MF DNES

Zruš tu penaltu, kolego!

Průlom: videorozho­dčí v Česku očistil zápas od hrubé chyby. K fotbalové revoluci je blíž

-

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

chválně si to představte: sparťanský kanonýr Lafata si položí míč na penaltový puntík a čeká, až rozhodčí foukne do píšťalky. Dvacet tisíc na stadionu a půl republiky u televize čeká s ním.

Jenže rozhodčí fouknout nechce. Na pár vteřin pražské derby se Slavií přeruší a intenzivně poslouchá, jaké rady dostává do sluchátka. Načež se rozběhne k monitoru vedle hřiště, aby na vlastní oči zkontrolov­al, jestli penaltu pískl správně. Ne? Fakt ne? Ne! Určitě ne! Sudí se vrátí, gestem ukáže, že mu správný verdikt doporučil videorozho­dčí, a penaltu zruší. Jako včera po poledni. V juniorském derby.

„Pomohlo to nám i celému fotbalu. Určitě se mi bude usínat klidněji,“přiznal rozhodčí Pavel Orel.

Ano, stalo se to. Historicky poprvé zasáhl do českého fotbalu videorozho­dčí. Vidělo to pár stovek fanoušků na starém spartakiád­ním stadionu na Strahově. Stáli opření o zábradlí a divili se, proč Orel s penaltou proti Slavii tak dlouho otálí.

Naštěstí otálet mohl, protože mu kolega Roman Hrubeš z přenosovéh­o vozu radil do sluchátka: „Ta penalta se mi nezdá. Zkontroluj­u to.“

V rychlosti si nechal poslat všechny dostupné záběry, jak sparťan Dao padá. Přes nohu slávisty Stropka, nebo sám? Druhý záznam byl jasný, třetí jasnější. Dao simuloval!

Nikdo jiný to nevěděl. Nastalo takzvané kontrolní ticho neboli „Silent check“.

Sudí neváhal. I když si byl před minutkou jistý, že rozhodl správně a asistent mu od lajny přikyvoval, stejně se rozběhl 70 metrů k monitoru a zjistil opak. Rozpažil, penaltu odvolal, žlutou kartu pro obránce Slavie zrušil, naopak ji ukázal sparťanovi, jemuž nevyšla lest.

Video není všelék, ale lék ano

Jistě, pořád jde jen o testování v juniorské lize, přesto se zdá, že by doba temna se šílenými kiksy rozhodčích na nejvyšší úrovni mohla brzy skončit. Pozdě, ale přece!

Stokrát a stokrát se stalo, že nafilmovan­á penalta rozhodla zápas. Včera ne.

Advokáti zavedení videa mají další silný argument pro a odpůrci, kteří se obávají zmatků a neustálého zdržování, křičí o něco méně.

„Líp to dopadnout nemohlo,“reagoval šéfinstruk­tor Hrubeš.

Konzervati­vní Anglie bude nadále tvrdit, že videopomoc zničí pravý duch fotbalu, včera u drolících se betonových schodů na Strahově však pomohlo. K očistě fotbalu i dobrému pocitu, že Ligová fotbalová asociace bojuje za správnou věc. Stejně jako v Itálii, Nizozemsku, Německu, Polsku nebo Austrálii, kde už video používají pro nejvyšší soutěže. Systému se říká VAR, čili Video assistant referee.

Všude se zatím vychytávaj­í mouchy. V Německu na úvod nefungoval­a technika, v Polsku před pár týdny rozhodčí změnil přímý kop na penaltu, ale poradce od monitoru mu jaksi zapomněl zdůraznit, že to faul vůbec nebyl. Aféra! V Jižní Koreji padl gól po bleskovém rozehrání brankáře, jenže videorozho­dčí „napráskal“, že balon při odkopu nestál v klidu, takže hlavní sudí gól odvolal, což neměl, protože videorozho­dčí na to neměl žádné právo.

V protokolu se pamatuje na čtyři situace, během kterých se video může a musí použít:

 ??  ?? Roman Hrubeš byl včera ve spojení se sudím přes sluchátka. Pomohl mu s penaltovou situací. 2x foto: MAFRA
Roman Hrubeš byl včera ve spojení se sudím přes sluchátka. Pomohl mu s penaltovou situací. 2x foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia