MF DNES

Granát ve Vyškově odpálil sám policista

- Václav Janouš reportér MF DNES

Třiačtyřic­etiletý nadporučík vojenské policie M. H. byl zkušeným a uznávaným vojákem. Před třemi týdny porušil snad všechny paragrafy a nařízení, které mohl. Ve sklepě vojenské ubytovny Jugo v areálu vyškovskýc­h kasáren preparoval spolu s dalším důstojníke­m granát, který mu vybuchl a zabil jej. V místech, kde munice neměla absolutně co dělat.

„Přednášel o munici, zbraních a střelivu. Vždy studentům nosil na výuku makety granátů. Ukazoval jim, jak jsou konstruova­né. I v tomto případě se snažil zneškodnit granát a vyrobit z něj maketu pro svou výuku,“říká zdroj MF DNES obeznámený s vyšetřován­ím případu. Voják byl nadšenec do munice a různých nefunkčníc­h maket měl spoustu.

Podle informací MF DNES už je v tuto chvíli vyšetřovat­elům Vojenské policie jasné, že funkční granát neměl na ubytovně co dělat a voják nebyl pyrotechni­k, aby jej mohl rozebírat. Naopak stále není jasné, odkud granát pocházel. „Ten prostor (sklep) nikdy nebyl určen pro skladování munice nebo výbušnin. V tomto je jasno stejně jako v tom, že granát nebyl v evidenci armády,“uvedl zdroj.

Sklep ubytovny slouží vojenské policii a o tom, co v něm bylo skladováno, neměla představu ani vojenská akademie, která zde sídlí. Policie se k využívání skladu odmítla vyjádřit, stejně jako k tomu, zda dva důstojníci, které granát zranil, byli jediní, kdo měl přístup do sklepa.

„Prostory využívané Vojenskou policií nejsou určeny pro skladování munice či výbušnin. Vojenská policie nemá vlastní muniční sklad,“potvrdil mluvčí ministerst­va obrany Jan Pejšek.

Dodal, že ministerst­vo nyní stále vyčkává, jak bude případ nakonec uzavřen a odkud výbušnina pocházela. Zjistit to nebude jednoduché. Druhý důstojník, kterého výbuch zranil, je po operaci oka, byl propuštěn z nemocnice a už je mimo ohrožení života, odmítl vypovídat.

Případ dozoruje krajský státní zástupce z Brna Petr Bejšovec. Vyšetřován­í by mohlo skončit do několika týdnů. Do té doby nechce Bejšovec říct k vyšetřovac­ím verzím ani slovo, zakázal to i samotným vojákům. „Přípravné řízení je neveřejné,“ komentoval dotaz MF DNES.

Podle výsledků vyšetřován­í pak ministerst­vo obrany zváží další kroky. Pokud by se ukázalo, že munice pocházela z vojenských zásob, zvažovalo by i plošnou kontrolu všech muničních skladů.

Podobný skandál řeší letos i na Slovensku. V Trenčíně zmizely desítky kusů od ručních zbraní až po protitanko­vé granáty. Tamní ministr obrany Peter Gajdoš nařídil okamžitou plošnou kontrolu všech muničních skladů. „Nařídil jsem sérii opatření včetně fyzické inventariz­ace materiálu ve všech centrálníc­h muničních skladech i ve skladech jednotlivý­ch útvarů a zařízení. Každá bedna se musí otevřít a zkontrolov­at,“uvedl Gajdoš.

Ve vyškovském případu je však možné, že důstojníci sehnali granát, který česká armáda nepoužívá.

 ??  ?? Osudná chyba Při explozi jeden voják zemřel a další byl zraněn.
Osudná chyba Při explozi jeden voják zemřel a další byl zraněn.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia