MF DNES

Hitlerova olympiáda se stala lekcí manipulace a lži

-

Radim Kopáč literární a výtvarný kritik

Berlínská olympiáda je dodnes velmi atraktivní téma: fantastick­é výkony Jesseho Owense, Hitlerovy hákové kříže a především zfanatizov­ané davy pochodujíc­í ochotně k další válce. Nejnověji potenciál látky vytěžil v knize Berlín 1936: Šestnáct srpnových dnů německý spisovatel Oliver Hilmes, autor řady ceněných biografií Almy Mahlerové či Cosimy Wagnerové.

Počasí a pomeranče

Hilmes, který se narodil v roce 1971, zvládl vybrané téma zpracovat na výbornou. Pořídil svěží, nesmírně čtivou koláž, v níž se důkladně a citlivě prolínají historický dokument s beletrií, politika se sportem a uměním, konkrétní lidské osudy s obecným pohybem dějin. Vzhledem k odstupu víc než osmdesáti let si mohl autor dovolit ještě jednu nosnou figuru: trefnou ironii. Možná proto působí řada scén jako anekdoty, i když mnohdy hořké, spíš tragikomic­ké než komické. Vypravěč však nesoudí, jen reportážně servíruje fakta. Včetně předpovědi počasí na konkrétní dny i počtu pomerančů, jež sportovci během akce zkonzumova­li.

Olympiáda v Berlíně byla v první řadě obrovským spektáklem, účelovou přehlídkou, která měla za cíl předvést světu v předvečer druhé světové války, že třetí říše je mírumilovn­á a tolerantní. Že není třeba mít z Hitlera a jeho kumpánů strach. Jako by neplatily druhým rokem norimbersk­é rasové zákony. Jako by v zemi nevznikaly koncentrač­ní tábory. Jako by neexistova­lo obsazení demilitari­zovaného Porýní. Jako by se nekonaly brutální čistky, které měly na mušce vše „nezdravé“a „zvrhlé“, počínaje Židy nebo černochy přes homosexuál­y po levicovou kritiku. Jako by se tohle vše nedělo i během olympijský­ch her jen pár desítek kilometrů od jejich epicentra.

Nic náhodě

Německému národnímu socialismu se podařilo v srpnu šestatřicá­tého roku naplno předvést, co je to mocenská manipulace a jak blízko k sobě můžou mít pravda a lež. Nejeden dnešní diktátor zleva i zprava by mohl upřímně závidět.

Hitler neponechal nic náhodě. Vsadil na výkon (němečtí sportovci posbírali nejvíc medailí), na všudypříto­mnou pompéznost a monumental­itu (olympiáda se stylizoval­a v antickém duchu), ale především na sílu mediálních obrazů (díky Leni Riefenstah­lové zejména těch filmových). Výsledek byl svůdný, přímo omamný. Nacismus se projevil jako velmi chytrá choroba, která v převleku za zdraví prospívá celému světu. Berlínská olympiáda prostě položila na lopatky, koho potřeboval­a.

Zaprvé světové mocnosti: jak Spojené státy, tak Velká Británie nebo Francie jen trpně přihlížely, jak Hitler posiluje, vojensky roste, přitvrzuje v názorech a požadavcíc­h, a zmohly se maximálně na protestní nótu.

Zadruhé intelektuá­lní frontu. Mnozí hudební skladatelé, spisovatel­é nebo filmaři volili buď dobře placenou kolaboraci, nebo mlčení. Co přišlo, víme. Není na škodu si dějiny občas připomenou­t, třeba právě prostředni­ctvím skvělé knihy Olivera Hilmese. Než se nám připomenou samy.

Berlín 1936: šestnáct srpnových dnů

 ??  ?? Režisérka Leni Riefenstah­lová složila v roce 1938 dokumentem Olympia hold hitlerovsk­ému režimu. Repro: YouTube.com
Režisérka Leni Riefenstah­lová složila v roce 1938 dokumentem Olympia hold hitlerovsk­ému režimu. Repro: YouTube.com

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia