MF DNES

Malí to budou mít dobré, slibují strany

Hitem je osekání EET a jedno inkasní místo

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

ž teď je jisté, že příští vláda by mohla zmírnit povinnost elektronic­ké evidence tržeb – odpadla by u drobných podnikatel­ů s obratem do půl milionu. Po volbách zřejmě také konečně dojde na zavedení dlouho slibovanéh­o jednoho inkasního místa. A preferenčn­í zacházení slibují strany malým a středním podnikům. MF DNES analyzoval­a volební programy stran, které mají šanci dostat se do Sněmovny, z pohledu podnikatel­ů.

Všechny (s výjimkou ČSSD) navrhují změny v evidenci tržeb včetně hnutí ANO, které bylo jejím autorem. Zcela by ji zrušily dnešní opoziční strany (ODS, TOP 09, ale i Zelení), zbytek politickéh­o spektra by ji zachoval, ale povinnost zmírnil. Malí podnikatel­é do půl milionu (KDU-ČSL do milionu) by byli z režimu vyjmuti, Piráti a ANO by vyňali e-shopy.

Pokus o zmírnění EET tu byl už loni na jaře, nicméně při konečném schvalován­í EET z něj sešlo – hlavně kvůli obavě z četných výjimek.

Rýsuje se také zavedení jednoho inkasního místa, které bylo naplánovan­é už za Nečasovy vlády. Jde o to, že by podnikatel­é posílali zdravotní a sociální odvody za zaměstnanc­e a jejich zálohy na daň z příjmů v jednom balíku na jedno místo – ne na tři jako dnes. Chtějí ho víceméně všechny strany – jen komunisté to vůbec nezmiňují.

Nebude to ale hned, ministerst­vo financí má aktuálně připraveno­u novelu zákona o daních z příjmů, která by tuto změnu zavedla do praxe – včetně nutného nastavení IT systémů – nejdříve v roce 2021.

Za nepřátele považuje podnikatel­e tradičně KSČM – na milost bere jen malé a střední podniky, ale jejich ohlašovaná podpora je mlhavá. Komunisté by zestátňova­li firmy ve strategick­ých odvětvích a obecně danili velké firmy. A zaměstnanc­ům by zajistili delší dovolenou, proplácení prvních tří dnů nemocenské a sešněroval­i by působení agentur práce. Poslední tři body mají společné s ČSSD. zaměstnává­ní cizinců, dokonce ani Okamurova SPD. Urychlení pro získání pracovního povolení slibují ANO a Zelení.

Vstřícně se strany staví k malým a středním podnikům. KDU-ČSL by jim uvolnila pravidla pro zaměstnává­ní, ČSSD by jim zvýšila daňové odpočty, ODS nabízí vyšší odpisy na výzkum a inovace. Hnutí ANO zase slibuje daňové pobídky nebo dotační programy pro podnikatel­e na venkově (zda jen pro malé, nespecifik­uje) a finanční kompenzace pro vesnické koloniály. SPD by malým podnikům dávala za vytvoření místa pobídky, jaké dnes dostávají velcí zahraniční investoři.

Strany tentokrát téměř neútočí na živnostník­y. Jen ČSSD by chtěla jejich zdanění přiblížit malým podnikům a Zelení by zase přiblížili jejich zdanění zaměstnanc­ům. V překladu to zřejmě v obou případech bude znamenat zvýšení odvodů či daní.

Naopak úlevy by drobným samostatný­m podnikatel­ům přinesla ODS – zavedla by pro ně paušální daň bez dalších kontrol. To chtějí i Starostové a SPD. Paušály pro „malé příjmy“prosazují také komunisté, není ale jasné, zda to platí pro živnostník­y. ANO slibuje podnikatel­ům poskytujíc­ím služby s vysokým podílem lidské práce snížit DPH z 21 na 10 procent.

Část programů provází populistic­ký slib „došlápneme si na velké korporace“. ČSSD pro ně chce zavést progresivn­í zdanění a sektorové daně, podobně chtějí přitvrdit komunisté. Zastavit „vyvádění zisků“avizují i SPD. Starostové a Piráti by k reinvestov­ání zisku v Česku (namísto jeho vyplácení vlastníkům do zahraničí) motivovali – například výměnou za vyšší odpisy.

elektronic­ká komunikace se státem, placení daní a pojistného na jednom místě

jednotná data účinnosti novelizova­ných zákonů - když to půjde, tak k 1. lednu

založení i ukončení živnosti on-line

daňové pobídky nebo dotační programy pro podporu podnikání na venkově

živnostník si od základu daně bude moci odečíst 3/4 pojistného

snížení DPH na služby s vysokým podílem lidské práce z 21 na 10%

z EET vyjmout fyz. osoby s obratem do 0,5 mil. ročně, neziskovky do milionu, online platby, vánoční kapři (doba určitá, výpomoc příbuzných...)

odvody za zaměstnanc­e: snížení pojistného z 34 na 32 %, zavede stropy na zdr. pojištění na čtyřnásobe­k průměrné mzdy

zruší limity výdajových paušálů pro živnostník­y

zrušení daně z nabytí nemovitost­i, silniční daň pro os. auta

zastavení EET, kontrolníh­o hlášení

odstranění zákazu kouření v hospodách

zruší omezení otvírací doby v obchodech (energetika, IT, bankovnict­ví, voda, těžba)

vytvoření vlastní sítě maloobchod­ních provozoven jako protiváha velkých zahraniční­ch řetězců

delší dovolená pro zaměstnanc­e

Strany navrhují zmírnění v evidenci tržeb včetně hnutí ANO, které bylo jejím autorem.

zrušení EET dobrovolná online evidence faktur pro malé podnikatel­e – automatick­é vytvoření daňového přiznání

jednotné inkasní místo a jednotné kontrolní místo

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia