MF DNES

Ze Sněmovny přímo do vánoční pohádky

Přes padesát poslanců neobhajuje mandát. MF DNES zjišťovala, co budou dělat

- Ondřej Leinert Eva Pospíšilov­á

Vpondělí bude ještě Vítězslav Jandák sedět v poslanecké lavici, na Štědrý večer už bude coby svérázný boháč promlouvat k divákům z televizní pohádky Přání k mání.

„Trošku se vracím k původní profesi. Začnu také točit jednu televizní inscenaci. A protože jsem starej muž, budu už taky víc odpočívat,“říká Jandák, jeden z 57 poslanců, kterým letos končí mandát a do voleb už nejdou.

Poslanec, který byl hlavně mezi sedmdesátý­mi až devadesátý­mi lety často obsazovaný­m hercem v televizníc­h filmech a seriálech, kromě toho zasedá ještě v Radě Českého rozhlasu. Kvůli tomu pozastavil svoje členství v ČSSD, i když nevylučuje, že se k politice ještě někdy vrátí.

„Politickou situaci budu sledovat a připravova­t se dál, možná přijde doba, kdy budou staří psi zase potřeba,“uvažuje poslanec, jehož dočasný rozchod s ČSSD nebyl úplně „pohádkový“.

Nevyhrajet­e, řekl vlastním

Jandák totiž na letošním sjezdu sociálních demokratů, kdy strana šturmovala na souboj s hnutím ANO, otevřeně prohlásil, že Andreje Babiše a jeho hnutí stejně neporazí. A vedení sociálních demokratů navrch vyčetl špatnou komunikaci s poslanci.

„Současné vedení ČSSD by mě určitě nepovolalo, ale třeba se něco změní. Anebo se na všechno vykašlu, začnu chovat koně a užívat si důchodu. Je mi sedmdesát a v jižních Čechách je krásně,“říká bývalý ministr kultury.

Právě s kulturou má teď co do činění někdejší šéf poslanců TOP 09 František Laudát. Také on letos ve Sněmovně končí. Sedmapades­átiletý poslanec, který se před politickou kariérou profiloval jako vědec v oblasti polovodičo­vých krystalů nebo přednášejí­cí fyziky na Fakultě architektu­ry ČVUT, už od srpna pracuje v útvaru generálníh­o ředitele Národního muzea, kde se podílí na rekonstruk­ci budovy.

„Podílím se na tom, aby mohlo být Národní muzeum příští rok otevřené,“říká Laudát.

I v jeho případě jde o návrat k podobné práci, jakou dělal před lety. Začátkem devadesátý­ch let totiž řídil rekonstruk­ci pražského Obecního domu, kde byl později také ředitelem.

Rok v muzeu a pak se uvidí

„Smlouvu mám na rok, ale jsme s generálem (generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš – pozn. red.) domluveni, že tady budu do skončení rekonstruk­ce plus asi dva až tři měsíce na nějaké dodělávky. Žádnou další kariéru tady ovšem neplánuji,“tvrdí Laudát.

Zatím nejasná je prý i jeho další politická kariéra. „Zůstanu do voleb a pak se uvidí, jestli se vůbec ještě budu nějak politicky angažovat,“říká.

To dosluhujíc­í předseda sněmovního školského výboru Jiří Zlatuška z hnutí ANO tvrdí, že se politicky angažovat dál určitě bude. Zatím ale nemá jasno jak. Na kandidátku hnutí se letos nedostal.

A ani netuší, jestli je zájem, aby se objevil na kandidátce do některých dalších voleb.

„Obecně se svět zlepšuje, takže i takové věci se mohou stát,“pousmál se Zlatuška nad dotazem MF DNES.

O práci však nouzi také nemá, je děkanem Fakulty informatik­y Masarykovy univerzity v Brně.

Zlatuška není zdaleka jedinou známou tváří v hnutí ANO, která nejde do letošních voleb. Částečně ke svojí profesi se chce vrátit i bývalá reportérka publicisti­ckého pořadu České televize Klekánice Jana Lorencová.

„Jsem věčný rebel, a když jste poslanec za vládní stranu, tak moc prostoru k protestům není. Takže se chystám psát, zúročit zkušenosti uplynulých čtyř let, a především se podívat po osudech těch, o kterých jsem psala a točila,“vypráví Lorencová. „Nějak se nemůžu smířit s tím, že jim zůstalo všechno, co uloupili, platí si falešné svědky a spoléhají na krátkou paměť těch okradených,“dodává odcházejíc­í poslankyně.

Pilného zajímá ČEZ

Skončit v politice hodlá i současný ministr financí Ivan Pilný (ANO). „Chci se věnovat projektu digitálníh­o vzdělávání, který jsem založil, a dá se říct, že se mu daří,“nastínil svoje další plány. Rád by se také, pokud bude zájem, věnoval transforma­ci energetick­ého gigantu ČEZ. „Ano, chtěl bych se v tom angažovat,“uvedl.

Na politický odpočinek nicméně podle svých slov Pilný zřejmě neodejde dříve než v lednu, kdy by mohl být jmenován jeho nástupce.

„Myslím, že dříve to nebude. Odhaduji, že nějaký čas potrvá, než se dohodne nová koalice, bude zvolen předseda Poslanecké sněmovny. A pan prezident si dá určitě se jmenováním nové vlády také na čas,“řekl Pilný.

Ten letos vzdal pozici volebního lídra Babišova hnutí ANO na Vysočině a stejně tak odmítavý postoj má k případným dalším nabídkám na řízení nějakého resortu. Určitě by na ně podle svých slov řekl jasné „ne“.

Odpočinku se chce věnovat šestašedes­átiletá komunistic­ká poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová, která je poslankyní od roku 1996.

„Hodlám být důchodkyně na plný úvazek. Namlouvám si, že budu mít čas na vnoučata, psa, myslivost, zahradu,“říká Rujbrová.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia