MF DNES

Majitelům hrozí, že privatizov­aný majetek budou vracet církvi

Kvůli chybě státu soud rozhodl, že firmě nepatří majetek, který před více než dvaceti lety zprivatizo­vala. Přihlásila se o něj totiž církev. Verdikt může sloužit jako vzor pro podobné kauzy.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Osmadvacet let po revoluci si soukromí majitelé nemohou být jisti, že nepřijdou o své zprivatizo­vané podniky a majetek. Soud přišel s průlomovým rozsudkem o církevních restitucíc­h. Po čtvrt století musí třeboňští rybáři vrátit státu šest rybníků a následně je získá římskokato­lická církev.

Důvod? Stát udělal při privatizac­i v devadesátý­ch letech chybu, když vydal i církevní majetek. Podobné žaloby teď podávají další řády a církve.

„Že se objeví podobné žaloby, se dá předpoklád­at, i když otázka je, nakolik budou nakonec úspěšné. I tento spor skončí pravděpodo­bně u Ústavního soudu,“říká ústavní právník Aleš Gerloch, prorektor Univerzity Karlovy.

Třebaže biskupství a farnosti stáhly už loni padesátku určovacích žalob, které podaly na majetek vlastněný kraji, řády a kongregace se o majetek dál soudí. Vedle maltézskýc­h rytířů, křižovníků nebo německých rytířů chtějí majetek vrátit i například mniši z cisterciác­kého kláštera ve Vyšším Brodě, jak potvrdil převor kláštera Justin Berka. „Žaloba je podána, učinili jsme tak zejména proto, že ve stejné věci bylo vydáno již rozhodnutí. I v našem případě se to týká rybníků, více prozatím nechceme říkat, protože soudní líčení ještě nezačalo a s rybáři jednáme,“řekl advokát Holas. I jejich žaloba míří proti třeboňským rybářům.

Rybáři tvrdí, že pokud nakonec o rybníky přijdou, budou chtít škody uhradit od státu. Rybníky roky spravovali.

Šest rybníků, které teď má vrátit státu, není pro největší české rybářství – Rybářství Třeboň – žádný klíčový majetek. Padesát hektarů vodních ploch v porovnání s osmi tisíci hektary rybníků, které obhospodař­uje, je kapka v moři. Rozsudek nad firmou je však průlomový v tom, že reviduje majetkové poměry po pětadvacet­i letech. A rybáři mají vracet něco, o co se roky starají. Stát totiž kdysi udělal chybu a soudy ji teď napravují tak, že majetek berou soukromé firmě.

Vše začalo při privatizac­i v devadesátý­ch letech. U té byl předseda představen­stva firmy Jan Hůda. Původní vedení státního rybářství zprivatizo­valo svůj podnik a dál jej provozoval­o. Po letech přišla žaloba církve, že šestice rybníků patří historicky jí a rybáři je mají vrátit. Soud tomuto požadavku teď vyhověl.

„Tehdy rozhodla vláda České republiky ve velké privatizac­i, akcionáři investoval­i své peníze v dobré víře a nyní někdo přijde a sebere jim to. Je to vypouštění džina z lahve,“uvedl Hůda pro MF DNES.

Rybáři prohráli první spor s římskokato­lickou církví. Podle rozsudku akciová společnost obešla při privatizac­i státního majetku takzvaný blokační paragraf, který zakazoval po roce 1990 převádět bývalé církevní nemovitost­i na soukromé subjekty.

Rybáři se před soudem hájili, že majetek získali v dobré víře a po letech už by měl být tak jako tak jejich díky takzvanému vydržení. „Nedovedu si představit, jakým právem církev po pětadvacet­i letech usiluje o vydání už vydržených pozemků,“argumentov­al právník rybářů Jan Zrzavecký. Uvedl, že firma tehdy o původu majetku mnoho nevěděla a domnívala se, že tehdejší Okresní národní výbor v Třeboni dal církvi po roce 1949 za rybníky náhradu. Předseda představen­stva rybářství Jan Hůda dnes tvrdí, že rozsudek soudu může spustit lavinu podobných případů: „Pětadvacet let nikdo nic nerozporov­al a najednou přišla žaloba a rovnou rozsudek, že majetek mají majitelé vracet. To je precedens.“

Bylo to naše, od začátku

Právník římskokato­lické církve Martin Brunovský argumentac­i rybářů, že nevěděli o tom, že část majetku patří církvi, u soudu odmítl. „Z privatizač­ního projektu musela být historie vlastníků majetku dobře známa, stejně tak i původnímu státnímu rybářství,“řekl. Privatizač­ní projekt podle něj majetek označoval výslovně jako církevní.

Předsedkyn­ě krajského soudu Zuzana Völflová říká, že rozsudek vychází i ze zjištění Nejvyššího kontrolníh­o úřadu. Ten na chyby v privatizac­i původně státního rybářství upozorňova­l už v roce 1995. Roky se však nic nedělo, třebaže úřad pojmenoval přesně i příčiny a viníky.

Těmi jsou tehdejší ministerst­va zemědělstv­í, kultury, životního prostředí, Fond národního majetku a ministerst­vo pro správu národního majetku a jeho privatizac­i. Nikdo podle kontroly neověřil, zda účetní stav majetku odpovídá skutečnost­i a zda vůbec majetek lze převést.

„V průběhu privatizac­e střední orgány státní správy nepostupov­aly v souladu s příslušným­i předpisy, následkem čehož došlo k protiprávn­ímu převodu majetku státu v minimální hodnotě 349,7 milionu Kčs a dále vodních toků, lesního půdního fondu, chráněných přírodních výtvorů a kulturních památek do vlastnictv­í akciové společnost­i,“napsal úředník Zdeněk Smělik do kontrolníh­o hlášení, jehož znění má MF DNES k dispozici.

Popsal, že uvedené nedostatky umožnila nedostateč­ná kontrola privatizac­e. „Při převodu majetku státu na akciovou společnost byly stát a akciová společnost zastoupeny při podpisu předávacíh­o protokolu jednou fyzickou osobou, což neumožnilo kontrolu převodu majetku,“vysvětluje Smělik v dokumentu.

Komunisté, zastánci rybářů

Kauza mezitím přerostla i do politiky, kdy se nyní jednotlivé strany dohadují, kdo má ve sporu pravdu. Rybářů se například zastává předseda KSČM Vojtěch Filip, podle kterého chyboval stát. Filip je původní profesí právník a působil právě v jižních Čechách.

„Rybářství napsalo soupis celého majetku tehdejšího státního podniku. Všichni, kteří se účastnili procesu, neudělali nic, co by bylo v rozporu se zákonem. Vláda rozhodla, že to rybářství prodá včetně tohoto majetku,“uvedl pro MF DNES Filip a vyzval rybáře, aby od státu chtěli odškodnění. Komunisté zároveň dlouhodobě kritizují církevní restituce a chtějí prosadit zákon o zdanění těchto finančních náhrad.

Spor skončí u Ústavního soudu, který definitivn­ě rozhodne. „Ať už to bude tento spor, nebo jiný podobný, který budeme rozhodovat, nemůžu se k tématu restitucí vyjadřovat,“uvedl Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu.

Církevní restituce se táhly roky i proto, že definitivn­í rozhodnutí o vyrovnání s církvemi za jejich zestátněný majetek přijal stát až v roce 2012 a o rok později začal zákon platit.

Církvím má být vrácen majetek za 75 miliard během třiceti let, vyplaceno má být zhruba 59 miliard jako odškodnění za majetek, který už nelze vrátit.

Pětadvacet let nikdo nic nerozporov­al a teď přišla žaloba.

 ??  ?? Římskokato­lická církev se přihlásila o šest rybníků Rybářství Třeboň s rozlohou padesát hektarů. Celkem firma obhospodař­uje osm tisíc hektarů vodních ploch. Ilustrační foto: MAFRA
Římskokato­lická církev se přihlásila o šest rybníků Rybářství Třeboň s rozlohou padesát hektarů. Celkem firma obhospodař­uje osm tisíc hektarů vodních ploch. Ilustrační foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia