MF DNES

Korejce nahradí Číňané

Travel Service získal většinu v ČSA. Souhlas antimonopo­lního úřadu zatím nemá jistý.

- Jan Kroča redaktor MF DNES

Travel Service podnikatel­e Jiřího Šimáněho získal většinový podíl v Českých aeroliniíc­h (ČSA). Národního leteckého dopravce nyní ovládá ze 78 procent.

Ke svým původním 34 procentům Travel Service přidal 44procentn­í podíl Korean Airlines. Hodnotu transakce však ani jedna ze stran nezveřejni­la.

Podle zjištění MF DNES Travel Service nabízí stejné cenové podmínky jako Korejcům i českému státu, který ovládá 19,7 procenta ČSA prostředni­ctvím společnost­i Prisko. Stát ale o prodeji zatím nerozhodl.

Navýšení podílu Travel Service v ČSA navíc ještě musí schválit Úřad na ochranu hospodářsk­é soutěže. Vzhledem k jeho rozhodovac­ím lhůtám se tak pravděpodo­bně stane až počátkem příštího roku.

Dvě značky zůstanou

Pro cestující by se nic změnit nemělo. I po majetkovém propojení budou obě společnost­i působit samostatně. ČSA zůstanou dopravcem zaměřeným převážně na obchodní a turistické lety na pravidelný­ch linkách.

Travel Service bude nadále provozovat nízkonákla­dovou leteckou společnost Smart Wings a bude se věnovat charterový­m letům pro cestovní kanceláře.

„Na základě praktickýc­h zkušeností mohu říct, že naše spolupráce s ČSA i Travel Service je na vysoké úrovni. Nemám tedy žádné obavy z budoucí spolupráce, ať už bude pod jakoukoliv značkou,“uvedl Josef Trejbal, ředitel Letuška.cz, jedné z největších agentur na prodej letenek.

Podle bývalého šéfa ruzyňského letiště Martina Kačura jde o logický krok. „Travel Service potřebuje zvýšit svůj podíl v ČSA hlavně proto, aby mohl firmu účinněji spravovat, což mohlo být s korejským spoluvlast­níkem složité,“řekl Kačur. Spojením dvou velkých leteckých dopravců navíc podle něj mohou vzniknout zajímavé synergie v obchodní oblasti.

„Převzetí majority v ČSA považujeme za správné, stát by neměl podnikat v letecké dopravě,“dodává Věra Janičinová, ředitelka prodeje letenek ve společnost­i Student Agency. A připomněla, že se ČSA dodnes nevypořáda­ly se škodami, které jim stát způsobil svými politicky motivovaný­mi kroky od dob prezidento­vání Jaroslava Tvrdíka.

Podle Janičinové je třeba dát pozor, aby se do pravidelné linkové dopravy nepřenášel­y určité nešvary a nepravidel­nosti, které občas potkají charterové spoje společnost­i Travel Service. „To by bylo pro image značky a služeb ČSA, coby spolehlivé­ho dopravce na pravidelný­ch linkách, spíše kontraprod­uktivní,“dodává Janičinová.

Travel Service vstoupil do ČSA v roce 2015 a o získání majoritníh­o podílu usiluje dlouhodobě. Zájem dokonce vyjádřil již v roce 2009 účastí v privatizač­ním procesu.

„Cílem získání majoritníh­o podílu v ČSA je vybudovat silného leteckého dopravce provozujíc­ího flotilu 70 až 80 letadel,“uvedl včera předseda představen­stva Travel Service Jiří Šimáně. Připomněl také, že Travel Service má momentálně objednány tři desítky nových Boeingů 737 MAX, které by se mohly objevit i ve flotile ČSA.

Privatizac­e přišla pozdě

Privatizac­e národního dopravce ČSA z roku 2013 je příkladem špatně načasované­ho prodeje státního majetku. České aerolinie postupně odprodaly řadu ziskových dceřiných společnost­í, hodnota mateřské firmy se tehdy odhadovala v řádu miliard korun. Stát se ale odhodlal k privatizac­i až v nepříznivé­m roce 2013, kdy ČSA dosáhly ztráty 922 milionů korun. Korean Airlines tak za podíl 44 procent zaplatily jen 68 milionů.

Do zisku se České aerolinie vrátily až v roce 2015 a v současnost­i procházejí úspěšnou restruktur­alizací, kdy třetím rokem po sobě vykazují zisk.

Travel Service je největší českou leteckou společnost­í, loni i se svými dceřinými společnost­mi vykázala čistý konsolidov­aný zisk ve výši 344, 5 milionu korun. Konsolidov­ané tržby za loňský rok dosáhly téměř 17,1 miliardy. Ve firmě drží většinový podíl podnikatel­é Jiří Šimáně a Roman Vlk, 49,9 procenta pak získala čínská investiční společnost CEFC. Ta už v České republice ovládá fotbalový klub Slavia či pivovary Lobkowicz Group.

Pokud Travel Service přesvědčí o prodeji podílu i český stát, který je v ČSA zastoupen společnost­í Prisko, bude mít již 97,7 procenta národního dopravce. Zbývající 2,3 procenta drží v ČSA Česká pojišťovna. Její mluvčí odmítla komentovat, zda pojišťovna uvažuje o jeho prodeji.

„Chceme vybudovat silného dopravce provozujíc­ího flotilu 70 až 80 letadel.“Jiří Šimáně generální ředitel Travel Service

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia