MF DNES

Dorazil středomořs­ký vzduch. Teplý podzim vydrží

-

Celkově už lidé u sázkových kanceláří na letošní volby prosázeli 60 milionů korun. Padl tak rekord z prezidents­kých voleb v roce 2013, kdy lidé prosázeli 50 milionů.

Tipsport letos přijal sázky za 30 milionů korun, spokojeni mohou být také u Fortuny, kde lidé dosud prosázeli 15 milionů.

Vývoj v podobě zvyšujícíh­o se kurzu na ČSSD, který stoupl z šesti na 20, a naopak klesajícíh­o hnutí ANO – z už tak nízkého kurzu 1,10 na ještě mnohem nižší 1,02 – dává jasně

Vneděli padaly teplotní rekordy, historické maximum naměřilo celkem 34 stanic, z toho 33 v Čechách. Nejtepleji, ovšem bez rekordu, bylo na stanici Hliniště na Prachatick­u, kde naměřili 24,2 stupně.

Vzhledem k očekávaném­u počasí budou teplotní rekordy překonány na některých místech zřejmě i dnes.

Ale kvůli očekávaným mlhám a nízké oblačnosti jich může být méně než v neděli.

Teplý podzim vydrží ještě dva týdny, pak začnou teploty přes den klesat. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Nejteplejš­í bude začátek tohoto týdne. „Odpolední teploty vzduchu budou při malé oblačnosti dosahovat teplot až kolem 20 stupňů Celsia. Ve druhém týdnu předpovědi předpoklád­áme průměrné nejvyšší denní teploty kolem 14 stupňů,“uvádí meteorolog­ové.

Teploty nad 20 stupňů v tomto období nejsou časté, ale ani ojedinělé. „Říjen je podobně jako duben přechodný měsíc, v obou těchto měsících není výjimka, že padá sníh, v dubnu zároveň kvetou stromy,“řekl najevo, že pokud na jaře bookmakeři očekávali aspoň náznak souboje mezi ANO a ČSSD, teď už si ho nepřipoušt­ějí. Spíše očekávají, že ČSSD potrápí komunisté s kurzem 21 na vítězství ve volbách.

„Akcie“za posledního půl roku také výrazně poklesly Realistům. Ještě před půl rokem bookmakeři se sázkaři tipovali, že by se mohli dostat do Sněmovny. Teď už s kurzem 10 u Tipsportu nebo 14 u Fortuny jde o skoro vyloučenou věc.

„Roli při tvorbě kurzů hrají průzkumy, to, jak naši klienti sázejí, ale i jiné události souvisejíc­í s postavením dané strany či kandidáta,“vysvětluje Boško.

Zemana předběhl Drahoš

Nakolik je kurz pohyblivá záležitost, se ukazuje i v případě další očekávané události – prezidents­kých voleb.

Zeman je dlouhodobý­m favoritem, sázkaři na jeho vítězství vsadili MF DNES meteorolog Petr Dvořák.

O vysoké teploty se postaral teplý vzduch od Azorských ostrovů a ze Středomoří. Právě tento teplý vzduch ovlivňuje pohyb tropických bouří. Pokud by se u nás oteplilo o pár dní dříve, v Irsku a ve Velké Británii by se nyní pravděpodo­bně nepřipravo­vali na silnou bouři způsobenou dozvuky hurikánu Ophelia. březen 2017 říjen 2017 skoro čtyřikrát víc peněz než na jeho hlavního rivala Jiřího Drahoše. Ale bylo už také období, kdy Drahoš nad Zemanem u bookmakerů vedl.

„Záběry z Číny, kde musel být vezen na vozíku, a některé pozdější zprávy vedly k tomu, že lidé zřejmě pochyboval­i o jeho zdravotním stavu,“říká Boško.

A to se projevilo i v sázkách – ze skoro jasného favorita s kurzem 1,55 byl letos v červenci chvíli až druhý v pořadí s kurzem 3,5.

 ??  ??
 ?? Foto: Martin ?? Slunce na horách Teplé podzimní počasí bylo i u vodní nádrže Labská ve Špindlerov­ě Mlýně. Veselý, MAFRA
Foto: Martin Slunce na horách Teplé podzimní počasí bylo i u vodní nádrže Labská ve Špindlerov­ě Mlýně. Veselý, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia