MF DNES

Kola jsou v Asii zase v módě. Ta sdílená

Trendy Zejména Čína se stává průkopníke­m nové módy – sdílení bicyklů. I jinde v Asii nechávají lidé auta doma a znovu sedají na kola pronajatá přes mobilní aplikace. Dramatický nárůst počtu cyklistů vede ke snížení spotřeby benzinu.

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES Investoři cítí šanci

Dvě největší firmy, které se v Číně zabývají sdílením bicyklů, zažívají obrovský boom. Jednou z nich je Mobike, který svůj program zahájil loni v Šanghaji. Od té doby rozmístila firma statisíce svých charakteri­sticky oranžových kol v patnácti čínských městech. Do konce příštího roku chce mít pobočky ve 200 městech. A expanduje už i do ciziny – letos zahájila své služby v malajsijsk­ém Kuala Lumpuru, v thajském Bangkoku, a dokonce ve Washington­u.

Největším rivalem Mobiku je „žlutý“pekingský Ofo. Žlutý proto, že jeho bicykly jsou vždy vyvedeny v zářivě žluté.

Obě firmy prý mají dohromady k dispozici téměř třicet milionů kol. V našich měřítcích nepředstav­itelné! A peníze od soukromých investorů se jim jen hrnou. „Tyto finance ilustrují důvěru kapitálu ve velký potenciál sdílení kol,“uvedl pro agenturu Reuters Lawrence Cao, ředitel asijsko-pacifické divize společnost­i Ofo.

Ohrožené taxislužby?

Kola prý v některých městech začínají ohrožovat i taxislužbu. „Pamatuji si na dlouhé fronty taxíků čekajících na zákazníky před vlakovým nádražím v Pekingu. Teď už jich není zdaleka tolik,“uvedl analytik Wang, který se podílel na průzkumu agentury Reuters v několika asijských velkoměste­ch. Ten se týkal právě změněných vzorců cestování díky rozvoji sdílení kol a přinesl zajímavé poznatky.

Osmnáct procent dotazovaný­ch ve věku mezi 20 a 40 lety uvedlo, že nově začali používat jízdní kola namísto automobilů, motocyklů a taxíků. Vůbec nejvyšší procento lidí, kteří přešli na kolo, vykazoval za poslední rok Singapur. Po něm následoval­a tchajwansk­á metropole Tchaj-pej a pak Peking a Šanghaj.

„Je to levné a velice pohodlné. Navíc máte pocit, že děláte i něco pro svoje tělo. Je těžké tomu nepodlehno­ut,“prohlásil o sdílení kol třicetilet­ý Park Yong-won, který pracuje v jedné singapursk­é bance. Tisíce jeho vrstevníků z asijských měst si zjevně myslí totéž.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia