MF DNES

Co se v lize nepovedlo Nejzásadně­jší kiksy rozhodčích v sezoně

-

1. Nepředcház­el gólu žádný přestupek, přehmat či ofsajd? 2. Byla penalta nařízená správně? 3. Byl prohřešek takový, aby se rovnou udělila červená karta?

4. Ukázal rozhodčí žlutou kartu správnému hráči?

Čím dřív to bude, tím líp

Češi zatím systém testují a doufají, že koncem podzimu dostanou jeden ligový zápas do on-line režimu.

Pro příští ročník se počítá s jedním až třemi zápasy v jednom kole. Nikoli v celoplošné­m měřítku, jak to zavedli Němci. V Kolíně nad Rýnem zařídili centrálu, která hlídá všechny zápasy najednou. Za 130 milionů korun ročně.

„Na to samozřejmě nemáme, ale snažíme se,“říká Tomáš Bárta, ředitel profesioná­lních soutěží, který projektu šéfuje.

Ne, video není všemocné, pořád bude docházet k chybám, protože co člověk, to názor. Rozhodčí na hřišti i u monitoru můžou mít dvojí pohled, fatálních chyb však výrazně ubude. Pokud tedy světová federace FIFA a její pravidlová komise dovolí, aby se video uzákonilo...

Zatím se podrobné informace ze všech „videozápas­ů“po celém světě posílají na univerzitu v Lovani k analýze. I ten včerejší ze Strahova tam letí. Věřme tomu, že revoluce dostane štempl. A jak řekl rozhodčí Orel, který včera naletěl simulantov­i: „Čím dřív, tím líp.“ ● (7. kolo) Slávista Škoda se v derby nakonec dočkal, přesto nechápal, jak mohli rozhodčí nevidět jeho první gól. Míč byl 20 centimetrů za lajnou, asistent Blažej se za trestuhodn­ou chybu druhý den omluvil. ● (1. kolo) Teplický obránce Vondrášek se po zápase na Slavii vyjádřil jasně. Míč odhlavičko­val, ale sudí Orel daroval Slavii penaltu za ruku a výhru 1:0. ● (6. kolo) Ne, nesmí! Rozhodčí Hrubeš přesto uznal Olomouci gól, který Jemelka vstřelil rukou. Slavia kvůli tomu pouze remizovala 1:1. ● (6. kolo) Filip Rada, brankář Dukly, mohl být slavný. V nastavení proti Jihlavě vyrovnal na 3:3, jenže sudí Proske si vymyslel útočný faul. ● (3. kolo) Rozhodčí Zelinka neviděl penaltu za faul na Šurala a s asistentem Vlčkem chybně neuznali Štetinův gól kvůli ofsajdu. Verdikty poškodily Spartu, v Liberci se hrálo 1:1. ● (8. kolo) Slávista Jugas dokončil zápas ve Zlíně, přestože podrazil Diopa a zavinil penaltu. Dostal jen žlutou kartu. Měl být vyloučen zásadní chyba rozhodčího Královce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia