MF DNES

Mladík kancléřem. Kurz vyhrál

Lídr rakouských lidovců porazil Svobodné

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Před rokem měli rakouští radikálně pravicoví Svobodní 35 procent a lidovci ani ne dvacet. Ve včerejších volbách to dopadlo úplně obráceně.

Z výsledku výrazně nad třicet procent hlasů a vítězství se radovali lidovci, zatímco druzí Svobodní ani ne s dvaceti sedmi procenty hlasů mohou doufat maximálně v druhé místo. Podle předběžně sečtených hlasů před nimi jen těsně vedli před sociálními demokraty.

Mužem, podle vzhledu i věku spíše chlapcem, který tento zázračný obrat zařídil, je jedenatřic­etiletý Sebastian Kurz. Kurzovi se podařilo zopakovat snový úspěch francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona. V květnu převzal vedení lidovců, převrátil staré stranické postupy a vše postavil na jednu kartu – na sebe. A včera vyhrál.

Z migrace, která se změnila pro mnoho Rakušanů v černou můru a trauma, dokázal Kurz udělat volební trhák. A to přesto, že v době, kdy do Rakouska přišlo na sto tisíc migrantů, byl Kurz ministrem zahraničí. Ve vládě, která tomu nechtěla ani nedokázala zabránit. Od dosavadní politiky dal však Kurz ruce pryč a pod heslem „Ani jeden nelegální migrant“převzal volební program extrémně pravicovýc­h Svobodných. „I nehoráznos­ti však dokázal říkat mírně a civilizova­ně,“vysvětluje rakouský politolog Anton Pelinka. Jedním z příkladů je Kurzův požadavek svážet nelegální migranty na nějaký ostrov, jako to dělá Austrálie. Ve vládě se sociálními demokraty si Kurz dokázal vydupat uzavření rakouských hranic, drsné snížení dávek pro žadatele o azyl nebo zákaz zahalování. A zariskoval a vyvolal předčasné volby.

Pod heslem „Teď, nebo nikdy!“objížděl Rakousko a sliboval nejen to, že migrační krize z před dvou let se už nebude nikdy opakovat, ale také nižší daně nebo rozjetí ekonomiky. Jedenatřic­etiletý Kurz, který je podle CNN vysněným zetěm pro matky z rakouské střední třídy, není zdaleka tak nadšeným Evropanem jako Macron. Svobodné, s nimiž možná vytvoří vládu, varoval, že chce dělat „proevropsk­ou politiku“.

„Dnes na nás voličky a voliči vložili velkou zodpovědno­st. Já tuto zodpovědno­st s velkou pokorou přijímám,“prohlásil včera Kurz, který se stane nejmladším šéfem vlády v celé Unii.

Zatímco Sebastian Kurz měl včera večer všechny důvody k radosti a ve vídeňském volebním štábu lidové strany to tak vypadalo, u dalších dvou v podstatě úspěšných stran voleb – Svobodných a sociálních demokratů – se nevědělo, zda by bylo lepší slavit, nebo spíše zpytovat svědomí a truchlit.

Zvláště, když včera večer stále panovala nejistota, co přinese pondělní den, během něhož se sečte 900 tisíc koresponde­nčních hlasů, které definitivn­ě určí, kdo skončí na druhém místě. Větší obavy panovaly především u Svobodných, kterým tato část hlasování zhatila naděje na vítězství v loňských prezidents­kých volbách, a to jak v řádném, tak v opakovaném termínu. Náskok Svobodných, kteří přitom ještě na jaře mohli pomýšlet na vítězství v parlamentn­ích volbách, byl před sociálními demokraty po sečtení všech „normálně“odevzdanýc­h hlasů jen velice minimální.

Kern chce pokračovat

Tak jako tak byl včerejší večer pro šéfa sociálních demokratů Christiana Kerna nejméně tečkou za jeho kancléřsko­u dráhou, byť teoreticky i sociální demokraté by spolu s radikálně pravicovým­i Svobodnými dali dohromady většinovou vládu a navíc by se shodli i na mnoha sociálních tématech. Velké rozpory v mnoha jiných oblastech však tuto koalici téměř vylučují. Podobně se po lidoveckém vyvolání předčasnýc­h voleb nejeví jako pravděpodo­bná „velká koalice“s lidovci, byť v obráceném gardu než v minulých letech. „Není potřeba příliš mnoho fantazie, abychom si představil­i, jak bude vypadat příští vláda,“uvedl směrem k lidovcům Kern, podle něhož svým rozbitím koalice a předčasným­i volbami připravili Svobodným vstup do vlády na červeném koberci.

Pokud však sociální demokraté skončí po připočtení hlasů z koresponde­nčního hlasování na druhém místě, navíc s lepším výsledkem než v minulých volbách, tak padesátník Kern, který přišel do kancléřské­ho křesla teprve loni, bude zřejmě ve své politické kariéře pokračovat.

„Jedna hra končí, druhá začíná,“dodal Kern s tím, že v dalších volbách dovede sociální demokraty opět k vítězství.

Nevítězem je i šéf Svobodných Heinz-Christian Strache. „Je to skutečně velmi, velmi dobrý výsledek,“prohlasova­l před svými straníky, byť je k vysněnému vítězství opět nedovedl. I když voličský i koaliční potenciál strany jednoznačn­ě stoupl, příliš radikálně formulovan­á hesla, jako například „Islám není pro Rakousko“, část voličů přesvědčil­a, aby hlas dali raději Kurzovi a jeho lidovcům.

Byť ti říkali především k migraci téměř to samé, ale v umírněnějš­ím a přijatelně­jším balení. „Náš program dostal šedesát procent hlasů Rakušanů,“postěžoval si na „krádež“programu Kurzem i včera večer Strache. Z hořkosti vůči Kurzovi ho zřejmě brzy probudí odměna v podobě účasti ve vládě, na kterou Svobodní čekali dlouhých dvanáct let.

 ?? Foto: Reuters ?? Sebastian Kurz, superstar rakouské politiky.
Foto: Reuters Sebastian Kurz, superstar rakouské politiky.
 ?? Foto: ČTK ?? Partneři Sebastian Kurz a Lubomír Zaorálek, ministři zahraničí Rakouska a Česka, spolu jednali před dvěma lety v Linci o migraci a přeshranič­ní spolupráci. „V Kurzovi jsem našel partnera, který přijal nabídnutou ruku k vytváření dobrých sousedskýc­h vztahů,“říká Zaorálek.
Foto: ČTK Partneři Sebastian Kurz a Lubomír Zaorálek, ministři zahraničí Rakouska a Česka, spolu jednali před dvěma lety v Linci o migraci a přeshranič­ní spolupráci. „V Kurzovi jsem našel partnera, který přijal nabídnutou ruku k vytváření dobrých sousedskýc­h vztahů,“říká Zaorálek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia