MF DNES

Hasiči budou testovat americký sporťák

-

Po silnicích se bude nově prohánět neobvyklé hasičské auto. Hasiči mají od značky Ford zapůjčený výkonný model Mustang s 421 koňmi pod kapotou. Vůz prý bude sloužit k testování barevného provedení.

Auto s divokým koněm ve znaku půjčili hasičskému sboru přibližně na měsíc. Mluvčí hasičů Nicole Zaoralová v tiskové zprávě uvedla, že mustang bude sloužit pro „speciální testy v rámci bezpečnost­ního výzkumu, které budou sloužit k dalšímu rozvoji technologi­í hasičů“. Konkrétně se prý bude testovat „viditelnos­t vozu nebo nově zaváděný systém eCall“.

„Přestože nepředpokl­ádáme daný typ automobilu jako zásahového vozidla, v nastalé situaci, kdy firma Ford nabídla zapůjčení tohoto typu vozidla, rozhodli jsme se nabídky využít,“sdělila mluvčí. (jkk)

Kolem ciferníku věžních hodin kutnohorsk­ého kostela sv. Jakuba se pohupuje šestimetro­vá kláda. Visí ve čtyřiceti metrech nad zemí na jediném laně namotaném na dubovém vrátku (navijáku). Než se dostane nahoru, trvá to skoro půl hodiny.

Dělníci tady připravují konstrukci, která u nás byla naposledy k vidění před dvěma sty lety. Prostředni­ctvím primitivní dřevěné kladky a dubového vrátku se chystají vyzvednout na věž dvouapůltu­nový zvon Jakub Maria. Za zpěvu sboru, dohledu veřejnosti a jen pomocí lidské síly. Stejně jako ve středověku, takový byl tehdy rituál.

„Je to prestižní záležitost. Když máte něco tak hodnotného jako zvon, je až neslušné dělat to jinak,“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia