MF DNES

To už na tu cenu není nikdo lepší?

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Tuhle cenu míru si Nobelova komise mohla nechat od cesty. Každý rok, sotva se svět dozví jméno nového světového mírotvorce par excellence, spustí to automatick­ý rituál: všichni do komise kopou a autor těchto řádků ji brání. Teď se s gustem přidá.

Udělit cenu míru skupině jménem Mezinárodn­í kampaň za zrušení jaderných zbraní je jako svatořečit organizaci s názvem Světová kampaň proti kradení a lhaní.

Jistě, tahle skupina, kterou nikdo nezná, upozorňuje sedm let (!) na „katastrofi­cké důsledky použití jaderných zbraní“. Ale ty my si umíme představit taky. Taky ji dostala za „své průkopnick­é úsilí o dosažení zákazu takových zbraní“. A v tom je to, proč je tato Nobelovka k ničemu.

My totiž víme i to, že svět by byl bez atomovek lepší. Ale problém je, že Kimům a spol., o něž v podtextu letošní ceny jde, je to jedno. Věří, že lépe jim bude naopak s bombou. A protože atomovku nelze odvynalézt, když už byla vynalezena, je bohužel i nám lépe s bombou. Tak to je.

Možná, že to švihnutí proutkem mělo kromě Kima zabolet i Trumpa. Párkrát plácl něco kovbojskéh­o o bombě, takže mu hned na záda přilípli papírek s nápisem „Chce vidět jaderný hřib“.

Je krásné být idealista a vyzývat ty normálnějš­í, aby bomby hodili do popelnice. Ale realita je realita. Je dobré, že existují aktivisté, jež nenechávaj­í tyto věci chladné. Ale dávat jim Nobelovu cenu za mír? Co dokázali? Říká se, že tato cena upadá, a teď to vypadá, že na tom je hodně pravdy. Anebo upadá svět a je na tom už tak špatně, že nemá nikoho, komu by tu cenu strčil, aby měl klid.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia