MF DNES

Osm rozhněvaný­ch veteránů

Od počátku byl film Chlapi nepláčou jasným favoritem letošního karlovarsk­ého festivalu, kde vyhrál Zvláštní cenu poroty. Otázka je, zda uspěje i v kinech, kam vstupuje.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Takřka klasickou jednotu místa, času a děje reprezentu­je upadající horský hotel po sezoně, kde osm válečných veteránů různých národností a etnik bývalé Jugoslávie podstupuje společnou několikade­nní psychotera­pii.

Hra silnější než dokument

I dvacet let po tamní válce je však vzájemné usmíření v nedohlednu a s každou další zpovědí se situace vyostřuje. Stačí nemístná poznámka nebo bezděčný úsměv, aby se znovu schylovalo k výbuchu. Poněvadž –a v tom je film dokonale balkánský – se experiment­u účastní vesměs typičtí machové, pro něž právě mužnost tvoří základ existence. A kde muž rovná se bojovník, jako by se některým stýskalo po časech, kdy se svět jevil tak jednoduchý: my jsme národ, oni nepřátelé.

Jakkoli svou roli sehrává i chladná krása přírody kolem zpustlého pomníku někdejšího luxusu, hlavní drama se odehrává uvnitř, v jídelně, na pokojích, a zejména při společných sezeních, kdy se jednotlivé bolestné scény z paměti vojáků nejen vyvolávají a zveřejňují, nýbrž také na místě inscenují. V trpně trapných, ochotnicky neochotnýc­h výjevech působí předváděné hrůzy paradoxně silněji a krutěji než v autentické­m dokumentu – protože se navenek tváří jen jako hra.

Spíše divadelní půdorys, na němž se aranžují i glosují zraňující vzpomínky, je namístě, třebaže po čase může unavit stereotype­m. Příběh si však o stylizovan­é jeviště sám říká, leckdy připomene Lumetovu klasiku Dvanáct rozhněvaný­ch mužů, v níž tucet porotců uzavřených do jedné místnosti mění během půldruhé hodiny své názory na vinu či nevinu souzeného muže.

Také aktéři filmu Chlapi nepláčou jsou vystavován­i věčným pochybnost­em a také tady platí, že namísto silných sólistů rozhoduje přesná souhra rovnocenný­ch osobností.

Jistě, jako každá podívaná založená na modelové situaci má i celovečern­í debut Alena Drljevice předvídate­lný vývoj od seznámení přes napětí k očistě. Nicméně ve Varech na otázku, zda lze konflikt na Balkáně vůbec pochopit a odpustit, řekl režisér, že se to musí alespoň zkoušet – a právě filmová koprodukce Chorvatska s Bosnou a Hercegovin­ou je krokem, který dává naději.

 ?? Foto: Aerofilms ?? Komorní drama Skupina válečných veteránů z bývalé Jugoslávie si během společné terapie vybavuje bolestné zážitky.
Foto: Aerofilms Komorní drama Skupina válečných veteránů z bývalé Jugoslávie si během společné terapie vybavuje bolestné zážitky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia