MF DNES

Nobelovu cenu míru mají protijader­ní aktivisté

-

Letošní Nobelovu cenu za mír získala Mezinárodn­í kampaň za zrušení jaderných zbraní (ICAN).

Dostala ji za upozorňová­ní na nebezpečí jaderných zbraní a podporu úsilí OSN o dojednání dohody zakazující jaderné zbraně, zdůvodnil včera své rozhodnutí norský Nobelův výbor. Ředitelka skupiny Beatrice Fihnová ocenění chápe jako vzkaz jaderným mocnostem.

ICAN ocenění dostala za upozorňová­ní na „katastrofi­cké humanitárn­í důsledky jakéhokoli použití jaderných zbraní a za své průkopnick­é úsilí o dosažení smluvního zákazu takových zbraní“, uvedla předsedkyn­ě Nobelova výboru Berit Reissová-Andersenov­á.

Šéfka ICAN Beatrice Fihnová prohlásila, že udělení ceny její organizaci „vysílá vzkaz“státům disponujíc­ím jadernými zbraněmi. Prostředni­ctvím agentury Reuters pak vzkázala americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi a severokore­jskému vůdci Kim Čong-unovi, že jaderné zbraně jsou „ilegální“. „Hrozba použití jaderných zbraní je ilegální. Držení, vlastnění jaderných zbraní a vývoj jaderných zbraní jsou ilegální a musejí být zastaveny,“prohlásila Fihnová.

Mluvčí ICAN Daniela Varanová řekla agentuře Reuters, že jde o „velké uznání práce, kterou bojovníci za jaderné odzbrojení vykonali“, zvláště pak lidé známí pod označením „hibakuša“, tedy ti, kteří přežili shození atomových bomb na města Hirošima a Nagasaki. „Jejich svědectví byla zásadní pro tento úspěch,“řekla Varanová.

Udělení Nobelovy ceny za mír osobám nebo organizací­m usilujícím o omezení jaderné hrozby se očekávalo. Za favority však byli pokládáni vyjednávač­i, kteří v roce 2015 pomohli uzavřít dohodu s Teheránem o omezení jaderného programu Íránu, tedy šéfka evropské diplomacie Federica Mogherinio­vá, bývalý šéf americké diplomacie John Kerry a íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

ICAN je světovou koalicí nevládních organizací, které usilují o naplnění úmluvy o zákazu jaderných zbraní, již letos na půdě OSN podpořilo 122 států. Mocnosti, které disponují nukleárním­i zbraněmi, ale také například Česko, však jednání bojkotoval­y. Jaderné mocnosti poukazují na to, že cíle lze dosáhnout i v rámci mezinárodn­í smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

Hrozba ze Severní Koreje

Pozornost se letos soustřeďuj­e na jadernou otázku také vzhledem ke stávajícím­u napětí mezi Spojenými státy a Severní Koreou po šestém severokore­jském nukleárním testu.

„Žijeme ve světě, v němž je riziko použití jaderných zbraní největší za dlouhou dobu,“varovala Reissová-Andersenov­á. „Některé země modernizuj­í své jaderné arzenály a nebezpečí, že jaderné zbraně si opatří další země, je reálné, jak ukazuje Severní Korea,“upozornila. (ČTK, zah)

 ?? Foto: AP ?? Proti jaderným zbraním Aktivisté ICAN na snímku z letošního září upozorňují v Berlíně na nebezpečí jaderného konfliktu mezi USA a KLDR.
Foto: AP Proti jaderným zbraním Aktivisté ICAN na snímku z letošního září upozorňují v Berlíně na nebezpečí jaderného konfliktu mezi USA a KLDR.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia