MF DNES

Velbloudi, medvědi a motorkáři

-

Přísně chráněná oblast Velká Gobi A je větší než Švýcarsko, ale přesto byste se po ní mohli pohybovat celé týdny, aniž byste potkali jediného člověka.

Jde nejen o největší a nejodlehle­jší, ale možná i nejzajímav­ější chráněné území Mongolska. Poušť a hory zde nabývají nepředstav­itelných tvarů i barev. Na skalnatých svazích uvidíte divoké ovce argali a v rovinách před vámi prchají gazely, ale skutečnými symboly Gobi A jsou dva vzácné živočišné druhy: divoký velbloud a gobijský medvěd mazálaj.

Divokého velblouda popsal už v 19. století generál Nikolaj Przewalski­j. Divoké velbloudy mnoho zoologů považovalo za zdivočelé velbloudy domácí a teprve nedávno genetické analýzy definitivn­ě potvrdily, že jde skutečně o samostatný druh, od kterého předky domácího velblouda dvouhrbého dělí více než 700 tisíc let samostatné­ho vývoje. V Gobi A žije jen asi 350 až 500 extrémně plachých divokých velbloudů a dalších přibližně 600 se jich vyskytuje v Číně.

Mazálaj, gobijský poddruh medvěda hnědého, který se dokázal přizpůsobi­t extrémním pouštním podmínkám, žije dokonce pouze v Gobi A a nikde jinde. Podle posledních odhadů čítá celá jeho populace méně než padesát jedinců. Ve snaze podpořit jejich šance na přežití je strážci Gobi A přikrmují – a krmiště současně využívají k tomu, aby pomocí fotopastí identifiko­vali jednotlivá zvířata a získali jejich genetický materiál.

Průjezd skrze Gobi A představuj­e i v terénních autech velké dobrodružs­tví. Ale ještě dobrodružn­ější je každodenní práce strážců této chráněné oblasti. Na týdenní i delší hlídky vyrážejí na motocyklec­h obtížených asi sto dvaceti kilogramy zásob a vybavení a náročným terénem najedou stovky kilometrů. Tohle jsou nejdrsnějš­í motorkáři světa!

Celá jedinečná Gobi A si zaslouží pozornost a podporu. V rámci aktivit Zoo Praha na ochranu mongolské přírody jsme se proto rozhodli pořídit strážcům Gobi A alespoň jeden nový motocykl a minulou neděli jsme jim ho v Ulánbátaru předali. Jen mě trochu mrzí, že to nemohl být český stroj... — Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia