MF DNES

Osmiletá Syřanka vydala paměti z války

Společnost

-

Osmiletá Syřanka Bana, jejíž tweety z obleženého Aleppa sledoval celý svět, vydala memoáry, v nichž zachytila vzpomínky na každodenní život ve strachu a smutku.

V knize Drahý světe (Dear World), která vyšla v úterý, přináší mladá autorka necenzurov­aný popis války očima dítěte, napsala organizace Thomson Reuters Foundation. Ve své knize Bana například píše velice podrobně o smrti své nejlepší kamarádky a sousedky Jasmín, kterou zabila bomba dopadnuvší na její dům.

„Pak jeden z mužů vyprostil ze sutin tělo a Jasmínina matka začala ještě více křičet. Byla to Jasmín. Byla ochablá, jako kdyby spala, a na těle měla mnoho prachu a krve... Nemohla jsem se pohnout nebo dýchat, protože jsem se bála, když jsem ji takhle viděla,“cituje organizace z knihy.

Bana Abidová na Twitter psala od loňského září a zveřejňova­la tam informace o sobě a svých blízkých, fotografie i videa.

Účet, který jí pomáhala spravovat její matka Fátima, sledovalo přes 360 000 lidí. Letos se dívka objevila i na seznamu lidí s největším vlivem na internetu časopisu Time.

Celá její rodina byla loni z Aleppa evakuována do Turecka, kde ji přijal prezident Recep Tayyip Erdogan. Letos v lednu napsala Bana dopis americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi.

„Jsem smutná, protože děti v Sýrii nemají školy, nic se neučí. Zůstávají doma a umírají každý den,“uvedla Bana.

Dívka nyní navštěvuje třetí třídu poté, co do školy rok nechodila. Podle Dětského fondu OSN (UNICEF) donutilo více než šest let násilí v Sýrii opustit školy přibližně 1,7 milionu dětí. Mladá autorka chce, aby její kniha upozornila na utrpení, které děti v Sýrii zažívají, přestože si „zaslouží žít“. Dívka nyní sní o tom, že se do Sýrie vrátí a stane se učitelkou a lékařkou, aby mohla děti vzdělávat i ošetřovat. Aby nepřestali snít, vyzývá i malé Syřany.

Syrskou občanskou válku zažehlo potlačován­í prodemokra­tických demonstrac­í v roce 2011, násilí už si vyžádalo více než 330 000 obětí na životech. (Reuters)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia