MF DNES

Pražští taxikáři včera ochromili dopravu

- — Jakub Heller, Linda Veselá

Protest stovek taxikářů vůči konkurenčn­í službě Uber komplikova­l včera několik hodin provoz u Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni. Odpoledne se taxikáři přesunuli k budově magistrátu v centru města, kterou za troubení klaksonů objížděli. Akci ukončili před 15. hodinou. Policisté řešili dvanáct přestupků, většina se týkala bezdůvodné pomalé jízdy.

Blokády se v Praze účastnilo přibližně 400 taxikářů. Kolem 11. hodiny byla doprava kvůli pomalu projíždějí­cím taxíkům v ulicích v blízkosti letiště na stupni číslo 4, tedy druhém nejhorším. Například v Lipské ulici ve směru k letišti auta takřka stála, v opačném směru to bylo jen o málo lepší. Policie některé úseky krátkodobě uzavřela a dopravu odkláněla, aby předešla větším komplikací­m.

Zástupci Sdružení českých taxikářů se před začátkem blokády sešli s Krnáčovou. „Řekla jsem jim, že způsob, jaký zvolili, je naprosto nepřípustn­ý, protože si jím berou Pražany jako rukojmí. Vyzvala jsem je, ať od té protestní jízdy upustí, protože ve čtvrtek se koná jednání na Úřadu vlády a celý problém neexistují­cí legislativ­y se bude konečně řešit i na vládní úrovni,“uvedla.

Ač demonstrac­e taxikářů značně zkomplikov­ala dopravu na letiště, žádný z pondělních letů kvůli ní nebyl zpožděn. Pro ty, kdo let nestihli z důvodu protestní akce, zřídilo letiště kontaktní centrum.

Taxikářům vadí, že řidiči, kteří ke shánění zákazníků využívají aplikaci Uber, nedodržují pravidla, jež platí pro šoféry tradičních taxi. Podobnou akci uspořádali taxikáři už loni v únoru, kdy blokovali pražskou magistrálu. Menší protestní akce se včera uskutečnil­a i v Brně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia