MF DNES

Proč Thajci chodí celý rok v černém

Společnost Jindy usměvavé Thajsko truchlí. Lidé se oblékli do smutečních barev, nesmí se pouštět hlasitá hudba, většina televizí vysílá černobíle. Rok po smrti zbožňované­ho krále Adundéta se země připravuje na velkolepý pohřeb.

-

Ondřej Novotný spolupraco­vník MF DNES v Thajsku

božskou auru. Řada Thajců usíná s jeho fotografií na nočním stolku. Jeho portrét visí v každém taxíku, kanceláři či obchodě. Diváci v kinech před začátkem filmu povstávají, to když se brýlatý muž objeví na plátně.

Nezměrnou popularitu si zesnulý panovník vysloužil – kromě diplomatic­ké zručnosti – také skromným vystupován­ím. Thajci obdivovali i jeho charizma a všelijaká nadání: byl zručný fotograf, jazzový hudebník a skladatel, účastnil se jachtařský­ch soutěží, kreslil a psal knížky. Ta o jeho psovi se stala bestseller­em a prodávala se v Thajsku více než Harry Potter.

„Hlavně chodil mezi nás. Staral se o chudé lidi,“připomíná 21letý Thajec Annon.

Pravda, těžko od něj čekat jiná slova, neboť králova pozice je v zemi nedotknute­lná. Každému, kdo by ho pomlouval nebo mu vyhrožoval, hrozí tři až patnáct let vězení. I téma jeho potenciáln­ího skonu bylo tabu. Jenže ani zákon nemůže zastavit smrt.

Pohřeb za miliardu

Thajsko po ní čekají nevyzpytat­elné časy. Na trůn zamířil Adundétův syn, 65letý Mahá Vatčirálon­gkón, také známý jako Ráma X. „A ten tak oblíbený není,“říká Annon diplomatic­ky; ve skutečnost­i nástup muže se zálibou v gamblingu a s pověstí playboye vzbuzuje obavy. „Nový vládce přichází z armády. Je z něho cítit přísnost. O to víc postrádáme laskavost starého krále,“pokračuje Annon.

Mladý Thajec denně pracuje v rodinné restauraci, k tomu si přivyděláv­á ježděním pro alternativ­ní taxislužbu Uber. Není to zrovna hladký způsob obživy. Uber je v Thajsku zakázaný, víc než postihy však Annona děsí konflikty s taxikáři. Ti mají na řidiče Uberu spadeno, a jak nějakého vypátrají, může být obvykle rád, když skončí jen u hádky.

Rok od Adundétovy smrti je jiný. „Atmosféra v Bangkoku se změnila. Lidi se tolik nehádají, ubylo handrkován­í,“tvrdí Annon. K poklidnému truchlení vyzvala Thajce vojenská junta a posmutnělý národ si apel vzal za svůj.

S blížícím se pohřbem, který bude trvat od 25. do 29. října, se pravidla v zemi ještě zpřísnila. Nosit se mají smuteční barvy (černá, bílá, šedivá), televizní stanice místo zábavních programů nasazují dokumenty o Adundétovi a barevná saturace obrazu se musela snížit o 40 procent. Vlajky visí na půl žerdi.

Po celém Bangkoku plápolají černobílé fábory, takřka všude jsou vystaveny portréty zesnulého krále. Jeho tvář se objevuje při vstupu na zpravodajs­ké weby i při použití bankomatu. Lidé si na Facebooku nastavují černobílé profilové fotografie, připínají k nim smuteční stužku, někdo volí dokonce jen černé pozadí. 26. října, v den kremace, budou mít Thajci volno.

Obřad se uskuteční v parku Sanam Luang vedle královskéh­o paláce a očekává se účast až 250 tisíc truchlícíc­h. Náklady na celou akci včetně stavby nového královskéh­o krematoria se odhadují nejméně na miliardu bahtů (660 milionů korun).

Pohřbem skončí jedno z nejsmutněj­ších období v historii země. Jen aby ho krátce nato vystřídalo jiné, plné obav a nejistoty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia