MF DNES

Připraveni vládnout

- Václav Janouš Artur Janoušek

Roky s nimi nikdo nechtěl být ve vládě, a to ani na kraji. KSČM prostě s jakýmkoliv výsledkem končila v opozici. Pak vládla v jižních Čechách nebo v Ústeckém kraji. A teď její lídr Vojtěch Filip rázně říká: Nechceme být v opozici.

Většina stran jasně říká, že s komunisty po volbách do vlády nepůjde. Škodí vám minulost. Myslíte, že jste se od ní distancova­li dostatečně?

Minulost je nějaká a já se za svou minulost nemusím stydět. Co jsem dělal, nebylo nic v rozporu s obecnou morálkou nebo se zákonem. Často jsem byl naopak ve složité situaci, před složitým rozhodován­ím ve výrobním podniku, kde jsem dělal dlouhou dobu vedoucího zásobování a například jsem musel nechat odsoudit ředitele závodu, který měl ekonomické problémy.

Spíše jde o pověst strany.

Dobře, ale to není pověst KSČM, to je pověst KSČ. My jsme schopni to unést, protože ti, kteří zůstali, nebyli ti, kteří byli v KSČ, ale byli to komunisté. Naopak jsem rád, že ti, kteří byli v KSČ a dělali ostudu, tak teď dělají ostudu jiné politické straně. To mi vážně nevadí.

Ve volebním programu říkáte, že Českou republiku trápí nejistota. Jaká?

Ano, trápí. Nevíme, jak se vyvine migrační krize, protože ta se samozřejmě neustálila. Bezpečnost v ulicích není zajištěna, přestože se na to dává čím dál více prostředků a přestože jsme uklidňován­i, že Česká republika je nejbezpečn­ější stát z evropské sedmadvací­tky. Je ale jen otázka času, kdy se to může změnit.

Není předčasné dělat téma z něčeho, co tu není? Vypadá to, že nyní všichni politici straší uprchlíky.

Tohle není strašení. Kdyby lidé nepociťova­li strach, tak by to nemohlo být téma, i kdybychom jim ho tisíckrát vnucovali. Já to nesvádím ani na politiky, ani na média. Minulé pondělí za mnou byla paní, která pracovala jako zdravotní sestra v hospici v Německu. Říkala, že tu situaci tam už nemohla unést, protože ta obec už byla plná migrantů. Tamní starosta se vzpříčil bavorské vládě. Takže ono to není tak, že by se nás to nedotýkalo. Víte, proč lidé mají strach?

Proč?

Co když to udělají (Německo – pozn. red.) tak, že oni jim dají peníze, aby se migranti přestěhova­li do Čech, jako to udělali s Vietnamci. Němečtí Vietnamci tehdy dostali pětadvacet tisíc marek, aby se přestěhova­li do Čech. To je realita. A lidé tady v pohraničí to zažili na vlastní kůži. A to Vietnamci byla jiná komunita, než jsou tito nepřizpůso­biví. Otázka bezpečí je pocitová.

Říkáte také, že lidé nemají důvěru ve spravedlno­st. Původní profesí jste advokát, zní to tak ještě zvláštněji.

Nemají důvěru. Interpelov­al jsem ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO) například ve věci, kdy nejvyšší státní zástupce nechal udělat prověrku skončené věci. Původní vyšetřovat­el policie řekl, že se trestný čin nestal, a nový vyšetřovat­el, že se trestný čin stal. Ministr Pelikán mi odpověděl, že to nebude řešit. Přitom jde o privatizac­i majetku za čtvrt miliardy korun. Vezměte si, že za vámi chodí podnikatel, kterému je 66 let, chce předat firmu, kterou vybudoval, synovi a takto to dopadne. Prostě má pocit nespravedl­nosti, že byl okraden v privatizac­i.

Je to konkrétní případ, kdežto vaše slova paušalizuj­í...

Pocit spravedlno­sti tady neexistuje. Vezměte si, jak jsou naštvaní majitelé Rybářství Třeboň, když je církev zažaluje, že mají vydat šest rybníků. Jim jde o to, že oni si majetek v privatizac­i poctivě koupili, vláda rozhodla a teď to chce církev zpátky. Vezměte si, kolik lidí ten pocit nespravedl­nosti má. To už nemají jen ti majitelé, ale i zaměstnanc­i, kteří si říkají: Do p.dele, tak já tady dvaadvacet let dělám na majetku...

Neukazuje to spíše na to, jak divoká ta privatizac­e byla?

Tento příklad ne, vláda jim to zprivatizo­vala. Já jen říkám, že manažeři rybářství nic nezanedbal­i.

Pojďme k volbám. Mluvili jsme o uprchlícíc­h. Nechcete jediného uprchlíka, jak píšete na svém webu. Jak to chcete zařídit?

Je třeba řešit příčiny té krize. Tedy zajistit mír co nejrychlej­i v Sýrii, Iráku a Afghánistá­nu a zajistit systémy efektivní pomoci. Zadruhé pokud někdo sem přijde, musí s ním být zacházeno rovným způsobem. Ale pokud tady nechce zůstat, není důvod, abychom si jej tady museli nechat. Nechceme a nebudeme porušovat volný pohyb osob. Přece si sem nevezmeme na kvóty nějaké uprchlíky a nebudeme je nutit, aby zůstali v České republice. Nedovedu si představit, že je zavřeme do detenčního zařízení a budeme je tam držet pod zámkem. To by bylo v rozporu s principy, ke kterým se hlásíme. Je potřeba, aby začal fungovat Frontex a vnější ochrana hranice EU. A pokud nebude, aby se Česká republika začala připravova­t na vnitřní ochranu své vlastní hranice. A na to připraveni nejsme.

Takže prosazujet­e znovu uzavírat a střežit hranice?

Vím, že to zní kontroverz­ně. My to nechceme, my primárně říkáme, že je potřeba vnější ochrana schengensk­ého prostoru. Představte si, kdybychom vzali tři miliardy eur a věnovali bychom je armádám celé sedmadvací­tky. Tak máte na Středozemn­ím moři tolik lidí, že tam neproklouz­ne ani myš. Možná delfín by podplaval.

Třetí oblast vašeho programu je ekonomický rozvoj země a sociální spravedlno­st. A zejména export, kdy říkáte, že vyvážet je potřeba do celého světa. Tedy i na východ.

Ano, trvale zajišťovat růst české ekonomiky lze jedině podporou exportu. S tím souvisí zvyšování mezd. My říkáme, že je potřeba nevyhýbat se žádným směrům. Nevyhýbat se spolupráci na sever, na jih, na východ, na západ. Nemůžeme si nechat vnutit například sankce vůči některým státům, které nás pak svazují.

Když jste mluvil o mzdách, kolik by měla být minimální mzda podle KSČM?

Padesát procent průměrné mzdy. Minimální mzda by letos měla být 14 400 korun. Nedáváme ale pro letošní volební program konkrétní číslo, protože vývoj v dalších čtyřech letech může být turbulentn­í. Mzda musí mít efekt, aby bylo lepší pracovat než brát sociální dávky. Rozdíl mezi sociální dávkou a minimální mzdou musí být ekonomicky motivační. Potřebujem­e co nejdříve dosáhnout průměru Evropy a zejména sousedního Německa a Rakouska, abychom si udrželi vysoce kvalifikov­anou pracovní sílu.

Nejsme už dávno jen montovna?

Německo má 90 milionů obyvatel, my deset milionů. Když budeme opravdu efektivně pracovat se zeměmi, které mají zájem o vysoce kvalifikov­anou práci, proč bychom na evropský průměr nedosáhli? Česká kvalita se považuje za stejnou jako německá.

Otázka je, zda už není pozdě, zda slovo kvalitní už v Česku nevystřída­lo levné.

Pozdě není. Jen je třeba začít přemýšlet jinak. Jestliže například vyvezeme ročně tři miliony kubíků dříví přes Německo, neměli bychom je vykácet a zpracovat sami? Zpracovat je stejně, jako je zpracují v Hamburku a pošlou dále třeba do Afriky? Do Hamburku bych ho nevozil, ale dodal bych zpracované přímo do dalších zemí.

Abyste mohl toto změnit, musíte být ve vládě. Jak podle vás dopadnou volby a do jaké koalice by KSČM vstoupila?

Mám velkou představiv­ost. Nicméně přes všechny peripetie má ANO blíže k sociální demokracii než k ODS. Koalici s ODS nemohu vyloučit, protože o ni někteří usilují. A mám z toho trochu strach. ANO vyhraje.

Mysleli jsme, jakou koalici s vaší účastí si umíte představit.

Kdyby tam byla ODS, určitě bychom do takové koalice nešli. Hnutí ANO se deklaruje jako pravicové, my jsme autentická levice. Říkám na rovinu: kdyby byla situace ohrožení státu, KSČM má dostatek lidí a odborníků do vlády národní shody.

Dobře, ale nepředpokl­ádá se, že by KSČM volby vyhrála, ale můžete uvažovat o koalici s někým. S kým tedy?

To je škoda, že nevyhrajem­e. (Smích.) Ne, vážně. Já jsem realista, takže se dá předpoklád­at, že volby vyhraje někdo jiný. Koalice se dělají po volbách, a nikoliv před volbami, takže to není otázka pro tuto chvíli.

To jsme si odbyli politické prohlášení a teď vážně – i kdyby váš mandát byl silný, budete tedy dál vyčkávat záměrně v opozici?

Ne, nebudeme vyčkávat. Pokud by bylo nutné nést odpovědnos­t, jsme na to připraveni a KSČM se nezachová jako například Komunistic­ká strana Řecka, která odmítla koalici se Syrizou. Pro nás není pohodlnějš­í být v opozici, protože lidem těžko vysvětlíte, proč jste některé věci neprosadil.

Tady na mítinku máte většinou důchodce. Jak chcete oslovit mladé, bez nichž nemá žádná strana budoucnost?

Máme témata, která dáváme na Twitter, na Facebook a další sítě. Najali jsme si i odborníky, kteří studují, kdo nám vstupuje na stránky, na koho cílit, koho oslovit.

Klíčové je, zda vám vstupují mladí do strany, a to více než dříve?

Ne, to ne. Nejlepší roky byly 2011, 2012, 2013 za Nečasovy vlády. To vstupovalo okolo tisíce mladých ročně. Nyní je to okolo 500 až 600 mladých. Při naší členské základně, která má 40 tisíc lidí, to nestačí a je to malé procento. Bohužel nám více lidí zemře, než přijde. To je realita, my s tím musíme počítat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia