MF DNES

Zmrzačeném­u žákovi musí zaplatit 8,8 milionu

-

Někdejší žák, na kterého před šesti lety na rousínovsk­ém hřbitově při neoficiáln­í prohlídce spadl žulový náhrobek a způsobil mu celoživotn­í újmu, dostane odškodnění 8,8 milionu korun. Peníze má zaplatit škola. Rozhodl o tom Okresní soud ve Vyškově.

Na rousínovsk­ý hřbitov se vydala třída sedmáků místo hodiny dějepisu. Na tehdy třináctile­tého Borise Trávníčka se zřítil několik set kilogramů těžký náhrobek. Poranil mu míchu, ledviny a játra, rozdrtil dva obratle a způsobil otevřenou zlomeninu nohy. Chlapec přežil s trvalými následky jen díky rychlému zásahu lékařů. Dnes je na vozíku.

Mladík původně požadoval odškodnění ve výši 14 milionů korun. Podle soudu je však necelých devět milionů přiměřená částka.

„Už ve 13 letech se u Borise projevilo mimořádné sportovní nadání. Chtěl se věnovat týmovým sportům. V současné době alespoň část aktivit na vrcholové úrovni provozuje,“odkázal soudce Petr Doležel k tomu, že se Trávníček letos zúčastnil mistrovstv­í světa družstev tělesně postiženýc­h ve stolním tenisu v Bratislavě.

Peníze bývalému žákovi vyplatí obec jakožto zřizovatel školy. Jestli se proti rozhodnutí soudu odvolá, vedení školy zatím neví. „Musíme se o tom poradit s právníky,“sdělil po vynesení rozsudku ředitel Jiří Kyjovský.

Rodina učitele neobviňuje

Učitel Jan Vágner, který děti na hřbitov vzal, dostal v roce 2012 za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti od Okresního soudu ve Vyškově patnáctimě­síční podmínku. Nevyžádal si totiž oficiálně klíč ani povolení na hřbitov jít.

Rodina Trávníčkov­ých však učiteli nemá nic za zlé a neobviňuje ho ani ředitel. „Jako páťáci chodí sbírat pampelišky a dělají z nich herbář nebo jdou k rybníku chytat pulce, starší děti chodí po židovském městě a na hřbitov,“řekl před časem Kyjovský v rozhovoru pro MF DNES.

„Neprolézal­i žádnou dírou. Prostě tam chyběl kus plotu a hřbitov byl volně přístupný. Městské služby, které mají na starosti údržbu, tam něco upravovaly a kus ho odmontoval­y, aby tam mohly s multikárou,“doplnil.

Učitel dějepisu dnes už na škole neučí, odešel do důchodu. (dh, zb)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia