MF DNES

Cestička pro ruské hackery

USA na vládních počítačích zakázaly antivir Kaspersky. V Česku ale Rusové chrání vnitro i VZP

-

Lukáš Valášek reportér MF DNES

merické bezpečnost­ní složky jsou už dlouho přesvědčen­é, že antivirový program ruské společnost­i Kaspersky nejenom brání před viry, ale paradoxně naopak může sloužit i jako zadní vrátka pro ruské hackery do počítačů, ve kterých je nainstalov­án. Zatím ale chyběl konkrétní případ.

Deník Wall Street Journal (WSJ) teď uvedl, že ruští útočníci s pomocí programu Kaspersky ukradli přísně tajné materiály národní bezpečnost­ní agentury NSA, což může vést k oslabení kybernetic­ké obrany. Americká vláda už v září všem federálním úřadům s okamžitou platností přikázala antivirus odinstalov­at ze všech jejich počítačů.

MF DNES ovšem zmapovala, že v Česku ten samý antivirový program Kaspersky nerušeně používají klíčové instituce. K obraně svých počítačů si ho vybralo například i ministerst­vo vnitra. Na dotazy MF DNES ovšem do uzávěrky neodpovědě­lo. Kaspersky běží i na všech počítačích Všeobecné zdravotní pojišťovny, která spravuje citlivé zdravotní údaje více než šesti milionů Čechů.

Ani VZP důvod, proč Kaspersky používá, nekomentov­ala. „Vzhledem k charakteru vašich dotazů a dotazovaný­m skutečnost­em zvolte prosím postup podle zákona o svobodném přístupu k informacím,“odmítl včera otázky redakce mluvčí VZP Oldřich Tichý. To, že pojišťovna antivirový program firmy se sídlem v Moskvě používá, MF DNES zjistila z registru smluv, kam VZP v několika případech vložila detailní popis všech svých počítačový­ch systémů včetně hardwaru, softwaru i jejich obrany.

Útok přes domácí počítač

Celkově Kaspersky hlásí, že mezi jeho zákazníky patří na 270 tisíc firem. Americká NSA má ale s programem hořkou zkušenost. Hackeři se k jejím tajným informacím při incidentu z roku 2015, který vyšel najevo nyní, nedostali přímo přes počítače tajné služby. Na těch byl už tehdy ruský antivirus zakázaný. Jeden ze zaměstnanc­ů NSA ale přenesl přísně tajné dokumenty do domácího počítače, na kterém antivirový program Kaspersky běžel. A právě antivirový sken pak na zajímavé soubory podle nejmenovan­ých zdrojů WSJ upozornil hackery. Ti antivirový program, ale i zabezpečen­í e-mailových schránek a serverů za půl milionu. Podle mluvčího Jakuba Ghanema si strážníci antivirus vybrali kvůli široké databázi virů. Nyní budou chtít po dodavateli ujištění, že je bezpečný. Kaspersky brání

třeba i počítače prestižníh­o Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovskéh­o AV. To, že české úřady antivirový program používají, se přitom příliš nelíbí šéfovi Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost Dušanu Navrátilov­i. „Můj názor je ten, že bychom měli používat hardware či software pouze států, kteří jsou našimi spojenci – ať už v EU, či v NATO. Problém je v zákoně o veřejných zakázkách. Ten to takto rozlišovat neumožňuje,“řekl před časem v rozhovoru pro MF DNES. Podezření západních agentů se ale netýká jen Rusů, ale i čínské firmy Huawei. „V čínském hardwaru mohly existovat úmyslně vložené chyby. Ty mohou v případě potřeby posloužit k vyřazení komunikačn­í infrastruk­tury protivníka nebo získání citlivých informací,“varovala ve své zprávě před čínskými firmami Huawei a ZTE v roce 2014 i česká Bezpečnost­ní informační služba ČR (BIS).

Registr smluv ale nyní dokládá, že své počítačové sítě z výrobků Huawei skládá například i Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Ministerst­vo vnitra, policie i Úřad vlády ČR nakupují od Huawei mobily či modemy. Jak dříve upozornily LN, zákazníkem firmy, kterou založil někdejší vojenský technik Žen Čeng-fej, je od roku 2014 i Hrad. Ten výměnou za stovky telefonů Číňanům poskytuje lístky na hradní akce či občasný pronájem prostor.

„Bez komentáře,“nevyjádřil se národní šéf přes počítačovo­u bezpečnost Navrátil k tomu, zda on by si čínský telefon pořídil. Výrobkům Huawei se ale nevyhnou ani majitelé zcela jiných značek mobilů. Firma je totiž masivním dodavatele­m infrastruk­tury pro české mobilní operátory, přes kterou data z mobilů tečou. Zásadní konkurenty dlouhodobě trumfuje cenou. I Huawei jakoukoliv nekalou spolupráci s čínskou vládou popírá.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia