MF DNES

Bohnice: rukojmí sporu dvou starostů

Troja si vymínila značku, která pošle řidiče do hodinových kolon

-

Šárka Turčeková redaktorka MF DNES

Nekonečné kolony v Troji a Bohnicích způsobila nová dopravní značka, kterou na rozhraní ulic K Bohnicím a K Pazderkám umístil odbor dopravy Prahy 7 na popud městské části Troja, jež vlastní dopravní odbor nemá. Značka omezuje provoz z Bohnic do Troje každý všední den v ranní špičce mezi 7.30 a 9.30 hodin. Značka sem byla umístěna už v pátek, naplno si ji řidiči „užili“v pondělí a pocítili tak spor radnic Prahy 8 a Troji.

Cesta autobusem z Bohnic do Kobylis kvůli kolonám trvala o hodinu déle, na metro chodili lidé raději pěšky. „Bylo to šílenství, silnice byla neprůjezdn­á. Muž ještě stihl odvézt děti do školky, já jsem zůstala pracovat doma. Děsím se, že budu muset cestu absolvovat. Nechápu, k čemu máme Trojský most za miliardy, když přes něj nemůžeme projet,“vyjádřila se řidička Martina Novotná s tím, že její sousedka kvůli kolapsu dopravy děti dovezla do školy s dvouhodino­vým zpožděním.

„Odbor dopravy Prahy 7 vyšel vstříc městské části Troja, která požádala o umístění zákazové značky kvůli dopravní přehlcenos­ti v ranních hodinách,“uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Otevření diskuse zákazem

pražské primátorky Petrem Dolínkem. „V minulosti již podpořili můj návrh ohledně světelného semaforu, který by byl na křižovatce Lodžská a K Pazderkám. městskou část Troja,“řekl Bryknar. To starosta Prahy 8 odmítá. „Trojskou ulici jsme uzavřeli pouze z jedné strany. Ucpaná byla vždycky, momentálně je zácpa jen o dvě stě metrů delší. Řidiči touto ulicí projížděli jen rok po otevření tunelu Blanka, zkracovali si tudy cestu. Předtím využívána nebyla. Částečným uzavřením Trojské auta začala opět projíždět stejným místem jako dříve,“uvedl starosta Prahy 8 Petrus.

Bryknar však s tímto vysvětlení­m nesouhlasí. „Díky značce neprojede ulicí osobní ani nákladní auto, pouze MHD a záchranka,“řekl s tím, že požaduje písemný příslib, že se situace začne řešit do konce roku 2017. „Pak jsem sám ochoten iniciovat odstranění značky,“dodal Bryknar.

Nesmyslná značka

odstranění. Až bude značka pryč, můžeme společně debatovat o semaforu,“sdělil Petrus. Bryknar mu prý měl zaslat připravené podklady, na jejichž základě by s myšlenkou semaforu pracovali. „Během tří měsíců podklady od starosty nepřišly. Pokud semafor na území Prahy 8 chce, musí zpracovat alespoň jednu stránku zadání, abychom věděli, jak to má vymyšlené. Stavbu semaforu by samozřejmě financoval­a Technická správa komunikací hl. m. Prahy,“dodal Petrus.

Podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) je značka nesmysl, který ochrání pár rezidentů v ulicích, ale způsobí kolaps Prahy 8. Magistrát hlavního města proto s umístěním značky zásadně nesouhlasí.

Odbor dopravy Prahy 7 zdůraznil, že politické vedení o značce nerozhodov­alo. „Nyní Praha 7 iniciuje jednání mezi hlavním městem a dotčenými městskými částmi. Řešení musí přinést především jednání těchto dvou částí,“uvedl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Schůzce s Bryknarem se Dolínek nebrání.

Než se problém vyřeší, budou mít potíže v ranní špičce především řidiči. Desítkám tisíc obyvatel celého Bohnického a Čimického sídliště zbyla jediná cesta do centra, a to přes ulici V Holešovičk­ách, která je už takhle ucpaná dojíždějíc­ími ze severního okolí Prahy.

 ?? Foto: Martin Vávra ?? Raději pěšky Z autobusů zaseklých v zácpě vystupoval­i cestující a raději šli cestu podél stojících aut pěšky.
Foto: Martin Vávra Raději pěšky Z autobusů zaseklých v zácpě vystupoval­i cestující a raději šli cestu podél stojících aut pěšky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia