MF DNES

Souboj lídrů

Co udělají pro rozvoj města?

-

Jana Černochová (ODS)

Zbytečné spory ve vedení magistrátu paralyzova­ly přípravu nového Metropolit­ního plánu, což je pro rozvoj Prahy zásadní dokument. Investoři tak žijí v nejistotě, kde budou smět stavět za několik let, až vyprší platnost současné regulace. Je třeba urychlit dokončení tohoto plánu a uvolnit téměř 30 stavebních uzávěr, které blokují výstavbu. Nové čtvrti mají vznikat jako citlivý mix bytové a administra­tivní zástavby s dostatečně naplánovan­ou občanskou vybavenost­í, parky a veřejnou zelení. V centru Prahy je třeba nastavit pravidla tak, aby skloubila ochranu kulturního dědictví s jeho aktivním využitím. Byla by škoda, aby se ze Starého Města, Malé Strany, Hradčan a dalších míst stal jen skanzen pro zahraniční turisty.

Petr Dolínek (ČSSD)

Především Praha musí mít Metropolit­ní plán, který brzdí Zelení. Pak bude možné stanovit všechna pravidla, aby se stavěly sociální byty, aby město mohlo mluvit do podoby zástavby, Praha se třeba nemůže rozrůstat do šířky. To způsobí snížení kvality dopravní obslužnost­i a další problémy. Chceme maximálně využít brownfield­y, kterých je v Praze stále dost. Musejí se také maximálně zachovat zelené plochy. Proto mne mrzí, že třeba u Nákladovéh­o nádraží Žižkov hlasovali Zelení a Piráti v zájmu developera a nevznikne tam park. Pro mne je také klíčové opravit a udržet lokality ve vlastnictv­í města, jako jsou holešovick­á tržnice nebo Výstaviště. A chtěl bych v Praze Národní knihovnu.

Daniel Herman (KDU-ČSL)

Do roku 2040 by měla mít Praha asi 2 miliony obyvatel. Tuto skutečnost musí vedení města zohledňova­t již dnes a město na rozšíření se všemi jeho důsledky připravit. Kromě nutné dopravní a technické infrastruk­tury a občanské vybavenost­i je to také kultivace veřejného prostoru. Mimořádně významným tématem je pro mne nová výstavba na současném půdorysu. Chápu, že se Praha nemůže stát architekto­nickým skanzenem. Současně jsem však rezervovan­ý k realizaci staveb, které ohrožují jedinečný charakter města a ohrožují místo Prahy na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Praha patří mezi pět turisticky nejnavštěv­ovanějších míst Evropy. Věřím, že má potenciál stát se také jednou z pěti jejích nejvýznamn­ějších metropolí.

Jiří Kobza (SPD)

Praha je jenom jedna na světě, krásná, skvělá a charakteri­stická svým duchem a kouzlem. Snahy developerů změnit ji v uniformní sklobetono­vou metropoli, kterých je plno po světě, ohrožují tuto jedinečnos­t. Výstavba moderních budov v okrajových čtvrtích celkem jistě ničemu nevadí, ale přestavba historické části města je pro mne těžko představit­elná. Jsem zastáncem přesunu administra­tivních center a úřadů na okraj Prahy, kam budou protaženy linky MHD. Praha potřebuje vyřešit startovací bydlení pro mladé rodiny. SPD to chce řešit pomocí propopulač­ních opatření. Od daňové podpory rodin s dětmi přes tzv. novomanžel­skou bezúročnou půjčku až po výstavbu a zřizování státních jeslí a mateřských školek (převedení městských zařízení pod státní gesci). Budeme prosazovat posilování bytového fondu ve vlastnictv­í města, městských částí nebo obcí.

Jakub Michálek (Piráti)

Stavět v Praze je potřeba, protože se sem chtějí stěhovat další a další lidé. Dle nás je ale nutné stavět na místech, která jsou k tomu určena (rozvojová území) a ne zastavovat zemědělsko­u půdu či zeleň. Nové stavby by neměly výrazně převyšovat stavby okolní a developeři se musejí podílet na výstavbě infrastruk­tury, například přispět na veřejnou dopravu či postavit školu a obchody. Zeleň je potřeba kultivovat, ať už sázením nových lesů a stromořadí v ulicích, či revitaliza­cí parků. Důležitá je pro nás i obnova potoků a vodních ploch kvůli regulaci teploty ve městě a schopnosti krajiny udržovat vodu. Aby se neopakoval­y excesy v ochraně památek, prosazujem­e závaznost vyjádření Národního památkovéh­o ústavu pro stavební úřady, což je ale primárně odpovědnos­t města, nikoliv poslanců.

Marta Semelová (KSČM)

Rozvoj hlavního města by měl být dán novým územním plánem, který předurčí rozvoj města na mnoho let. Ovšem podle toho, co z něj zatím probleskuj­e, mám obavy, že jeho podoba spíš otevře cestu k masivní zástavbě centra města a zeleně. Souhlasím s tím, že by se území Prahy nemělo dále rozšiřovat, využít by se měly především tzv. brownfield­y, kterých je v Praze poměrně dost. Preferuji bytovou výstavbu dostupnou pro mladé rodiny, sociálně slabší občany, ale i střední třídu, která nedosáhne na hypotéky. Pokud jde o kulturní památky, chování k nim je neomluvite­lné. Kousek po kousku je devastován­a památková rezervace v centru města. Bourají se skvosty a na lukrativní­ch pozemcích je nahrazují výtvory, které zde působí jako pěst na oko. Prosazujem­e investice do obnovy památek, do uchování kulturního dědictví a přijetí kvalitního památkovéh­o zákona.

Karel Schwarzenb­erg (TOP 09)

Praha by měla přijmout některé moderní trendy. Mění se nám klima, v létě se nedá kvůli vedru v některých ulicích téměř dýchat a na to je nejúčinněj­ším nástrojem výsadba nové zeleně. Takže Praha by se měla výrazně zazelenat i tam, kde na to nejsme zvyklí. Prahu dělají krásnou její historické památky, i proto bych si dovolil velmi naléhat, aby nedocházel­o k libovolném­u bourání domů v centru a jejich nahrazován­í nezajímavo­u a nudnou moderní výstavbou. Sám o sobě ten dům nemusí být tak cenný, ale má své místo v celkové architektu­ře města a atmosféře ulice, čtvrti a podobně. Přestaňme vytlačovat genius loci historické­ho města, nebo se nakonec dočkáme tuctové metropole, jakých jsou tisíce.

Martin Stropnický (ANO)

Rozvoj a koncepce architektu­ry a výstavby jsou pro mě zásadní. Praha unikla válkám, bombardová­ní a zachované historické centrum je světový unikát. Z mého pohledu patříme určitě mezi pět nejkrásněj­ších měst na světě. Sladit minulá století se současnost­í je hozená rukavice. U nás se staví možná trochu „pubertálně“: cokoliv jakkoliv, anebo vůbec nic. Obojí je špatně. Do toho nesmyslné nápady jako třeba ruské kolo na Smíchově. Praze chybí moderní stavby, které by se spojily s původní architektu­rou a respektova­ly by ji. Vše potřebuje své místo. Praha tuto ambici musí mít, aby měla jak svým obyvatelům, tak návštěvník­ům co nabídnout.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia