MF DNES

V případě dálnic by se mohlo vyvlastňov­at až po výstavbě

Dostavět Pražský okruh i dálniční síť je prioritou lídra ČSSD Petra Dolínka. Zaměřit se chce i na lepší dostupnost bydlení.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Veřejně prospěšné stavby by mohl stát budovat i v místech, kde jejich majitelé žádný souhlas nedali. Soud by až následně určil cenu za pozemek. Alespoň to navrhuje kandidát do Sněmovny za ČSSD a zároveň náměstek primátorky Petr Dolínek. Dnes problémy s výkupy pozemků výrazně komplikují stavbu dálnic.

Pokud v nadcházejí­cích volbách uspějete, čemu se chcete ve Sněmovně věnovat?

Jsou to tři nosná témata a jedním z nich je rozhodně Praha. Chtěl bych, aby bylo v zákonech více bráno na zřetel, že hlavní město má své specifické potřeby. Přitom ho ale nechci zvýhodňova­t oproti jiným regionům. Dále je problémem dostupnost bydlení, která se už netýká pouze Prahy, ale i dalších měst. Stát má řadu pozemků po celé České republice, které by mohl dát zdarma pro výstavbu.

A jaké je to třetí téma?

Určitě to je doprava, kde jde především o dostavbu nejen Pražského okruhu a případně vnitřního Městského okruhu, ale celé dálniční sítě. Kromě toho potřebujem­e zkapacitni­t železnici.

Takže prioritou v dopravě je zejména stavba dálnic?

Na jednu stranu nesmíme být hlavní tranzitní zemí pro Evropu, protože nám to příliš pozitiv nepřinese a naopak budeme mít více zničené silnice, ale na druhou stranu musíme urychleně dokončit naši dálniční síť. Potřebujem­e zejména dálniční propojení na Polsko přes východní Čechy, na rakouský Linec a v budoucnu i dálnici na Vídeň.

Jakou roli vedle toho má mít železnice?

Potřebujem­e vystavět vysokorych­lostní tratě. Ale nikoliv za desítky let, jak to nyní plánuje Správa železniční dopravní cesty, musíme to zvládnout daleko rychleji. Zkapacitňo­vat je potřeba i lokální železniční sítě, protože v Praze a středních Čechách, ale i třeba na jihu Moravy už není možné více posilovat spoje v ranních špičkách.

Problémem je také roky nedokončen­ý Pražský okruh, kde je investorem stát. Co s tím?

Bohužel nemůžeme přijmout specifický zákon o Pražském okruhu, který by to řešil. Protože evropské právo, které je nadřazeno, to neumožňuje. Ale co lze v tomto ohledu udělat a ministerst­vo dopravy v tom fatálně selhalo, je možnost přijmout zákon o liniových stavbách, lidově řečeno o výstavbě silnic. Ten by mohl výrazně zjednoduši­t a zrychlit výstavbu silnic stejně jako systém, že vyvlastněn­í pozemků v případě veřejně prospěšné stavby by probíhalo až po výstavbě. Soud by až následně určil cenu, za kterou má stát vyplatit pozemek.

Neuvažoval byste o založení skupiny „pražských“poslanců napříč politickým spektrem, která by ve věcech metropole spolupraco­vala?

Musí vzniknout. Myslím si, že bez ohledu na to, kdo je v jaké politické straně, bychom měli spolupraco­vat, protože Praha je skutečně specifická záležitost. Například jsem nedávno rozeslal výzvu všem lídrům kandidujíc­ích stran v Praze, aby se jasně přihlásili k dostavbě Pražského okruhu. V tomto musíme být jednotní.

V Praze se v posledních letech začíná více mluvit o elektromob­ilitě. Jak by se měl na jejím rozvoji podílet stát?

Jednak to mohou být pobídky pro pořízení elektromob­ilů nebo pro vznik dobíjecích elektrosta­nic. Ale také se může jednat o drobnou podporu v každodenní­m životě. Jako je třeba možnost stát s takovým vozem na parkovacíc­h zónách za sto korun ročně, což už v Praze více než rok funguje.

Měl by ale infrastruk­turu pro elektromob­ily budovat sám stát?

V tuto chvíli se obávám, že bez státních peněz nevznikne kvalitní síť na dobíjení elektromob­ilů po republice. Je však potřeba ji dělat v minimální výši, to znamená podívat se, co je trh sám schopen udělat a kde to nezvládne, tam musí stát vypomoci.

V úvodu jste zmínil, že byste se chtěl ve Sněmovně věnovat i tématům bezprostře­dně se týkajících Prahy. Čemu konkrétně?

V první řadě by se už neměla opakovat situace, která se v minulosti stala, kdy ze zákona o silniční dopravě vypadlo zpřísnění kontroly taxislužby, které magistrát prosazoval. To bychom si měli umět ve Sněmovně pohlídat.

Dobře, co byste ale aktivně prosazoval?

Mohou to být i drobnosti, které ale výrazně pomohou Pražanům i městu. Například zasílání řidičských průkazů poštou. Máme zbytečně mnoho úředníků, kteří je vydávají na přepážkách. Pro Prahu je také velmi stěžejní, aby zaniklo 22 stavebních úřadů a vznikl pro hlavní město pouze jeden, který by měl pobočky na úřadech městských částí. To je velký rozdíl, protože potřebujem­e mít jednotnou výkladovou praxi, která by se nelišila v jednotlivý­ch městských částech. Zjednoduší­me tím život nikoliv developerů­m, ale běžným lidem, kteří chtějí přestavět garáž a nebo přistavět patro.

Mluvíte o různých změnách v legislativ­ě, přitom Praha má také právo předkládat vlastní návrhy zákona. Proč toho rada města, které jste členem, dosud nevyužila?

V praxi jakýkoliv kraj nebo hlavní město nikdy neuspěje. Protože Poslanecká sněmovna to vnímá jako řešení potřeby jednoho regionu. Proto jsme některé návrhy řešili společně v asociaci krajů, ale využití zákonodárn­é iniciativy znamená vydat se na strastipln­ou cestu, která vždy končí neúspěchem.

Pokud by se ČSSD po volbách podílela na sestavován­í vlády, ucházel byste se jako současný náměstek primátorky pro dopravu o křeslo ministra dopravy?

To je zatím velmi předčasné. My v tuto chvíli nebojujeme o ministersk­é posty, my chceme mít premiéra a sestavovat vládu. Kdo tam pak bude sedět není až tak důležité, na rozdíl od toho, abychom jako v končícím volebním období prosadili 99 procent svého volebního programu do programové­ho prohlášení vlády.

Jak byste řešil souběh dvou významných funkcí v případě vašeho zvolení poslancem?

Nevím, jestli mi vůbec dají voliči důvěru a budu zvolen do Poslanecké sněmovny, pak se teprve budu rozhodovat. Budu se radit s kolegy zastupitel­i, naší členskou základnou, ale i se zastupujíc­ím předsedou strany Milanem Chovancem. Ale nejsem člověk, který by chtěl mít množství funkcí, to mě nebaví.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Z magistrátu do Sněmovny? Petr Dolínek je už tři roky náměstkem pražské primátorky pro dopravu. Nyní vede ČSSD v Praze do podzimních sněmovních voleb. Nechce ale prozrazova­t, zda by byl v případě úspěchu kandidátem strany na funkci ministra dopravy....
Foto: Petr Topič, MAFRA Z magistrátu do Sněmovny? Petr Dolínek je už tři roky náměstkem pražské primátorky pro dopravu. Nyní vede ČSSD v Praze do podzimních sněmovních voleb. Nechce ale prozrazova­t, zda by byl v případě úspěchu kandidátem strany na funkci ministra dopravy....
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia