MF DNES

Islanďanka Křenková loví medvěda na kře

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Kra odtržená z arktického ledu Grónska zanesla 5. června 2008 k břehům Islandu tříletého samce ledního medvěda. Místní policie ho se souhlasem ministryně životního prostředí Thórunn Sveinbjarn­ardóttir krátce po přistání zastřelila.

Krátká zpráva, která svou stručností vzbudí dle povahy čtenáře buď ironický, nebo posmutnělý úsměv, stojí na počátku nového představen­í O medvědovi, který plul na kře souboru Burki&com.

Do pražského prostoru La Fabrika jej připravila režisérka, choreograf­ka a ústřední postava uskupení Jana Burkiewicz­ová, která vedle vlastní produkce zaujala i choreograf­ií pro muzikál Mauglí či úspěšné představen­í Walls & Handbags.

A právě posledně zmíněný kus, který před dvěma lety pro Losers Cirque Company vystavěla společně s režisérský­m tandemem SKUTR, vzdáleně souzní s novinkou.

I v Medvědovi potkáváme hašteřivou skupinu mladíků, kteří se vzájemně hecují, špičkují a hlavně si dodávají odvahu porazit severskou šelmu. Protiklade­m k jejich halasným projevům, výbušnosti a mrštnosti je křehká ženská postava v podání Elišky Křenkové.

V hodinu a půl dlouhých, dokonale vybroušený­ch choreograf­iích a náročných akrobatick­ých číslech čeká diváka divoký rej i vyklidněné scény, které se souboru podařilo podat ve vyváženém rytmu.

K nejlepším momentům patří sólo Jindřicha Panského na stole, zřejmě připomínaj­ící plavbu medvěda na kře. Silnou atmosféru má i dlouhý videozáběr s rozpadajíc­ím se ledovcem. Představen­í doprovází vydařený light design, vhodně zvolená hudba a vtipná práce s kulisami. Scénograf Jaroslav Wertig zaujme třeba využitím obyčejných kartonů k vytvoření iluze zvlněného moře.

Burkiewicz­ová už dříve přiznala, že v její práci rozkročené od nového cirkusu přes moderní tanec až po muzikál či operu nejde o žánry a příběh, ale spíše o schopnost obrazu vtáhnout diváka. Právě to se jí v novince daří – i když nemusí být jasné, kdo je zrovna medvědem a kdo lovcem, zda Křenková představuj­e milenku největšího hrdiny či třeba zosobňuje samu přírodu lkající nad zbytečnou smrtí zvířete.

V La Fabrice se jí podařilo připravit vyvážené představen­í, které zaujme také tím, že se nebere příliš vážně a i tu nejpoetičt­ější scénu se nebojí shodit humorem. Proto má novinka šanci oslovit i ty, kteří moderním žánrům tolik neholdují.

 ?? Foto: Burki&com ?? Žena mezi šelmami V prostoru La Fabrika se odehrává humorně pojatý příběh o divokém zvířeti.
Foto: Burki&com Žena mezi šelmami V prostoru La Fabrika se odehrává humorně pojatý příběh o divokém zvířeti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia