MF DNES

O máslo se tu i perou L

Prodávají to jako máslo, za 25 korun, a lidé stojí fronty. Původ je nejasný

- Jitka Šrámková redaktorka MF DNES

idé v malém krámku ve Stodu u Plzně na máslo stojí fronty. Občas se i hádají, když prodavačka řekne, že už je jen pro ty, co si ho objednali, a ostatní tak mají smůlu. Zákazníci ho tady běžně kupují po kilech. A co je na stodském másle tak zajímavé, že si je lidé oblíbili a jezdí pro ně z širokého okolí? Čtvrt kila stojí 25 korun, zatímco v supermarke­tech je to minimálně za dvojnásobe­k.

Pochybnost­i však vyvolává právě cena. Tak levné máslo se totiž podle odborníků na trhu sehnat nedá.

Z průzkumu MF DNES mezi plzeňskými obchodníky vyplynulo, že nejlevnějš­í máslo, se kterým se na trhu setkali, bylo máslo z Polska v ceně 35 korun za čtvrt kilogramu. Mluvčí Asociace českého tradičního obchodu Jan Hrdina uvedl, že 25 korun je cena na současnou situaci velmi neobvyklá. „Mohou třeba máslo prodávat hluboko pod nákupní cenou s cílem přilákat zákazníka,“uvedl Hrdina.

České máslo se podle něj nyní dost často objevuje za 59 korun, máslo dovezené z Polska je zhruba o desetikoru­nu levnější.

Takové máslo neděláme

„Kilogram stojí 99 korun, je z Olmy pro gastronomi­cké účely, tuku má 79 procent, lidé se tu o ně perou, bude zase v pondělí, dnes už ho nemáme,“sdělila v pátek prodavačka stodského krámku s názvem Potraviny za pár kaček, který sídlí na náměstí ČSA a kde jsou k mání i potraviny s prošlou minimální trvanlivos­tí.

Máslo se prodává na váhu a nejčastěji do mikrotenov­ých sáčků. Někdo si však odnášel celý pětikilový kbelík.

Na otázku, co je to za máslo, když je cena poloviční oproti máslům v jiných obchodech, provozovat­elka obchodu odpověděla, že to není stoprocent­ní máslo. Uvedla jen znovu to, že jde o máslo z Olmy Olomouc. Problém je ale v tom, že v Olmě žádné máslo v kbelících neprodávaj­í.

„Máslo neděláme ve velkých baleních, jen ve čtvrtkilov­ých,“uvedla pracovnice podnikové prodejny Olmy Olomouc. Pracovnice zákaznické­ho servisu firmy doplnila, že v kbelíku firma prodává jen Zlatou Hanou. „Obsahuje mléčný tuk a rostlinný olej v poměru 15:85,“stojí na obalu Zlaté Hané. Pokud se tedy ve Stodu prodává tento produkt, nedá se nazvat máslem.

„Nejnižší kategorie másla se totiž nazývá máslem s nízkým obsahem tuku a má mít minimálně 39 procent mléčného tuku, produkt s nižším obsahem se máslem nazvat nedá,“uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce Pavel Kopřiva. Připomněl, že pokud se máslo prodává na váhu, mají být na viditelném místě v prodejně uvedeny podrobnost­i o výrobku nebo je má dostat zákazník společně s výrobkem. A to se ve Stodu nestalo.

Podstatná složka? Margarín

„Máslo je dobré. Připadá mi stejné, jako když se dříve prodávalo takzvané dvojkové máslo,“uvedla seniorka Helena stojící před krámkem. „Musíte si ho objednat týden předem, když ho někdo nemá objednané, tak prodavačka řekne, že ho má jen pro ty, kdo si ho objednali, a lidé se rozčilují,“dodala.

Odborník v oblasti gastronomi­e Jan Laitl stodské máslo otestoval. „Když se rozpouští klasické máslo, tak se kolem něj na pánvi dělají bílé mapy, to je mléčný tuk a mléčná bílkovina,“popsal Laitl. Jenže tento charakteri­stický ukazatel u stodského másla vidět nebyl.

Podobnému testu podrobil pro srovnání máslo z Kunína. Když oba produkty několik minut nechal na pánvi pěnit, u kunínského másla vznikla hnědá tekutina. Na pánvi s máslem ze Stodu zůstala tekutina světlejší.

„V přepáleném másle vznikne hnědý zákal, což je vysrážená mléčná bílkovina, ta je i ve vedlejší tekutině, ale v menším množství, z toho se dá usoudit, že jde o mléčný tuk nastavovan­ý margarínem, tedy rostlinným tukem,“dodal.

 ??  ??
 ??  ?? Do pytlíku Vysoké ceny másla nutí zákazníky hledat levnější alternativ­y. To stojí i za zájmem o levné „máslo“ze Stodu. 2x foto: Zdeněk Němec, MAFRA
Do pytlíku Vysoké ceny másla nutí zákazníky hledat levnější alternativ­y. To stojí i za zájmem o levné „máslo“ze Stodu. 2x foto: Zdeněk Němec, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia