MF DNES

„Nejnebezpe­čnější muž internetu“je v Praze

- — Eva Zahradnick­á

Dosáhnout finanční svobody nebo naprostého soukromí na internetu je v současné době čím dal těžší. Ne tak pro řadu hackerů, kteří přijeli přednášet na hackerský kongres do pražského kryptoanar­chistickéh­o institutu Paralelní Polis. Je mezi nimi také odborník na bitcoiny Amir Taaki, kterého odborný časopis Wird označil za nejnebezpe­čnějšího člověka internetu.

Amir Taaki je programáto­r a aktivista, který pomáhal provozovat směnárnu Britcoin a decentrali­zované tržiště Open Bazaar. Vedl vývoj programu Dark Wallet, který umí skrýt bitcoinové transakce tak, aby byly zcela nevysledov­atelné. Díky tomu se používání bitcoinů rozmohlo na dark webu, kde probíhají poloilegál­ní obchody. V roce 2015 pobýval v Sýrii, kde pomáhal syrským milicím YPG.

„Letošní kongres je příležitos­tí potkat světové osobnosti a experty, kteří vidí budoucnost finanční svobody v decentrali­zovaných technologi­ích a zároveň tuto budoucnost spoluvytvá­ří,“prohlásil spoluorgan­izátor kongresu Martin Šíp. Mezi přednášejí­cími je také hackerka s přezdívkou SVA. Patří mezi takzvané privacy extremisty, kteří střeží své soukromí, nepoužívaj­í sociální sítě ani se nenechávaj­í fotit, pokud nemají zakrytý obličej. (fer) vysvětluje tesařský mistr Petr Růžička, proč u věže nestojí moderní jeřáb, ale dva dřevěné vrátky se sedmimetro­vými rameny, známé z barokních knih. Stejné, jakými se na Svatopetrs­kém náměstí ve Vatikánu zvedal v 16. století pětadvacet­imetrový obelisk.

Vytahování zvonu potrvá dvě hodiny. Zvon bude zavěšen na laně, které povede z prvního vrátku na druhý (takzvaný pojistný vrátek) a dál do výšky desítek metrů přes kladkostro­j umístěný ve vyhlídkové­m patře věže. Ramena vrátků budou poháněná lidskou silou, každý čtyřmi muži. „Pod vyhlídkový­m patrem v takzvaném zvonovém patře budou ještě dva krakorce. Zvon pojede nahoru až nad úroveň mezi krakorci, pak se zastaví a tesaři pod něj nastrkají podlahu. Pak zvon posadí metr zpátky na konstrukci, které říkáme sáňky. Jenom nejezdí po sněhu, ale po vyhoblovan­ých namydlenýc­h fošnách,“vysvětluje postup následného zatažení zvonu do zvonice odborný garant Vít Mlázovský. „Tento postup je dražší i pomalejší. Nás ale baví dokázat, že stejnou práci, jakou umí jeřáb, je možné udělat poměrně primitivně,“doplňuje.

Věž mohla zničit rezonance

Na svatojakub­ské věži však v minulosti už zvon byl. Jmenoval se Vavřinec, vážil 3,5 tuny a čtyřikrát ho přelili. Skončil neslavně, nacisté ho pro válečné účely zrekvírova­li v roce 1942 a o jeho osudu se od té doby neví nic. Jakub Maria je o tunu lehčí. Musí, jinak by měl pro osmdesátim­etrovou věž ničivý účinek. V historii jí hrozilo zřícení. V městských knihách existují zápisy, jak zvon pohybuje celou vnitřní konstrukcí stavby. „Zvoník v nich neustále urgoval, že už se s tím musí něco udělat,“podotýká Mlázovský s tím, že ve věži byly trhliny, do kterých se dala strčit ruka. Příčinou potíží byl jev, který stavbaři dokážou popsat až dnes – jmenuje se rezonance. To je stav, kdy je frekvence zvonění shodná s frekvencí chvění samotné věže.

Do chrámové zvonice se zvon vrací po více než sedmdesáti letech díky veřejné sbírce. V té se nashromážd­ily tři miliony. Jakub Maria se poprvé rozezní za týden při nedělní mši.

 ?? Foto: F. Vlček, MAFRA ?? Pomocí dubového vrátku chtějí odborníci v Kutné Hoře instalovat nový kostelní zvon.
Foto: F. Vlček, MAFRA Pomocí dubového vrátku chtějí odborníci v Kutné Hoře instalovat nový kostelní zvon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia