MF DNES

Studenti šli k volbám. Většina věří Pirátům

- — Daniel Podlipný

Jubilejní, 25. ročník soutěže Stavba roku už má své vítěze. Hlavní město mělo v účasti nejsilnějš­í zastoupení, pocházelo z něho celkem 52 přihlášený­ch objektů. Pět staveb bylo ze zahraničí.

Soutěžící stavby se prezentova­ly veřejnosti prostředni­ctvím webových stánek od června 2017, nominaci na titul získalo 15 objektů a začátkem října došlo po rozhodnutí poroty k udělení cen. O titul Stavba roku se mohou ucházet objekty různých velikostí i využití, žádné dílo se však nesmí přihlásit opakovaně.

Mezi přihlášený­mi stavbami v roce 2017 bylo patnáct bytových a rezidenční­ch domů, deset zrekonstru­ovaných historický­ch objektů, kancelářsk­é budovy, obchodní centra i sportovní zařízení či silnice. Podmínkou pro přihlášku do soutěže bylo dokončení díla a uvedení do provozu nebo zkolaudová­ní do konce letošního května.

Hlavní cenu – titul Stavba roku 2017 – získalo celkem pět staveb, jedna z nich v kategorii průmyslová stavba putovala i do Radlic za rekonstruk­ci objektu Kotelna Park Radlice. Kotelna byla součástí legendární Waltrovky, kde se vyráběly letecké motory. Po válce byl objekt znárodněn. Kvůli své nesoběstač­nosti po roce 2000 byl objekt kotelny odsouzen k demolici. Nyní je v něm sídlo firmy Bosch, zbytek továrny se proměňuje v rezidenční a kancelářsk­ou čtvrť.

Při rekonstruk­ci areálu stavitelé využili obnažený železobeto­nový skelet historicky první kotelny v areálu. Na místě vzniklo venkovní ozeleněné atrium a relaxační prostor pro uživatele objektu nebo pro příležitos­tné společensk­é akce.

Do hlavního města putovalo celkem sedm cen. Pět zvláštních ocenění putovalo do Nových Butovic pro Smart byty, do Dejvic pro bytový dům Dejvice House, na Žižkov pro Residence Garden Towers, na Smíchov pro administra­tivní budovu Five a do Holešovic pro vzducholoď Gulliver.

Důležitá je celková kvalita

Na hodnocení spolupracu­je porota složená z osmi odborníků a osmnáctičl­enný Sbor expertů. „Soutěž Stavba roku se neomezuje jen na architekto­nický pohled, ale hodnotí celkovou kvalitu stavby, která je výsledkem komplexní spolupráce investora,

Drtivé vítězství Pirátů na jedné straně, na té druhé až krutý výsledek pro ČSSD. V Praze se výsledky studentský­ch voleb od volebních průzkumů velmi liší.

Do celorepubl­ikového hlasování se zapojilo 281 středních škol a odevzdalo se čtyřicet tisíc platných volebních lístků. Volby „nanečisto“vyhráli Piráti. Druhé místo bralo ANO těsně před TOP 09. Do Sněmovny by se podle preferencí studentů dostala i SPD, Strana zelených, ODS a Sportovci, kteří ale v Praze neuspěli.

V metropoli se odevzdalo celkem 6 685 platných hlasovacíc­h lístků. Studenti mohli dát hlas kterékoliv z jednatřice­ti stran, které kandidují v blížících se volbách do Poslanecké sněmovny. I tady s přehledem vyhráli Piráti.

Pirátská strana pražské studenty přitahuje dlouhodobě. Ve „cvičných“volbách v roce 2013 jim patřilo druhé místo za TOP 09. Letos si pozice otočili. Výsledek 30,92 procenta hlasů znamenal drtivé vítězství Pirátů. Druhá TOP 09 získala 18,71 procenta, přesto si udržela poměrně velký náskok před zbylými stranami. Do Sněmovny by se za Prahu dostali ještě Zelení se 7,57 procenta, ODS se 6,82 procenta a ANO, které získalo 6,73 procenta. Žádná další strana neprošla přes pětiprocen­tní hranici.

Nejhůře z velkých stran dopadla v Praze ČSSD, která získala pouhých 1,35 procenta. U studentů propadla také KSČM, SPD Tomia Okamury i KDU-ČSL.

Naděje do podzimního klání

Výsledky studentský­ch voleb se od těch reálných budou samozřejmě velmi lišit. Vzorek čtyřiceti tisíc studentů však určitě není zanedbatel­ný. Ukazuje totiž preference budoucích prvovoličů.

„Někteří z těch studentů už mohou volit, a i když jsme podobný výsledek měli téměř v každých studentský­ch volbách, neměli jsme takový náskok před jinou stranou. Ten rozdíl tam je markantní, tak doufám, že se nám tento trend zúročí v rámci voleb,“řekl spokojený šéf vítězných Pirátů Ivan Bartoš.

Možnost volit připadla studentům starším patnácti let. Volby na školách probíhaly stejně jako volby reálné. Studenti sestavili volební komise a připravili místnosti s urnou i plentou. Na celou akci a následné odeslání výsledků dohlížel vždy jeden pedagog.

Studentské volby jsou v první řadě vzdělávací­m projektem. Jejich cílem je přiblížit středoškol­ákům základní demokratic­ké principy a seznámit je s volebním systémem České republiky. „Od vyučujícíc­h a na základě návštěv škol víme, že stejně jako v minulosti přistupova­la většina žáků k volbě zodpovědně, část náctiletýc­h stranu vybírala a volila z recese,“říká ředitel pořádající­ho vzdělávací­ho programu Jeden svět na školách Karel Strachota. Studentské volby vznikly před sedmi lety. Celou akci zaštiťuje organizace Člověk v tísni.

 ?? Foto: 3x Stavba roku ?? Čtyřicet dva metrů dlouhá ocelová a dřevěná konstrukce Gulliver zdobí střechu Centra současného umění DOX v Poupětově ulici. Vnitřní prostory nabízejí místo pro společensk­á setkání, například pro literární večery. Obecní dvůr (vpravo) na Starém Městě...
Foto: 3x Stavba roku Čtyřicet dva metrů dlouhá ocelová a dřevěná konstrukce Gulliver zdobí střechu Centra současného umění DOX v Poupětově ulici. Vnitřní prostory nabízejí místo pro společensk­á setkání, například pro literární večery. Obecní dvůr (vpravo) na Starém Městě...
 ??  ?? Vzducholoď i bydlení v centru
Vzducholoď i bydlení v centru
 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ?? Studentské volby Středoškol­áci si po celé republice vyzkoušeli, jak vypadají volby. Zúčastnilo se jich více než 40 tisíc. Do Poslanecké sněmovny studenti volili nanečisto již v roce 2013.
Foto: Václav Šlauf, MAFRA Studentské volby Středoškol­áci si po celé republice vyzkoušeli, jak vypadají volby. Zúčastnilo se jich více než 40 tisíc. Do Poslanecké sněmovny studenti volili nanečisto již v roce 2013.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia