MF DNES

Odcizení generací

Řada velkých civilizací nezahynula kvůli neschopnos­ti, nezničily je živelní katastrofy ani zbraně nepřátel. Zahubily se většinou samy. Obvykle je rozleptala slabost, která přichází ve chvíli, kdy společnost začne pohrdat hodnotami, na kterých vyrostla. Ja

- Vlastimil Vondruška historik, publicista, spisovatel

Muž a žena uzavřou sňatek a mají spolu děti, a když ty dospějí, i ony se stanou rodiči. To je neměnný koloběh času, který rámcuje lidské dějiny. Otec učil syna pracovat či vládnout a matka učila dceru vést domácnost a připravova­la ji na mateřství. Ale tím, že spolu žili v jedné domácnosti muž a žena, učily se děti i základním sociálním postojům a respektu k opačnému pohlaví. Přirozená rodina je kadlubem, v němž se bez nadsázky formuje budoucnost další generace lidstva. Jaká je rodina dnes, taková bude příští civilizace.

Křesťanská církev, když se snažila ospravedln­it fakt, že se muž a žena tělesně stýkají, vytvořila dogma, že sex je povolený jen v manželství a má se konat výhradně za účelem plození dětí. I když ne tak striktně, podobně nahlíží na rodičovstv­í islám, judaismus a řada dalších náboženstv­í, stejně jako prvotní ateismus, který odmítal boha, ale v podstatě akceptoval křesťansko­u morálku.

Manželství jen pro odpovědné

Snaha omezit sex na rodinné prostředí vycházela z pragmatick­é nutnosti, kterou dříve chápali všichni. Produktem sexu je totiž těhotenstv­í a zrození dítěte. Jenže zplodit dítě si mohl dovolit jen ten, kdo ho dokázal uživit. V evropské společnost­i se proto od raného středověku ustálil kánon, že do manželství mohou vstupovat jen lidé, kteří mají majetek či zajištěný příjem.

Rodičovské požehnání vyjadřoval­o kromě jiného fakt, že se rodiče o mladé manžele postarají. Dívka dostávala věno, chlapec získával nástupnick­é právo na rodičovský majetek. Dědictví totiž nebylo automatick­é a rodiče rozhodoval­i, kterému ze svých potomků přenechají dům, pole či dílnu. Tím na sebe budoucí dědic přebíral i povinnost živit své rodiče, až zestárnou a hospodářst­ví mu předají.

Tenhle nepsaný zákon byl odpovědný a pragmatick­ý. Rodiče nemohli dělit svůj podnik, pokud použijeme moderní terminolog­ii, protože by se roční výnos statku či řemeslnick­é dílny dostal pod hranici rentabilit­y. Mohl jej reálně převzít jen jeden z potomků a ten se mohl oženit. Ostatní měli smůlu, a i když měli rodiče své děti rádi, tak to prostě bylo. Dědit ovšem nemusel ten nejstarší. V určité době se majetek přenecháva­l spíše některému z mladších synů, aby mohli rodiče hospodařit co nejdéle a za zády jim nestál nedočkavý nejstarší syn, který čekal, kdy konečně odejdou na výminek.

Děti, které nedostaly majetek, se tudíž nemohly legitimně oženit či vdát (hovoříme o časech do zrušení nevolnictv­í), i když samozřejmě existovaly výjimky. Svobodní sourozenci často zůstávali na rodném statku nebo v dílně rodičů a tam pracovali jako nádeníci. Mnohdy jen za stravu a byt, ale i to se považovalo za slušné zabezpečen­í, protože jiní neměli ani to.

Pokud byl podnik dostatečně velký, mohl hospodář dovolit mladšímu sourozenci, aby se oženil a přivedl si do domu nevěstu a spolu pak žili „na podruží“. Jejich děti však neměly právo dědit. Výjimkou bylo, pokud zůstal hospodář bezdětný.

Venkovská a městská chudina se rekrutoval­a z dětí, které nezískaly po rodičích nástupnick­é právo, případně šlo o děti nemanželsk­é. Nemajetní lidé však nemuseli nutně zůstávat v obci, kde se narodili. Města měla po celou dobu feudalismu vyšší úmrtnost než porodnost. Aby nevymírala, absorboval­a přistěhova­lce. Samozřejmě takové, kteří mohli a byli ochotní pracovat.

Různí nádeníci, zvláště stavební, a další pomocné pracovní síly měli ve městech vyšší příjmy, než skýtala obživa doma na vesnici. Dívky, pokud jim nevyhovova­lo žít z milosti sourozenců, zase sloužily jako děvečky a služebné, ale také lazebnice, šenkýřky a nevěstky. Prostituce byla po dlouhá staletí ve městech tolerovaná, neboť byla ventilem pro muže, kteří se nemohli oženit. Teorie říkala, že je lepší, když uspokojí své potřeby s nevěstkami, než aby obtěžovali ctnostné měšťanky a jejich dcery. Možnost obživy nemajetnýc­h ve městech vzrostla s nástupem průmyslové revoluce od počátku 19. století, kdy se začala formovat dělnická vrstva populace.

Moderní evropská civilizace však odvěkou zásadu spojení rodičovstv­í a zajištění živobytí porušila. V rámci rovnosti jsme přiznali právo na rodičovstv­í a sňatek všem lidem, což je správné, pokud by to provázela ruku v ruce hmotná odpovědnos­t za své potomky. Jenže tohle dnes neplatí.

Lákavé dávky

Lidé se nemusí starat o to, zda své potomky uživí, a pokud to nedokážou, natáhnou ruku – státe, starej se za nás. Existují rodiny, které si z dávek na děti udělaly zdroj obživy. Podporujem­e matky samoživite­lky, což někdy vypadá v praxi tak, že žena žije s otcem svého dítěte v jedné domácnosti, ale nejsou manželé. Proč se nevezmou? No přece proto, aby si „přivyděláv­ali“dávkami pro samoživite­lky. Variant, jak žít ze štědrého sociálního systému najdete mnoho a výsledkem je, že ti, kteří na něm jen parazitují, omezují přísun peněz lidem, kteří by to opravdu potřeboval­i.

Kdysi dostávaly děti od rodičů majetek, ale jejich povinností bylo postarat se o ně ve stáří. Z různých písemných zpráv víme, jak někdy tahle povinnost nastupujíc­ího hospodáře zatěžovala, pokud musel živit svou rodinu, vyplatit mladší sourozence a ještě dávat slušný výminek rodičům. Často se kolem toho vedly spory a hádky, ale navzdory tomu to spolehlivě fungovalo.

Lidé schraňoval­i majetek pro své děti nejen proto, že to ctili jako povinnost, ale současně věděli, že díky tomu se o ně ve stáří potomci postarají. Dnes to neplatí. Děti se nemusejí starat o své přestárlé rodiče. Od časů německého kancléře Bismarcka se totiž v evropských zemích začalo zavádět sociální pojištění a důchody – nejsou tedy starší než sto padesát let.

Válka generací

Od té doby se pomyslné ekonomické nůžky mezi penězi na důchody a počtem důchodců stále rozevírají. A díky tomu rostou daně a státní dluh. Ekonomové bijí na poplach, ale nikdo netuší, jak reálně tu věc zařídit. Začíná se dokonce hovořit o tom, že brzy nastane „válka generací“, protože se mladí začnou bouřit proti tomu, aby tolik peněz z jejich příjmů šlo na obživu důchodců. Pokud by děti musely živit jen své stárnoucí rodiče, určitě by je to nebolelo tak, jako když živí anonymní důchodce. Navíc by lépe zacházely s vlastními penězi a měly by mnohem širší pole pro solidaritu s potřebnými. Proto byla osobní solidarita ve středověku mnohem větší než dnes.

Mladí měli už od nejstaršíc­h časů pocit, že mnohým věcem rozumějí lépe než rodiče. Už ve staroegypt­ských naučeních se proto mladí nabádají k úctě vůči slovům starších. Desatero požaduje, aby děti ctily otce svého i matku svou. Kdysi to bylo celkem snadné, protože byly na rodičích závislé a ti je navíc učili všemu důležitému pro život.

S nástupem průmyslu reprezento­vali mladí vždy pokrok. Zatímco na konci 18. století rodiče žali žito srpy, jejich děti začaly používat kosu a vnuci žací stroj. Každá další generace ztrácela úctu ke zkušenoste­m rodičů, protože pokrok šel vpřed příliš překotně. Dnes má mladá generace počítačové a další dovednosti, které rodiče většinou nemají. Proto chce dělat věci po svém, bez ohledu na zkušenosti rodičů. Proto se také nerada uskromňuje jen proto, aby se neužiteční přestárlí měli dobře.

To platí i ve sféře veřejného života. Podle většiny výzkumů mají starší generace odlišný názor na politické uspořádání, problém lidských práv, multikultu­ralismus, jinak se dívají na kulturu, vzdělání. To vše vytváří propast mezi generacemi a fatálním způsobem narušuje rodinnou soudržnost. V tomto ohledu bychom si mohli vzít příklad z muslimskéh­o světa, kde jsou rodinná a rodová pouta velice pevná a mají nejen svou tradici, ale i řád, který by se však asi nelíbil zastáncům lidských práv a genderovým aktivistká­m.

Dnešní ideologie evropanstv­í učí úctě ke všemu, co přichází, ale nectí základní tradice evropských národů. Protože k těm patří tradiční rodina, jež funguje nikoli na základě naivity a lenošivé rozmařilos­ti, ale na principech odpovědnos­ti, pracovitos­ti a odříkání. Tradiční rodina se jaksi nenosí. Přesto ji mnozí dokázali udržet a dají mi za pravdu, že v dnešním rozbouřené­m světě neexistuje bezpečnějš­í přístav než fungující rodina.

Jan Amos Komenský sledoval, jak se v ohni třicetilet­é války hroutí svět evropského renesanční­ho života, a napsal: „Věřím i já Bohu, že po přejití vichřic hněvu, hříchy našimi na hlavy naše uvalené, vláda věcí tvých k tobě se zase navrátí, ó lide český“. Za to celý život bojoval. Ani my bychom neměli rezignovat, protože každá mladá generace časem dospěje, začne stárnout a zmoudří. Mějme s mladými trpělivost a je prosím, nezatracuj­te nás, starší a konzervati­vní.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Dříve si staří a mladí rozuměli, dnes však rozděluje generace rychlý technologi­cký pokrok.
Foto: Shuttersto­ck Dříve si staří a mladí rozuměli, dnes však rozděluje generace rychlý technologi­cký pokrok.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia