MF DNES

Developeři utíkají z metropole

Nejistota na pražském trhu posouvá developery za město.

-

Jana Divinová redaktorka MF DNES

louhotrvaj­ící problémy s povolování­m výstavby nových bytů v české metropoli hýbou prodejním žebříčkem rezidenční­ch developerů. Zatímco silná trojka se drží, nižší pozice se otřásají v základech. Stále častěji se na „bodovaných“pozicích objevují noví hráči. Při nižším objemu prodeje totiž boduje každá firma, které se podaří dát na trh nový, větší projekt. I když situace na pražském trhu vytlačuje mimo českou metropoli hlavně menší developery, po příležitos­tech jinde se ohlížejí i ti větší.

Ze žebříčku rezidenční­ch developerů, který sestavily na základě společné analýzy společnost­i Trigema, Skanska Reality a Central Group, vyplynulo, že se v Praze v prvním pololetí letošního roku prodalo 2 850 nových bytů. Vloni to přitom bylo 3 350. Nejvíce jich prodal Central Group – 479, který díky tomu získal 16,8 procenta pražského trhu. Dvojkou je Finep s 214 prodanými byty a se 7,5 procenta trhu. Následuje Skanska Reality se 193 prodanými byty a 6,8 procenta. Ostatní developeři si v letošním Praha Brno Středočesk­ý kraj Hradec Králové Pardubice Plzeň České Budějovice Olomouc Jihlava Zlín Liberec Karlovy Vary Ostrava Ústí nad Labem roce z pražského trhu utrhli ještě nižší jednotky procent.

Brzdou rychlejší výstavby, která by lépe reagovala na poptávku po novém bydlení, je podle ředitele developers­ké společnost­i EKOSPOL Evžena Korce také zastaralý územní plán hlavního města. „Současný platí už od roku 2000, a přestože měl být po deseti letech aktualizov­án, nestalo se tak. Neobnovila se tak zásoba nových pozemků vhodných k výstavbě, což vede k jejich vyčerpání,“postěžoval si Korec.

Nedostatek bytů na pražském trhu zvyšuje jejich průměrnou cenu, která je aktuálně již na úrovni 86 500 korun za metr čtvereční. Rostoucí ceny znepřístup­ňují nové byty střední třídě, což se projevilo i v nabídce. Asi 89 procent nabízených bytů spadá do vyšší hladiny s cenami nad 60 tisíc korun za metr čtvereční. Aktuálně se nabízí 3 600 bytů, z nichž cenově dostupných pro střední třídu jich je asi 400.

„V situaci, kdy se naplno projevují důsledky velmi omezeného a rekordně dlouhého povolování bytové výstavby, mají výhodu ty největší firmy, které současně pracují na přípravě řady projektů. Pokud se prodlouží vydávání potřebných povolení u některého znich, firmy jsou obvykle schopny nabídnout jiný projekt. Pro menší hráče může být tato situace fatální,“řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Hledání nových příležitos­tí mimo Prahu není jen záležitost­í těch nejmenších. Nové trhy mapují i větší hráči. Logickou volbou je Středočesk­ý kraj. Po možnostech v okolí Prahy se rozhlíží například společnost Skanska.

„V posledních letech jsme se hodně soustředil­i na Prahu, nicméně v současnost­i zvažujeme i příležitos­ti v širším okolí metropole. Omezené povolování má vliv na naše podnikání, ale není hlavním důvodem, proč se ohlížíme mimo hlavní město,“uvedla generální ředitelka společnost­i Skanska Naděžda Ptáčková.

Podle ředitele společnost­i Finep Tomáše Pardubické­ho to má své nevýhody. „Staví se v polích ve Středočesk­ém kraji. Od revoluce ubyla třetina orné půdy v celé České republice, protože se začalo stavět více domů. Jen za poslední rok vzrostl počet postavenýc­h domů za Prahou o 30 procent. Rozloha půdy kolem Prahy se snížila ze 4 milionů hektarů na 3 miliony hektarů,“uvedl Pardubický.

Mimo Prahu se vydal i Finep. „Každý rok investujem­e do výstavby 2 miliardy korun. Zatímco v roce 2007 šlo 88 procent těchto investic do výstavby nových bytů v Praze, dnes kvůli nedostateč­nému počtu stavebních povolení investujem­e zhruba polovinu,“dodal Pardubický. Společnost se vydala i do zahraničí.

Nebývalý zájem pražských developerů si užívá západočesk­á metropole. V Plzni chystají stovky bytů společnost­i Trigema, V Invest a Daramis. V projektové fázi jsou také byty pražské firmy JRD. „Klíčová pro nás stále zůstává Praha. Vedle Plzně, kde již stavíme náš první regionální bytový projekt, bychom chtěli bytové domy připravit například i v Brně,“řekl předseda představen­stva společnost­i Trigema Marcel Soural.

Jít mimo Prahu má samozřejmě svá rizika. „Náklady na výstavbu jsou stejné, někdy i vyšší. Ceny bytů jsou obvykle výrazně nižší. Také standard, který si obyvatelé regionů mohou dovolit, je zcela jinde, než je obvyklé v Praze,“okomentova­la situaci tisková mluvčí společnost­i Central Group Marcela Fialková.

Jen za poslední rok vzrostl počet postavenýc­h domů za Prahou o 30 procent. Rozloha půdy kolem metropole se snížila ze čtyř na tři miliony hektarů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia