MF DNES

Přeslazeno. Cukr je i v burácích či masové směsi

Podle statistik překračuje­me doporučený denní příjem cukrů o polovinu. Zhruba pětina množství, které sníme, pochází z domácí cukřenky, zbytek z potravin, které nám připravili výrobci.

- Hana Večerková redaktorka MF DNES

Zdá se to jednoduché. Sůl ve slaných potravinác­h, cukr ve sladkých. Jenže ve světě průmyslové stravy se cesty kříží. Jasný důkaz o tom dává složení potravin. Sůl se objevuje ve sladkých produktech a cukr i v těch, které chutnají slaně. Věřili byste, že v chlazeném pokrmu na způsob „české číny“bude osm kostek cukru? Nebo že arašídy v těstíčku s příchutí wasabi obsahují víc cukru než povidlové buchty? Abychom zjistili, kde všude se cukry skrývají a v jakém množství, otestovali jsme společně s iniciativo­u Vím, co jím a piju 64 výrobků.

Výsledky nás překvapily. Dextróza, glukózo-fruktózový sirup, invertní cukr, maltodextr­in… Cukr je téměř všude a často je ho pořádná kupička. Prokázaly to analýzy, které provedli ve Státním veterinárn­ím ústavu v Praze.

Cukry ve slaném jídle

Zjistili jsme například, že v hotovém pokrmu Heli Vepřové maso pěti vůní s nudlemi je 32 gramů cukrů. Pro představu: takový oběd dodá téměř osm kostek cukru.

A především se ukázalo, že cukry jsou i tam, kde bychom je nečekali. V běžném pečivu, slaných pochutinác­h i hotových pokrmech. A také v mnoha produktech určených dětem.

Příklad: V jednom kelímku ovocného jogurtu může být až šest a půl kostky cukru, ve snídaňovýc­h cereáliích tvoří cukry čtvrtinu produktu. A smutným příkladem přeslazený­ch „dětských“produktů je rozpustný nápoj Frape Frapko. Když ho připravíme podle návodu, bude mít nápoj spolu s laktózou obsaženou v mléce 41 gramů cukrů, a to je téměř polovina množství celkových cukrů, které bychom měli přijmout za celý den (90 gramů).

Rozpustný čaj: 99,7 % cukru

Právě rozpustné směsi na přípravu kakaa, kávy nebo čaje přinesly nejsladší výsledky a staly se „cukrovými“rekordmany testu. Obsahovaly v průměru 71 procent cukru, Ba- sic Tea Drink Lemon měl dokonce 99,7 procenta cukru! Není to ale nic překvapivé­ho, už podle složení těchto produktů je jasné, že jde o směs cukru s trochou ochucující složky.

Smutné je, že dost cukru je i v potravinác­h, které jsou spojovány se zdravou výživou – v cereáliích, celozrnném pečivu nebo mléčných výrobcích, především v dezertech nebo ochucených jogurtech. Například smetanový dezert Termix Kakao obsahuje 18,4 gramu, jogurt Müller Mix Hawai 20 gramů cukrů na 100 gramů. Je třeba připomenou­t, že cukry, které jsou přirozeně obsaženy v surovinách pro výrobu jogurtů a tvarohů, nejsou považovány za nevhodné pro správnou výživu, do celkového příjmu cukrů ale započítány být musí.

Méně sladké

Snažili jsme se v každé skupině najít alespoň jeden pozitivní příklad s nižším obsahem cukrů. Mezi instantním­i nápoji to je Emco Cappuccino označené „méně sladké,“a skutečně obsahuje pětkrát méně cukrů než ostatní testované instantní nápoje.

I cereálie Emco Biskiti s čokoládou mají o 30 % méně cukru, jak upozorňují na obale. Šestkrát méně cukru než podobný výrobek od konkurence mají fazole Heinz Beanz v rajčatové omáčce bez přidaného cukru, ale jen proto, že cukr byl nahrazen sladidly.

Proč průmysl tolik sladí?

Potravinář­ský průmysl přidává cukr do výrobků nejen kvůli chuti, ale také z nejrůznějš­ích technologi­ckých důvodů. Cukr totiž vylepšuje texturu, sušenkám nebo pečivu dodává barvu. Při vyšších dávkách má i funkce konzervačn­í.

Potravinář­i mají ještě jeden důvod, proč nešetřit cukrem. Přislazují nám, abychom ještě více kupovali jejich výrobky. Platí totiž, že čím více cukru konzumujem­e, tím větší máme jeho potřebu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia