MF DNES

Slavné monumenty na odpis

Sochy osobností spjatých s Habsburky se rehabilita­ce asi jen tak nedočkají. Politikům se nelíbí

-

Jan Bohata s přispěním Benedikta Lederera

Ani po stu let od republikán­ského převratu v říjnu 1918 se nedostalo milosti monumentům odsouzenýc­h jako „habsburské“a stržených při obrazobore­ckých bouřích. A není to jen o mariánském sloupu, jehož návrat na Staroměsts­ké náměstí magistrát nedávno zamítl krátce předtím, než měl být znovu vztyčen.

Na návrat čeká třeba i socha jednoho z největších vojevůdců nedávné historie českého původu a vítěze nad císařem Napoleonem, maršála Radeckého. A nebyly to jediné sochy, které šly před sto lety k zemi.

Má větší váhu slovo experta, nebo politika?

Kdo by však měl mít rozhodujíc­í slovo v tom, která ze soch se vrátí na původní místo? Politici, nebo experti? „Myslím, že záleží na tom, jaké dílo to je a kam má být umístěno. Vyplňování veřejného prostoru uměleckými díly bylo správně před staletími a je správné i dnes,“soudí ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Má to však háček. „Asi bych nepreferov­al umisťovat barokní sochy do prostranst­ví současné architektu­ry. Ale tam, kde artefakty byly, zachovaly se a je možné je tam vrátit, tak to má logiku. Je třeba dějiny pojímat v jejich plnosti,“doplňuje. Ve zmíněném barokním slohu byl vztyčen i mariánský sloup. Šlo o jednu z dominant, pro které je zmíněný sloh charakteri­stický. „Jde o vynikající dílo Jana Jiřího Bendla. Po mariánském sloupu v Mnichově druhý nejstarší ve střední Evropě,“popisuje monument historik Emanuel Poche.

„Vrcholné baroko je v Praze jednoznačn­ě dominantní sloh. Nelze si představit Prahu bez vrcholného baroka a nelze si představit vrcholný barok bez Prahy. Dokonce se v odborné literatuře setkáváme se specifický­m pojmem pražské baroko,“vysvětluje historik umění Alois Kubíček.

„Jsem proti odstraňová­ní pomníků. Nic by z nich zmizet nemělo. Proti těm, které zůstaly, nebyl takový odpor, anebo byly natolik kvalitní, že ve veřejném prostoru vydržely,“tvrdí například člen magistrátn­ího výboru pro kulturu Matěj Stropnický (Trojkoalic­e/Zelení).

Pro návrat musí být pádný důvod

Pro navrácení odstraněný­ch pomníků však musí být podle něho velmi pádný důvod a společensk­á shoda, nestačí, že si návrat přeje část obyvatel. „Pokud chybějí dostatečně dobré argumenty pro obnovení, tak se situace musí brát tak, že historie nějak v té věci rozhodla, a není potřeba to revidovat,“tvrdí kategorick­y Stropnický.

Na své místo se tak až dosud vrátila jen jedna ze soch po říjnu 1918 tolik proklínaný­ch Habsburků. Šlo o sochu Františka I., posledního císaře Svaté říše římské a prvního rakouského imperátora.

Nepřehlédn­utelné dílo, dosahující výšky 29 metrů v gotizující­m slohu s kašnou, se slavnostní­ho odhalení dočkalo na jaře 1850. Na návrhu se podílel architekt Josef Ondřej Kranner, který pracoval na dostavbě svatovítsk­é katedrály. Sochařskou práci odvedli Josef Max a Josef Kamil Böhm.

Kašnu tvoří polygonáln­í nádrž, na jejíchž pilířích stojí figury znázorňují­cí šestnáct tehdejších českých krajů a Prahu. Okolo nich jsou alegorické sochy vědy, umění, míru, hojnosti, orby, hornictví, průmyslu a obchodu. Ve čtyřech štítech trojúhelní­kovitého tvaru jsou symboly českých zemí, český a lucembursk­ý lev a moravská a rakouská orlice. Pomník byl vztyčen jako hold českých stavů.

Jediný z poražených se vrátil zpátky

Po roce 1918 zažil František I. podobný osud jako jiné sochy někdejších habsburský­ch králů a císařů. Nejprve se vladařova socha dočkala zahalení do plátna, v létě 1919 následoval transport do lapidária Národního muzea, kde zůstal dodnes. Kopie Františka I. se na fontánu vrátila v roce 2003 při rekonstruk­ci nábřeží. „U ní návrat nevzbudil žádnou pozornost, protože Františka I. by asi většina lidí nedokázala zařadit do správného století,“argumentov­al k návratu sochy Stropnický.

Ovšem podobné námitky by bylo možné vznést i o dalším hrdinovi z odstraněný­ch pomníků, soše proslulého vojevůdce, maršála Josefa Radeckého. Jeho slavnostní odhalení proběhlo na podzim 1858 za účasti císaře Františka Josefa I. a jeho choti Alžběty.

Malostrans­kému náměstí vévodil 61 let. Poté byl zabedněn, rozebrán a sňat. „V případě Radeckého monumentu jde o excelentní umělecké dílo. Kdyby se měl obnovit, mohl by se stát ozdobou Malostrans­kého náměstí,“konstatova­la Kateřina Bečková, předsedkyn­ě Klubu Za starou Prahu.

I Radeckého návrat však probouzí odpor. „Dílo by tam mělo lidi spojovat. Celkově bychom si však měli položit otázku, zda se máme, co se týče umění, vracet do minulosti, nebo jít do budoucna. Tím, že připravuje­me pravidla, v jejichž rámci by měla jít dvě procenta z rozpočtu na vznik a umístění současného umění do ulic, však deklarujem­e, že chceme jít kupředu,“soudí například Eliška Kaplický Fuchsová (ANO), předsedkyn­ě magistrátn­ího výboru pro kulturu. Město počítá, že na nové umění do ulic by mělo jít v příštím roce okolo 180 milionů korun. Přesná pravidla pro rozdělován­í financí však ještě nejsou schválena.

 ??  ?? Císařský návrat Ze soch svržených po roce 1918 se vrátila jen plastika rakouského císaře a českého krále Františka I.
Císařský návrat Ze soch svržených po roce 1918 se vrátila jen plastika rakouského císaře a českého krále Františka I.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia