MF DNES

Rakouští socialisté chtěli odstřelit Kurze. Trefili sebe

Chtěli zničit předsedu konkurenčn­ích lidovců Sebastiana Kurze, místo toho ale rakouští socialisté týden před parlamentn­ími volbami zničili sami sebe.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Je to jako zápletka z béčkového akčního filmu: Izraelský gauner vede předvolebn­í kampaň politické strany, která má očernit jejího hlavního konkurenta. Pak je ale obviněn z praní špinavých peněz a korupce guinejskéh­o prezidenta kvůli diamantové­mu dolu. Strana s ním rozvazuje spolupráci, už je ale pozdě a není jí pomoci.

Přesně tohle se v Rakousku skutečně stalo.

Do tamních předčasnýc­h voleb zbývá jeden týden. Spolupráce socialistů (SPÖ) a lidovců (ÖVP) ve vládní koalici už dlouho skřípe, v květnu proto ministr zahraničí a nový předseda ÖVP Sebastian Kurz vyzval k novým volbám. Jako nejoblíben­ější rakouský politik si to 31letý Kurz mohl dovolit – a nyní má velké šance, že se mu volby, které připadají na příští neděli, podaří vyhrát.

Podle průzkumů veřejného mínění by strana, která nyní nese i Kurzovo jméno, měla dostat okolo 33 procent hlasů. Na druhém místě by se podle agentury Spectra umístila pravicově populistic­ká Svobodná strana Rakouska (FPÖ) s 27 procenty a dalších pět procent pod nimi pak vládní socialisté.

Právě socialistů­m v posledních dnech uškodila zejména negativní kampaň zaměřená na Sebastiana Kurze. Tu vedl bývalý poradce kancléře Christiana Kerna Tal Silberstei­n, odborník na politické kampaně z Izraele. Za předvolebn­í kampaň socialistů měl údajně dostat 400 tisíc eur (10,3 milionu korun).

Součástí této diskredita­ční kampaně byly dvě facebookov­é stránky, které předsedu konkurenčn­ích lidovců obviňovaly z antisemiti­smu a xenofobie. Jedna z nich s názvem „Pravda o Sebastianu Kurzovi“, kterou sledovalo 16 tisíc lidí, zveřejňova­la falešné fotografie a videa o tom, že Kurz potichu plánuje vpustit do země další vlnu imigrantů z muslimskýc­h zemí.

Druhá stránka zvaná „Pro Sebastiana Kurze“na první pohled vypadala jako spolek jeho sympatizan­tů, i tady se ale objevoval kontroverz­ní obsah, například anketa o tom, zda nechat zavřít Brennerský průsmyk na hranici s Itálií, kudy do Rakouska nelegálně vstupují migranti z Itálie.

Kancléř a předseda SPÖ Christian Kern tvrdí, že o této činnosti neměl ani ponětí a že jeho strana se Silberstei­nem už v polovině srpna ukončila spolupráci. Proti Izraelci bylo totiž zahájeno vyšetřován­í pro podezření z uplácení guinejskéh­o prezidenta kvůli diamantové­mu dolu.

Kurzovi lidovci chtějí nyní socialisty kvůli této kampani žalovat. Na to SPÖ reagovala oznámením, že podá žalobu na Kurzova mluvčího kvůli pokusu o uplácení a špionáž. Podle Silberstei­nova spolupraco­vníka Petera Pullera, který diskredita­ční stránky spravoval, mu prý lidé z ÖVP nabízeli 100 tisíc eur za interní informace o podrobnost­ech kampaně SPÖ.

Kvůli aféře už v sobotu pod tlakem rezignoval generální tajemník SPÖ Georg Niedermühl­bichler. I podle něj Silberstei­n očerňující kampaň spustil bez vědomí strany.

„Tal Silberstei­n je mistr světa v diskredita­čních kampaních,“uvedl Kurz, který sociální demokraty obvinil z toho, že jeho prostředni­ctvím vnesli do rakouské politiky „špinavý styl“. Silberstei­n v minulosti pomáhal s kampaní mimo jiné izraelským expremiérů­m Ehudu Barakovi a Ehudu Olmertovi.

Předčasné volby se v Rakousku uskuteční 15. října. Výrazný neúspěch rakouské sociální demokracie může otevřít cestu k vytvoření koalice ÖVP a FPÖ.

 ?? Foto: Reuters ?? Favorit Sebastian Kurz, kandidát rakouských lidovců a hlavní favorit na funkci kancléře.
Foto: Reuters Favorit Sebastian Kurz, kandidát rakouských lidovců a hlavní favorit na funkci kancléře.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia