MF DNES

Cukry přirozené i přidané

-

Sacharóza (nebo také stolní cukr, řepný nebo třtinový cukr) patří mezi disacharid­y, protože obsahuje dvě složky - glukózu a fruktózu. K disacharid­ům patří rovněž o něco méně sladká laktóza (mléčný cukr) a maltóza (sladový cukr) a o něco složitější a ještě méně sladký maltodextr­in, který vzniká spojením několika molekul glukózy.

Dextróza je synonymum pro glukózu (hroznový cukr), která patří mezi jednoduché cukry (monosachar­idy), stejně jako fruktóza (ovocný cukr). Jsou přirozeně obsaženy v ovoci a medu. V hotových produktech bývají často ve formě glukózovýc­h sirupů, které se vyrábějí z kukuřičnéh­o nebo pšeničného škrobu, jsou levnější než cukr.

Při průmyslové výrobě se používá také invertní (nebo invertovan­ý) cukr, což je rozštěpená sacharóza, dalo by se říct tekutý cukr. Z výživového hlediska je to ale stejné, ale je levnější.

Laktóza je přirozenou součástí mléka. Pokud se ale do potravin přidává izolovaná z mléčných výrobků, je považována za přidaný cukr. Nemalé množství cukrů obsahují i saláty ze strouhané mrkve, červené řepy nebo bílého zelí. V zelenině jsou cukry obsaženy přirozeně – zejména řepa a mrkev jsou na ně bohaté, výrobci však přidávají ještě další cukr kvůli chuti. A není ho málo. Hodně cukru najdeme v zelných salátech Coleslaw, ale především ve strouhané mrkvi. V průměru mají testované vzorky 9,1 g / 100 g, ale třeba mrkvový salát s ananasem má 14 g / 100 g, v jedné porci jsou čtyři kostky cukru. Červená řepa Efko deklaruje na obale množství cukrů 5,9 g / 100 g, v laboratoři ale naměřili téměř dvakrát tolik. Giama Cibulky Česká chuť Zelmý salát s .eoou DelFa%t Salát Coleslaw Nowaco Zelmý salát Coleslaw Lidl Stámek Salát z če%vemé .eoy Efko Dětský F%kvový salát Efko Če%vemá .eoa Jih. zelemima M%kvový salát s amamaseF 7h 7,4 h 7,6 h 7,9 h 8,3 h 9,7 h 10,9 h 13,8 h 6h 7,4 h 12,8 h 13,9 h 12,5 h 10,7 h 12,8 h 16,2 h 71 81 141 151 141 121 141 181

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia