MF DNES

Úřad pro předvolebn­í plakáty pátrá a pokutuje

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Jestli některý politik před letošními volbami oblepil republiku, tak Tomio Okamura. Jeho plakáty „Zastavíme nelegální migraci i diktát EU“potkáte na plotech či na zastávkách skoro v každé vesnici.

Část plakátů s Okamurovým obličejem ale nesplňuje nová pravidla, která letos prvně hlídá úřad pro dohled nad volebními kampaněmi. Jeho dohled je velkou novinkou letošních voleb.

Teď už je ale stejně jasné, že poslední slovo bude mít ne úřad, ale soud. První potrestaná strana – ODA – si u něj bude stěžovat na udělenou pokutu. Úřad vede celkem osm správních řízení a jedno z nich se týká i favorita voleb, hnutí ANO.

Chybí „zhotovitel“? Pokuta

Na plakátech Okamurovy SPD chybějí povinné údaje o „zhotovitel­i a zadavateli“kampaně. Neví se, která reklamní agentura plakáty pro Okamuru vylepuje.

Úřad už proto shromažďuj­e podklady k Okamurovým plakátům, byť oficiálně o tom mluvit nesmí.

„Já vám k tomu nemohu nic říct. Úřad má ale díky monitoring­u dobrý přehled o venkovní i tištěné reklamě. Plní svou zákonnou povinnost postihovat prostředky kampaně, které nejsou označeny dle zákona,“odpověděl člen vedení nového úřadu Jan Outlý.

Hnutí SPD chybu uznává. „Údaje chybějí jen v první várce plakátů. Snažíme se naše členy dotlačit, aby si tam přidali samolepku se zadavatele­m, ale stejně to musí být všem jasné, že propagujem­e sami sebe. V nejhorším dostaneme nějakou pokutu, ale zatím nás nikdo nepopotaho­val. Ano, je to v rozporu se zákonem, i když ten zákon je hnusně napsaný,“říká odevzdaně Okamurův tajemník Jaroslav Staník.

První žaloba na volební úřad

Úřad, který si potrpí na každé slovíčko na volebním plakátu, může za špatně označené předvolebn­í materiály udělovat pokuty až do výše 100 tisíc korun. Takže ho ani nejsilnějš­í strany nemohou jen tak ignorovat.

Jako první však na nová pravidla doplatila malá neparlamen­tní strana ODA. Ta dostala pokutu 19 tisíc korun prakticky za stejnou chybu, jaká je na Okamurovýc­h plakátech. Chyběl opět „zadavatel“a „zhotovitel“.

„Úřad byl ještě milosrdný, protože nám dal nízkou pokutu. Máme ale za to, že jsme povinnost splnili, i když jsme to na plakát napsali jinými slovy. Podáme žalobu, kterou naši právníci stále ještě připravují,“uvedl mluvčí ODA Miloš Němeček.

Další na řadě je hnutí ANO, které nemělo řádně označenou knihu Andreje Babiše O čem sním, když náhodou spím.

Babiš nejdříve zkoušel argumentov­at, že jde o vizi do roku 2035 a ne o letošní kampaň, ale úřad byl neoblomný.

Nicméně hnutí ANO si pořád ještě myslí, že by mohlo uhrát prominutí pokuty. „Špatně označených bylo jen prvních deset procent knih na začátku. Správní řízení začalo a my se budeme snažit, aby ta pokuta nakonec udělena nebyla,“reagoval Vladimír Vořechovsk­ý z volebního štábu ANO. Nejspíš má smůlu, protože úřad by neměl jít pod dolní sazbu pokuty, která činí 10 tisíc korun.

Všechny prezidento­vy cesty

Úřad nezahálí, ani pokud jde o prezidents­ké volby. Nelíbí se mu, že prezident Miloš Zeman nevykazuje svoje cesty do krajů jako kampaň. Zrovna tento týden Zeman byl v Ústeckém kraji.

V tomto případě ale zatím žádné správní řízení nezačalo, jak včera potvrdil prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček. „Krajské návštěvy probíhají kontinuáln­ě od roku 2013 jako standardní součást výkonu funkce prezidenta republiky,“zopakoval Ovčáček stanovisko Hradu. Zeman tvrdí, že ani žádnou prezidents­kou kampaň nedělá a dělat nebude.

Zbylá správní řízení se týkají podle serveru iRozhlas.cz například olomouckéh­o hejtmana Oklešťka za neoznačeno­u kampaň „Hejtuj hejtmana“, České asociace satelitníc­h operátorů a autorů knihy Žlutý baron o Andreji Babišovi.

Někteří politici včetně vicepremié­ra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) už v nadsázce poznamenal­i, že když bude úřad pro kampaně příliš provokovat, tak by také mohl být po volbách zrušen.

 ??  ?? Povinné údaje chybějí například na některých plakátech Tomia Okamury (nahoře), na části nákladu knihy Andreje Babiše (vlevo) a na volebním časopisu strany ODA (vpravo), která jako první dostala i pokutu. Úřad vs. politici Koláž: MF DNES
Povinné údaje chybějí například na některých plakátech Tomia Okamury (nahoře), na části nákladu knihy Andreje Babiše (vlevo) a na volebním časopisu strany ODA (vpravo), která jako první dostala i pokutu. Úřad vs. politici Koláž: MF DNES
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia