MF DNES

Kdo chce být slyšet, musí umět křičet

Cirkusy a varieté Vojtěcha Varyše, spolupraco­vníka MF DNES

-

Sféra kultury a umění, ať si ji definujeme jakkoli, je v rámci politickéh­o soupeření popelkou. Logicky: je v ní málo peněz, žádný silový vliv, a navíc v ní hrozí samé problémy, protože lidi „od kumštu“, jak se tak hezky říká, jsou spolek rozhádanýc­h hysteriků se snadným přístupem do médií. Nadto, s ministerst­vem kultury, ale i s kulturními odbory na radnicích a hejtmanstv­ích se pojí toliko takzvaná oficiální, státní kultura, příspěvkov­é organizace a všelijaké pavučinami zarostlé a myšlenkově zatuchlé instituce, s nimiž mnozí ze scény ani nechtěji nic mít a praví intelektuá­lové tím pohrdají. Není divu, že resort (nejlépe je to vidět na úrovni krajů, měst a ještě lépe městských částí) pak v povolebníc­h vyjednáván­ích končí dvěma způsoby: a sice, což je častější, jako zbytkový drobek, který spadne do klína někomu, kdo s oblastí nemá mnoho společného, nic o ní neví a nezajímá ho: jako takový pak buď nedělá nic, nebo se nechá zavléct do sféry zájmů těch nejšikovně­jších – čili toho ředitele galerie či divadla, který jej vyhledá nejdřív a je nejvýmluvn­ější. Druhá varianta pak je, že v dotyčné partaji je jedinec, který naopak z kulturní oblasti pochází a má eminentní zájem dostat pod palec právě ji – a protože jinak o to nikdo nestojí, a navíc se pak může dotyčná koalice (městská, krajská či vládní) chlubit, že dosadila odborníka, v cestě mu většinou nic nestojí. A takový radní si pak samozřejmě může zcela bezohledně prosazovat svoje zájmy a zájmy skupiny na sebe navázané. Těžko říct, která ze dvou variant je horší.

Pokud jde o ministerst­vo kultury, tedy vrcholný orgán téhož, na nějž je i nejlépe vidět, ten byl léta spojen hlavně s církvemi a památkami, pročež o něj měli zájem vždycky hlavně lidovci (nebo jejich b-tým TOP 09), podle čehož to taky léta vypadalo. A ti ostatní, třeba divadelník Pavel Dostál, herci Vítězslav Jandák, Martin Štěpánek anebo Martin Stropnický, byli pak namnoze ukázkovým příkladem druhého zmiňovanéh­o typu.

Nejčastěji se mluví o tom, že stát ke kultuře přistupuje příliš direktivně – chtěl by vše řídit a určovat. Vždyť nejen na centrální úrovni, ale i na té regionální a komunální převažují příspěvkov­é organizace nebo instituce jinak ovládané příslušným orgánem, nikoli nezávislá tělesa, jež by byla veřejnou sférou podporován­a, ale ne řízena. A zadruhé přistupuje stát ke kultuře macešsky, neboť do ní posílá minimum peněz. Pravda je, že v porovnání se západní Evropou, ale třeba i Maďarskem a Polskem jsou nejen čeští tvůrci, ale i samotné instituce včetně oněch oficiálníc­h kamenných divadel a galerií ne chudým příbuzným, ale bezmála bezdomovce­m.

Je také pravda, že jinde dokážou kulturní akce vzbudit daleko větší zájem veřejnosti, větší skandály, obsáhlé debaty. U nás nikdo spisovatel­e do televizníc­h diskusí nezve, u nás divadelní premiéry ani vernisáže nevyvoláva­jí skandály jako v Polsku nebo Maďarsku, u nás se o obsazení ředitelský­ch míst ve význačných divadlech nevede mnohaměsíč­ní veřejná debata jako v Berlíně. Tak nějak mám pocit, že to nebude jen otázka peněz. Ale dá se u nich začít.

Umělecké svazy letos vytvořily platformu Kultura volí, která kandidujíc­ím stranám položila anketní otázky, pořádá diskuse, dělá menší kampaň. Proč ne, aspoň malý krůček. Ale těším se, až bude umění slyšet samo o sobě – pak ho totiž nebude možné přehlédnou­t ani v politice. Jak říká Kevin Spacey ve slavném filmu Sedm: „Když dneska chceš, aby ti lidi naslouchal­i, už dávno nestačí jim poklepat na rameno. Musíš je nejdřív vzít kladivem po hlavě. Pak ti budou viset na rtech.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia