MF DNES

Doubravka XIV: 5,5 kilometru akátových kmínků s věžičkou

- — Robert Oppelt

Uprostřed pustiny, za jedním z pražských sídlišť jsou cyklisté a pejskaři svědky zajímavého experiment­u. Hromady akátového dřeva se pod rukama dělníků mění na jakési tři vzducholod­i, tři objekty doutníkové­ho tvaru. Ty se postupně stanou nejmladší českou rozhlednou, která vzniká v městské džungli mezi Pražským okruhem a sídlištěm Černý Most. Autorem očekávané rozhledny je architekt Martin Rajniš a jeho tým z ateliéru Huť architektu­ry.

Tesaři postupně připevňují na „kopyto“nejdříve akátové kmeny a pak tenčí akátové větve. První doutník už je hotový, jeho výroba trvala čtyři týdny. Výroba druhého a třetího, již společně vytvoří unikátní vyhlídku, už bude podle architekta Davida Kubíka rychlejší.

Hotový doutník koncem září prošel zatěžkávac­í zkouškou. Více než šest tun vážící dřevěný objekt zvedly dva autojeřáby. Byl zavěšen za oba konce a účelem testu bylo zjistit, jestli unikátní konstrukce vydrží. Největší výzva ale na architekty i tesaře ještě čeká. To když bude potřeba všechny tři objekty vztyčit, opřít o pomocnou konstrukci z lešení a spojit je na centimetr přesně do konečné podoby, známé zatím jen z plánů a vizualizac­í.

Rozhledna bude mít podobu trojbokého jehlanu. „Převládá snadno obnoviteln­é, ale trvanlivé dřevo – použijeme 5,5 kilometru akátových kmínků,“popisuje Rajniš. Hlavní věž s korouhvičk­ou se bude tyčit do výše 23,5 metru. Uprostřed bude věžička, kudy povedou schody.

Nová rozhledna se bude jmenovat Doubravka XIV. Žádná konkrétní žena nebo dívka architekta neinspirov­ala. „Muselo to být na D, projekty pojmenováv­áme postupně. Po A, B, C přišlo na řadu D,“říká Rajniš. Římská číslice XIV pak odkazuje na pražskou čtvrť, kde rozhledna roste.

Stavba začala v květnu, první návštěvníc­i se z ní rozhlédnou ještě letos. Podle tvůrců by Doubravka měla vydržet určitě aspoň patnáct let. Unikát spletené konstrukce neohrozí ani to, pokud některá z větví praskne. Použitý materiál, akátové dřevo, má připomínat okolní náletové stromy a keře. Z okolí ale dřevo nepochází. Huť architektu­ry dováží akáty až z jižní Moravy.

S návrhem postavit na kopci Horka na Čihadlech rozhlednu oslovila Huť architektu­ry radnice Prahy 14. Starosta Radek Vondra říká, že ve vyhlídkové věži viděl příležitos­t, jak přirozeným a netradiční­m způsobem propojit dvě odlišné části Prahy 14 – sídliště na Černém Mostě a rodinnou zástavbu starých Kyjí.

„Doubravka je pro nás velmi silným symbolem a novým turistický­m cílem nejen pro naše obyvatele,“dodává starosta. Doubravka připomíná jiné Rajnišovo dílo, vzducholoď, která před časem vznikla v holešovick­ém DOX. První však prý byl nápad na rozhlednu. „Doubravku jsem navrhl dva roky před vzducholod­í,“říká Rajniš. Vzducholoď Gulliver ve středu zvítězila v soutěži stavba roku, pořádané Českou komorou autorizova­ných inženýrů a techniků.

Na Doubravku povede 98 schodů, z jejichž prodeje se stavba částečně financuje. „Je tu možnost koupit si schod a nechat si na něj vyfrézovat své jméno nebo vzkaz,“dodává architekt.

Doubravka však dlouho nejmladší českou rozhlednou nezůstane. Huť už chystá novou stavbu pro Kralický Sněžník.

Nová rozhledna Doubravka by podle tvůrců měla vydržet alespoň patnáct let.

 ?? Foto: 3x Huť architektu­ry ??
Foto: 3x Huť architektu­ry
 ??  ?? Vše pro rozhled V Huti architektu­ry vzniklo v posledních letech několik projektů rozhleden. Kromě pražské Doubravky XIV. (dole a vpravo) třeba Kaktus pro izraelský Jeruzalém (nahoře). Další se chystají. Mezi hotové stavby patří třeba Máminka u Hudlic...
Vše pro rozhled V Huti architektu­ry vzniklo v posledních letech několik projektů rozhleden. Kromě pražské Doubravky XIV. (dole a vpravo) třeba Kaktus pro izraelský Jeruzalém (nahoře). Další se chystají. Mezi hotové stavby patří třeba Máminka u Hudlic...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia