jícnu a do úst, obtížné polykání, pocit uvíznutí sousta v jícnu, bolest při polykání za hrudní kostí, pocit „knedlíku“v krku, zvýšené říhání, bolest na hrudi a další. Každý rok máme stovky nových případů. Více než 90 procent pacientů, kteří přijdou na gastroskop­ii, mají refluxní chorobu. Přitom ještě před zhruba 20 lety byl nejčastějš­í diagnózou u gastroente­rologa žaludeční vřed.

Refluxní choroba není u každého snadno rozpoznate­lná. Jaké s tím máte zkušenosti vy?

Ještě před několika lety jsem byl v rozpacích, když mi plicní lékaři posílali pacienty, kteří neměli žádné trávicí potíže, ani pálení žáhy, ani se jim nevracel obsah žaludku. Trápil je ale několik měsíců nevysvětli­telný kašel. Váhal jsem, jestli mám pacientovi dělat gastroskop­ii, ale většinou se nález potvrdil. Nebo k nám chodí pacienti z ORL s tím, že se už několik měsíců léčí a stále mají chrapot. Někteří mají už několikátá antibiotik­a a léky nezabírají. Potíže těchto pacientů ale nejsou dané tím, že by měli v krku infekci, ale že jim kyselé šťávy, které se vracejí ze žaludku, rozleptáva­jí sliznici v krku.

Vaše ordinace patří mezi ty, které nabízejí kurzy takzvaného bráničního dýchání. Pacient posiluje bránici, což mu může přirozenou cestou pomoci od potíží. Proč se člověk musí učit znovu dýchat?

Většina lidí kvůli sedavému zaměstnání a nesprávném­u držení těla nedostateč­ně zapojuje bránici. Naopak přetěžuje dýchací svaly na přední straně krku a pomáhá si zdviháním ramen. To je špatně. Menší studie rakouských lékařů ukázala, že pacienti, kteří se naučili správně dýchat, snížili spotřebu léků.

Jaký typ pacientů chodí s problémy do vaší ordinace nejčastěji?

K žaludečním problémům mají sklon lidé úzkostliví, kteří snadno podléhají stresu. Refluxní choroba je velmi citlivá na stres. Pacienti mi běžně hlásí zlepšení stavu poté, co například změnili zaměstnání nebo vyřešili problémy v rodině nebo se vrátili z poklidné dovolené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia