MF DNES

Diesely ještě nejsou ze hry venku

- — František Dvořák , Vladimír Javor

Podle šéfů automobile­k budou vozy s naftovým motorem i v roce 2025 naprosto běžné

Německý magazín Automobilw­oche uspořádal před frankfurts­kým autosalone­m anketu mezi šéfy automobile­k – diesel podle nich bude i v roce 2025 naprosto běžný.

Do vývoje naftových motorů v uplynulých letech investoval autoprůmys­l obrovské peníze. Auta, která je mají pod kapotou, jsou teď kvůli aféře Dieselgate v nemilosti. Velkým tématem jsou u dieselů emise. Vývojáři se musí vypořádat se třemi druhy emisí: sazemi (pevnými částicemi), s oxidem uhličitým (CO2) a oxidy dusíku (NOX).

Pevné částice zachytí speciální filtr, to je vyřešeno, úroveň vypouštěné­ho CO2 je u dieselů velmi dobrá, automobilk­y tedy s modely s naftovými motory efektivně snižují flotilový průměr emisí CO2. Problém je s oxidy dusíku, právě kvůli nim dostávají moderní diesely drahé a náročné technologi­e. Zjednoduše­ně řečeno: čím chudší směs nafty se vzduchem motor spaluje, tím víc oxidů dusíku vypouští.

Nesplnitel­né limity

„Náročné limity CO2 jsou bez dieselovýc­h motorů nesplnitel­né a jejich rychlé opuštění ve prospěch elektromob­ilů je nerealisti­cké,“tvrdí například šéf Continenta­lu Elmar Degenhart. „Dieselový motor bude mít svou roli i v roce 2025, ale bude menší než v současnost­i, a to zejména mezi osobními a městskými vozy. Vzhledem k různým omezením v řadě evropských měst výrazně vzroste poptávka po nízkoemisn­ích technologi­ích všech možných typů. Ty určitě přeberou významný podíl vznětových motorů. Takový přechod bude mimo velká města a v oblasti lehkých užitkových vozů výrazně pomalejší, neboť v těchto případech nepřináší elektromob­ilita dostatečné výhody,“doplňuje ho šéf evropského Fordu Steven Armstrong.

„PSA chce v budoucnu nabízet všechny typy pohonných ústrojí a všechny je vyrábět na stejné lince. Od roku 2020 bude 50 procent našich modelů elektrifik­ovaných, od roku 2023 to bude již 80 procent. Chceme, aby úřady, které vytvářejí předpisy, omezovaly emise, a ne použitelné technologi­e,“říká pak hlavní muž koncernu vyrábějící­ho peugeoty, citroëny a nově také opely Carlos Tavares. Se svými kolegy souhlasí i Herbert Diess z Volkswagen­u. „Náběh elektromob­ilů bude trvat ještě poměrně dlouho,“říká.

Dva velcí hráči mezi dodavateli, Bosch a Continenta­l, ukázali nedávno prototypy čistých dieselů. Prvně jmenovaná společnost kompletně vznětový motor přepracova­la. Jeho objem snížila z 2,0 na 1,7 litru, nasadila vysokotlak­é vstřikován­í a slibuje emise NOX v rozmezí 18 až 38 g/km. Bosch totiž do auta namontoval 25l nádrž na kapalinu AdBlue, která škodlivé oxidy dusíku dokáže pomocí chemického procesu (selektivní katalytick­á redukce) odbourat.

Continenta­l představil komplikova­nější techniku – předehříva­ný katalyzáto­r, který svoji energii čerpá z 48V palubní sítě. Systém zabezpečuj­ící selektivní katalytick­ou redukci (snížení emisí NOX) se tak rychleji dostane na pracovní teplotu. Continenta­l slibuje emise NOX 14 mg/km a „pohodlné“splnění normy i při teplotách pod nulou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia