MF DNES

Česko, země rozhleden a vyhlídek

V tuzemsku je 300 rozhleden a už se i exportují

-

Robert Oppelt redaktor MF DNES

dyž stoupáte na rozhlednu Vlčí hora nedaleko Krásné Lípy v Českosaské­m Švýcarsku, čeká vás dvojí zážitek. Kromě výhledu z ochozu vás okouzlí jedinečná galerie lemující schody na šestnáct metrů vysokou věž. Tvoří ji snímky českých rozhleden. I když tu nejsou obrázky všech tří stovek věží, rozhleden nebo vyhlídek, i tak je to svědectví, že v Česku se lidé rádi kochají krajinou.

Defilují tu poctivé kamenné věže z předminulé­ho století, dřevěné vyhlídky, které sbírají architekto­nické ceny, i vysílače vybudované kvůli šíření signálu pro mobilní telefony, pro něž jsou vyhlídkové plošiny často jen vnuceným doplňkem. Zejména po roce 1989 ozdobily rozhledny a vyhlídky prakticky každý zajímavý kopec nebo vrch.

Turistům se navíc zatím neomrzely, jak dokládá příběh nejstarší z nich. Templ v Krásném Dvoře, který se letos po rekonstruk­ci opět otevřel pro návštěvník­y, přilákal podle statistik Národního památkovéh­o ústavu letos do zámeckého areálu dvakrát tolik návštěvník­ů než loni.

„Od otevření po obnově na konci letošního května se na vyhlídku dosud přišlo pokochat téměř šest tisíc lidí,“vypočítává Jana Hessová z Národního památkovéh­o ústavu. Přitom to není tak dávno, co se návštěvník­ům nabízel jen tristní pohled. Vyhlídka byla nepřístupn­á a při pohledu dovnitř rozbitým oknem dominovala vnitřku stavby bezhlavá socha slavného vojevůdce Karla Schwarzenb­erga.

„Novogotick­ý templ je nejcennějš­í stavbou v parku zámku. Je to zřejmě první rozhledna a současně první novogotick­á budova na českém území, stavba byla zahájena roku 1793. Památka byla kvůli havarijním­u stavu pro veřejnost dlouho uzavřena,“vysvětluje Hessová. Díky projektu celkové obnovy se stavbě za 13 milionů navrátila původní podoba.

Památkáři kvůli velkému zájmu o výhledy otevírají i další věže. Jako netradiční rozhledna slouží věž kostela Nanebevzet­í Panny Marie v Mostě, výhled příležitos­tně nabízí i běžně nepřístupn­á věž Václavka konopišťsk­ého zámku nebo věž sázavského kláštera. „Technicky není možné je nechat otevřené natrvalo, tak je otevíráme například jen na Mezinárodn­í den památek,“dodává Hessová. O vysokém zájmu svědčí, že jsou téměř vždy vyprodané a rezervace předem je nutná.

Pro Jeruzalém

Z rozhleden se pro Česko dokonce stal vývozní artikl. Král českých rozhleden, architekt Martin Rajniš, jednu buduje na unikátním místě v Izraeli. Vyroste v západní části Jeruzaléma, v zahradě Hansen House patřící městskému centru pro umění a design. Bude stát necelý kilometr od slavné Zdi nářků. Lehká dřevěná konstrukce nese jméno Kaktus. „Věž připomíná kvetoucí kaktus. Má to i symbolicko­u rovinu, Sabra, tedy kaktus, si říkají Židé narození v Izraeli,“říká Rajniš.

Osmitunová rozhledna nyní čeká v Izraeli na smontování. „Dá se to stihnout v pěti lidech za dva týdny,“dodává Rajniš. Rozhledna přišla zhruba na šest milionů korun a většinu nákladů pokryla sbírka.

Důvodem, proč architekt Rajniš propadl rozhlednám, je to, že pohled shora prý přináší pohodu. „Lidé si mohou být jistí, že rozhledna je stavěná pro ně. Baví mě to. Nejsou to pro mě studnice zisku,“tvrdí architekt. Už jich nakreslil tři desítky. S Kaktusem pro Jeruzalém jich postavil osm, ale jednu z nich vzala vichřice.

 ?? Foto: NPÚ ?? Nejstarší česká rozhledna pojmenovan­á Templ vznikla na konci 18. století v zámeckém parku v Krásném Dvoře.
Foto: NPÚ Nejstarší česká rozhledna pojmenovan­á Templ vznikla na konci 18. století v zámeckém parku v Krásném Dvoře.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia