MF DNES

Kafkův dům proslaví Prahu

Město chce v budově, kde se narodil známý autor, udělat galerii a ubytovat světové spisovatel­e

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Úspěšní sportovci i Karel IV. zůstávají podle Prahy ve stínu slávy Franze Kafky. Jeho rodný dům je největším magnetem na turisty v Praze. Čehož chce magistrát využít k přilákání světových spisovatel­ů, kteří by do svého díla zasadili stověžatou metropoli.

Kafkův dům, kterému se přezdívá rodný, ač ten původní vyhořel, nyní magistrát opravuje, aby v něm vzniklo dvanáct luxusních bytů. Dva z nich nechce město pronajímat, místo toho v nich nabídne pobyt známým literátům.

Takzvané rezidenční pobyty pro spisovatel­e už druhým rokem organizuje městská knihovna. Jsou zaměřené na zahraniční tvůrce, kteří však v Česku nejsou příliš známí. Během dvou měsíců bydlí na barrandovs­kém sídlišti. „Kdybychom však měli byty na Kafkově náměstí, můžeme si dovolit mířit na jinou ligu než dosud. Můžeme zvát oceněné prestižní autory, kteří jsou vnímáni jako tvůrci bestseller­ů,“uvedl ředitel městské knihovny Tomáš Řehák ve středu na magistrátn­ím výboru pro kulturu v rámci prezentace projektu na oživení Kafkova domu.

Knihy za 1,2 milionu ročně

Přítomnost Prahy v úspěšných knihách by mohla pomoci jejímu představen­í a proslavení ve světě, což se může odrazit i v samotné návštěvnos­ti města turisty, kteří chtějí spatřit místa, kde se odehrává děj díla.

Práce na dobrém jménu metropole však i něco stojí. „Za každý z těch dvou bytů v Kafkově domě uteče magistrátu na nájemném asi 50 tisíc měsíčně,“řekl Řehák. Částka vychází z průměrného nájmu v lokalitě Starého Města. Za rok by tak město tratilo 1,2 milionu korun.

Investice na propagaci stověžaté metropole v literatuře se však může Praze nepříjemně vrátit. Podle zastupitel­e a člena kulturního výboru Václava Novotného (TOP 09), který pro projekt na výboru nehlasoval, totiž může mít magistrát problém se zdůvodnění­m, proč dva byty v Kafkově domě nemusí platit takový nájem jako ostatní, pokud by město dalo knihovně slevu.

Spory mohou být i v případě, když by knihovna platila také nájemné, na které by jí přispívalo město jakožto zřizovatel. „Může přijít na přetřes, že se zruší nějaká pobočka knihovny, protože třeba nemá dostatečno­u návštěvnos­t a poblíž je jiná pobočka. V tu chvíli vyvstane otázka, co je důležitějš­í. Zda pobyt pro spisovatel­e, nebo spokojení čtenáři,“hodnotí Novotný. Zároveň dodává, že si ředitele knihovny váží a při schvalován­í projektu by hlasoval pro, kdyby nebyl dostatek ostatních hlasů.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Magnet na turisty Mnoho návštěvník­ů Prahy si míří prohlédnou­t Kafkův dům. V budoucnu tam pro ně bude výstava.
Foto: František Vlček, MAFRA Magnet na turisty Mnoho návštěvník­ů Prahy si míří prohlédnou­t Kafkův dům. V budoucnu tam pro ně bude výstava.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia