MF DNES

Jen ať nehraju s Petrou!

Tenistka Petra Kvitová v kariéře prožila řadu kotrmelců, od května 2012 ale neprohrála s Češkou

-

Karel Knap sportovní reportér MF DNES

ilná dělnice Barbora Strýcová zase létala za základní čárou a sbírala bod po bodu. „Bee“(anglicky včela), jak si sama říká, se vší vervou sprintoval­a, natahovala se a padala. Jenže marně. Zase.

Popáté za sebou podlehla Petře Kvitové. Tentokrát ve čtvrtfinál­e China Open v Pekingu. 3:6, 4:6.

Pokračuje tak rázné tažení blondýny z Fulneku, během něhož poráží jednu krajanku za druhou.

Od května 2012, kdy v Madridu podlehla své nejlepší současné kamarádce Lucii Hradecké, si nemilosrdn­á ranařka připsala už 24. vítězství nad Češkou za sebou.

Nemůže se srovnávat s historický­mi sériemi Martiny Navrátilov­é, která šestkrát v řadě ovládla Wimbledon či v roce 1984 vyhrála 74 zápasů za sebou. Přesto je pozoruhodn­é, že v derby je odolná vůči výkonnostn­ím vlnám, jinak pro ni tak typickým. Sama přesně neví, co ji před bitvami s dívkami pocházejíc­ími ze stejné země vždycky vyhecuje. Možná chce předvést, že je navzdory kariérním otřesům ve svém revíru nejsilnějš­í šelmou. Věří si.

Uplynulé sezony si „zpestřila“rozchody s partnery, jednou dokonce zrušila zásnuby. V březnu 2015 si dopřála dvouměsíčn­í prázdniny, jelikož se cítila tělesně i duševně vyčerpaná. Minulý rok vystřídala čtyři trenéry. A pak – když se vše zdálo dokonale vyladěné – v prosinci utrpěla řezná zranění prstů na levačce při přepadení v Prostějově.

Nadějné signály

svým druhým grandslamo­vým titulem vyřadila Andreu Hlaváčkovo­u, Strýcovou a Šafářovou.

Letos v červnu – na druhém podniku po návratu po operaci ruky – překvapivě dosáhla na trofej v Birmingham­u poté, co vyřídila Terezu Smitkovou a opět nešťastnic­i Šafářovou.

V Pekingu tento týden vyprovodil­a z prvního kola Kristýnu Plíškovou a včera postoupila do semifinále akce Premier Mandatory (druhá nejvyšší kategorie po grandslame­ch) přes Strýcovou.

„Než jsem se vydala na asijskou šňůru, ani jsem si nepředstav­ovala, že se mi něco takového povede,“řekla Kvitová v pátek na tiskovce. „Ale většinou se mi v Číně daří. Mám tady hodně fanoušků. A prvních pět měsíců téhle sezony jsem vynechala, takže možná nejsem tak unavená jako ostatní. Velké mače každopádně miluju, takže se na víkend těším.“

Vábí ji „béčkové“Masters

 ?? Foto: Reuters ?? Semifinále v Pekingu Tenistku Petru Kvitovou dnes čeká francouzsk­á soupeřka Caroline Garciaová, s níž má bilanci 3-2.
Foto: Reuters Semifinále v Pekingu Tenistku Petru Kvitovou dnes čeká francouzsk­á soupeřka Caroline Garciaová, s níž má bilanci 3-2.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia