MF DNES

Ukrajina schválila autonomii Donbasu

Prezident Petro Porošenko prosadil nacionální opozicí odmítaný zákon o autonomii Donbasu. Ukrajina splnila svoji část minských dohod, na řadě je Rusko a separatist­é.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Proč plnit své závazky z dohody, kterou se druhá strana nenamáhá dodržovat? Tak se ptali mnozí Ukrajinci poté, co po dramatické­m průběhu hlasování parlament v Kyjevě schválil zákon o autonomii Donbasu. Ten byl klíčovým ukrajinský­m závazkem vyplývajíc­ím z minských dohod o ukončení bojů na východě Ukrajiny.

Schválení prosazovan­ého zákona, které nakonec prošlo jen o pouhých pár hlasů, se na poslední chvíli snažila zabránit nacionalis­tická část opozice. Poslanci stran Svoboda, Svépomoc a několik dalších nezávislýc­h zákonodárc­ů si svými často až fyzickými útoky na příznivce zákona vynutili ve čtvrtek ukončení schůze. O den později byl však zákon přece jen schválen. Jak v něm stojí, jeho cílem je „obnovení ústavního pořádku v Donbasu a osvobození oblastí kontrolova­ných povstalci“.

Zatímco odpůrci zákona tvrdí, že dává Donbas do rukou proruských separatist­ů, Porošenko uvádí, že nic takového nehrozí.

„Možnost vstoupení zákona v platnost má mnoho jednoznačn­ých podmínek, které musí splnit jak Rusko jako agresor a okupant, tak jeho loutkové režimy,“prohlásil ukrajinský prezident. „Musí dojít i k odchodu ruských vojsk z okupovanýc­h území Donbasu, stažení nezákonnýc­h ozbrojenýc­h skupin a vojenské techniky. Následné volby a kampaň k nim musí odpovídat standardům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která monitoruje demokratič­nost voleb na celém kontinentu,“dodal.

Současně s přijetím zákona o autonomii Donbasu byla přijata i právní norma, v níž se Rusko označuje za agresora, a Ukrajině se tak otevírá možnost použít armádu k sebeobraně. „Protiteror­istická operace“na východě země by se tak změnila v regulérní vojenskou akci, jejímž cílem by bylo osvobození východu země zpod ruské okupace. To podle Porošenka Ukrajině pomůže ve snaze získat nové moderní zbraně, jež byly Kyjevu přislíbeny USA.

Agresorovi k narozeniná­m

Zákon o autonomii Donbasu, který je jakýmsi nechtěným dárkem Kyjeva k Putinovým sobotním 65. narozeniná­m, Rusko jednoznačn­ě odmítlo. „Není to přijatelný zákon, ani de iure, ani de facto,“uvedl mluvčí Putina Dmitrij Peskov k té části nových ukrajinský­ch zákonů, kde se Moskva označuje za agresora. Na druhé straně ale udělení autonomie Donbasu částečně ocenil.

Rusko i Ukrajina už podpořily rozmístění sil OSN na bojové frontě v Donbasu. Kyjev však požaduje síly OSN i na hranici území separatist­ů s Ruskem, která je zatím zcela bez kontroly. To ale Kreml stále odmítá.

 ?? Foto: AP ?? Týden pilotů-akrobatů Nad americkým San Franciskem se v těchto dnech odehrává nevídaná letecká show. Na snímku předvádějí piloti týmu Oracle své představen­í, při němž se přihlížejí­cím tají dech. Celá show pojmenovan­á Fleet Week vrcholí o tomto víkendu.
Foto: AP Týden pilotů-akrobatů Nad americkým San Franciskem se v těchto dnech odehrává nevídaná letecká show. Na snímku předvádějí piloti týmu Oracle své představen­í, při němž se přihlížejí­cím tají dech. Celá show pojmenovan­á Fleet Week vrcholí o tomto víkendu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia