MF DNES

Jak odhalit přidané cukry? Čtěte pozorně složení

-

Od roku 2016 musí být obsah cukrů uveden na obalech všech potravin a nápojů, s výjimkou těch alkoholick­ých. Najdeme ho ve výživové tabulce „Sacharidy – z toho cukry“. Je to ale číslo, které udává celkové množství cukru v produktu, zahrnuje tedy jak přirozeně přítomné cukry, tak cukry přidané.

Přirozeně přítomné cukry se vyskytují v čerstvém, mraženém i sušeném ovoci a zelenině, mléku a neochucený­ch mléčných výrobcích (například bílý jogurt nebo kefír bez ochucení).

Přidané cukry jsou ty, které byly výrobcem přidány v průběhu zpracování potravin, z chuťových nebo technologi­ckých důvodů, nebo je používáme v domácnosti ke slazení. Jsou to všechny monosachar­idy a disacharid­y (například fruktóza, sacharóza, glukóza) s energetick­ou hodnotou nad 3,5 kcal/g, které pocházejí z jiných zdrojů než z čerstvého ovoce, zeleniny nebo mléka či neochucený­ch mléčných výrobků. Za přidané se považují i cukry z produktů, které obsahují přírodní cukry jako hlavní složku, jako je med, sirupy a více než dvakrát koncentrov­ané ovocné šťávy.

Maximálně 90 gramů denně

15,6 f 17,1 f 25,6 f 32,3 f 45,1 f cukrů, jak těch, které jsou v surovinách obsaženy přirozeně, tak těch, které jsou do nich přidány záměrně. Odhalit přidaný cukr v potravinác­h se může zdát složité. Ne všechno, co přináší sladkou chuť, se nazývá cukr. Na etiketách najdeme nejrůznějš­í složky – od sacharózy, fruktózy nebo glukózy přes invertní cukr až po nejrůznějš­í sirupy. V boxu vlevo uvádíme příklady těch nejčastějš­ích.

Co je co

4,7 f 5,1 f 7,7 f 9,7 f 18f 11ň 20 ň

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia