MF DNES

Trumf pro Bitvy o Albertu

- Pohled Karel Knap reportér MF DNES

Bůh sleduje dva rybáře v dresech Edmonton Oilers, kteří před dotírající­m žralokem vytáhnou z moře do loďky muže v tričku se znakem Calgary Flames a dravce zabijí. „Všemohoucí“dobrodince chválí, že se v kritické situaci povznesli nad hokejovou rivalitu. Jakmile se však spokojeně podívá jinam, jeden „Oiler“povídá druhému: „Hele, zkontroluj návnadu, už sotva drží pohromadě!“

Ne, v proslulých Bitvách o Albertu nejde o život, jak by mohl nasvědčova­t vtip, který se vypráví v Kanadě. Nicméně zápasy Oilers a Flames o pomyslný titul vládců provincie Alberta jsou od 80. let minulého století ozdobou NHL. A teď jiskřivou atmosféru vyhecovaný­ch střetů pozná taky Jaromír Jágr.

Třebaže v kariéře dokázal velké věci, úkol stihnout středeční otevírací partii v Edmontonu může být i pro idol s číslem 68 příliš obtížný. V dalších čtyřech vzájemných mačích už by ale měl hájit čest Calgary, města, v němž v zámoří začínal jeho vrstevník Robert Reichel. Je též pozoruhodn­é, že právě proti Flames v září 1989 poprvé nastoupil za reprezenta­ční áčko – v lajně s Reichlem a Robertem Holíkem.

Až ve své třicáté profesioná­lní sezoně Jágr vlastními smysly okusí divokou vášeň, kterou hokej probouzí v Kanaďanech a kterou dosud pozoroval jen při zájezdech jako hráč osmi různých amerických týmů.

Než se na jaře 2008 po rozkolu v New York Rangers rozžehnal s NHL a vydal se na sibiřské dobrodružs­tví do Omsku, mocně ho lanařili právě Oilers. Odmítl je (a později možná litoval), poněvadž už předtím dal slovo Anatoliji Bardinovi, šéfovi Avangardu. Teď se tedy stává trumfem úhlavního nepřítele hochů z Edmontonu, v němž okolo zázračného centra Connora McDavida zraje talentem nabitý mančaft.

Ovšem pozor, taky ve Flames vidí hokejoví znalci mužstvo s jasnou budoucnost­í. Se znamenitou obranou a šikovnými forvardy Johnnym Gaudreauem, Seanem Monahanem a dalšími nadějnými mladíky.

Manažer Brad Treliving (jen o dva a půl roku starší než JJ) najal pětačtyřic­etiletého kmeta za dobrou cenu hlavně jako křídlo třetí lajny, kde by měl doplnit zručné parťáky Sama Bennetta a Krise Versteega.

Zároveň není vyloučeno, že se časem posune právě do elitní řady ke Gaudreauov­i a Monahanovi. Jak by k nim mohl pasovat, ukázal v předchozím působišti na Floridě, kde exceloval vedle jiných nastupujíc­ích hvězd Aleksandra Barkova a Jonathana Huberdeaua.

Je téměř jasné, že v únoru nenastoupí na své šesté olympiádě v Koreji. Na druhou stranu zažije hokejové šílenství v Kanadě, zapojí se do Bitvy o Albertu. Kdo ví, třeba se Calgary a Edmonton utkají též v play-off. V bojích o Stanley Cup by tradiční rivalita dostala ještě větší grády. A protřelý veterán se v nich může Flames hodit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia